Avrupa’nın en büyükleri ‘A4E’yi kurdu

Avrupa havacılık piyasasında ‘asla bir araya gelemezler’ denen piyasanın en büyükleri olan Lufthansa, British Airways, Air France, Easyjet ve Ryanair A4E (Airlines for Europe) birliğini kurdu.

Hollanda’nın Amsterdam kentinde bulunan Shiphol Uluslararası Havalimanıdna Çarşamba günü grup sözcüleri tarafından yapılan ortak basın açıklamasında yapılan duyuruda, Airlines for Europe Birliğinin kurulduğu ilan edildi.

Birlik, Lufthansa Group, Air France-KLM, British Airways-IAG, Easyjet ve Ryanair havayolları taraflarından oluşuyor. Bu 5 gurup aynı zamanda Avrupa semalarındaki en büyük 5 havayolu şirketi. Grubun üyeleri toplam 2.100 uçaklık filoya sahipken, yıllık 460 milyon yolcu taşıyarak, Avrupa semalarında uçan yolcuların toplam yüzde 51’ini taşımış oluyor.

Yapılan açıklamada açıkça dile getirilmese de, birliğin çok güçlü ve büyük mali kaynakları sahip dev bir lobi kuruluşu olacağı anlaşılıyor.

Açıklamada birliğin ilk olarak ‘dengesiz gelişen havalimanları ücretleri’ ile mücadele edeceği açıklandı. Birlik, bu konuda Avrupa hükümetlerine ve AB’ye siyasi baskı uygulayacağını açıkça belirtti.

Buna göre son Avrupa’nın en büyük 21 havalimanında havayolu şirketlerinden talep edilen havalimanı ücretleri son 10 yılda yüzde 80 artarken, aynı dönemde bilet fiyatları yüzde 20 düşüş gösterdi.

Buna göre Avrupa havalimanlarından uçağa binen yolcular ekstradan 5,4 milyar Euro para ödemeleri gerekti. A4E Birliğine göre havalimanı ücretleri 2015 yılında her yolcu için İngiltere’de 44, İsviçre’de 38 ve Almanya’da 35 Euro ek maliyet getirdiği bildirildi.

Açıklamada, havalimanlarının hiçbir yasaya bağlı olmaksızın, havalimanı ücretlerini kendi belirleyebildikleri, bunun zaman içinde ‘tekel ve trust’ oluşumlarına yol açtığı belirtildi ve rekabet kurumları ve AB yasama organlarının tüketici lehine bir bu ücretler üzerinde bir kontrol mekanizması kurmaları talep edildi.

Avrupa’nın önde gelen sektörel havacılık dergileri ise bu talebin sadece bir başlangıç ve hatta ‘bir maske’ olabileceğinden bahsediyor. Kimi havacılık uzmanlarına göre bu denli güçlü bir lobi kuruluşunun asıl amacının, devlet destekli Avrupa dışındaki havayolu şirketleriyle mücadele etmenin olabileceği belirtiliyor.

Her 5 grupta uzun zamandır kendi hükümetlerine ve AB organlarına, Etihad, Qatar Airways ve hatta Türk Havayolları gibi Avrupa dışından gelen havayolu şirketlerini yoğun şekilde şikayet ettikleri ve yasal önlem alınmasını talep ettikleri biliniyor. Şikayetlerin başında, söz konusu bu rakip şirketlerin devlet (hükümet) destekleri aldıkları, kendilerinin AB yasaları gereği bu desteklerden mahrum oldukları ve bunun haksız rekabete yol açtığı yatıyor.

Aynı uzmanlar, aynı sebeplerden Avrupa semalarında giderek güçlenen Türk Havayolları (THY)’nin bu sebeple bu birliğe davet dahi edilmediğini belirtiyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

Esas Holding Pegasus’ta hisse sattı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Turkish Cargo, Asya-Pasifik uçuş ağını genişletiyor
Corendon Airlines, geleceğin kaptan pilotlarını yetiştiriyor
Sabiha Gökçen Havalimanı yapay zeka tabanlı dijital asistan SAVVy’i tanıttı