Avrupa’ya taşımacılık süresi kısaldı

Ortak Transit Gümrük uygulaması sayesinde bir TIR’ın Avrupa’ya geliş-gidiş süresi 12 günden 9 güne indi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından...

Ortak Transit Gümrük uygulaması sayesinde bir TIR’ın Avrupa’ya geliş-gidiş süresi 12 günden 9 güne indi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘transit beyannamesi’ 26 bine yaklaştı. Avrupa’ya TIR Karnesi yerine elektronik beyan ile yapılacak taşımacılığın yıllık en az 57 milyon Euro tasarruf sağlaması bekleniyor. Kâğıt beyanname bazlı işlemlerin yerine tamamen elektronik veri alışverişi temeline dayanan NCTS uygulaması, 1 Ocak 2012’den bu yana ulusal transit işlemlerinde, 1 Aralık 2012 tarihinden beri de ortak transit işlemlerinde kullanılıyor. Uygulama, Ortak Transit Sözleşmesi’ne taraf olan Avrupa Birliği ile EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ve Türkiye’yi kapsıyor. Halen bir aracın Avrupa’ya ortalama gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gün iken Bakanlığın uygulamaya başladığı ortak transit uygulaması ile bu süre 9 güne düştü. Gümrükler, Avrupa’daki yaklaşık 3 bin gümrük idaresi ile karşılıklı veri transferi yoluyla doğrudan entegre hale geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın transit işlemleri, hareket noktasından varış noktasına kadar her aşamada elektronik ortamda izlendi. Berlin’den Mersin’e yapılacak ortak bir transit işleminde araç ve eşya Berlin gümrüğünden yola çıktığı anda beyanname bilgileri Türkiye’ye giriş yapacağı Kapıkule ve Mersin varış gümrüğünde göründü. Ortak transit kapsamında 1 Aralık 2012’den bu yana Avrupa’dan Türkiye’ye 21 bin, Türkiye’den Avrupa’ya 5 bin olmak üzere toplamda 26 bin transit evrak düzenlendi. Her geçen gün nakliyeciler ortak transiti daha fazla tercih ediyor. Ulusal düzeyde 1 Aralık 2012 itibarıyla ortak transit rejimi çerçevesinde başlatılan NCTS uygulaması dahilinde bugüne kadar 40 firmaya kapsamlı teminat izni verildi. Bu firmalar toplamda 450 milyon TL tutarında transit geçiş teminat mektubunu bakanlığa sundu. Sistemde mevcut bulunan 450 milyon liralık kapsamlı teminat mektubu ile 200 bine yakın beyanname işlem görürken, bu beyannameler için taahhüt edilen teminat tutarları toplamı 8,5 milyar TL’ye yaklaştı. Bir başka deyişle 450 milyon TL’lik teminat ile 18 kat daha fazla işlem yapıldı.

Zaman

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı