Avrupa'yı en ekonomik gezme modeli: Interrail nedir?

Interrail, gençlerin Avrupa’yı daha ekonomik bir şekilde gezmesi için tasarlanmış bir kombine tren bileti. Interrail Nasıl Yapılır, program & bütçe hazırlama gibi tüm sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Interrail, gençlerin Avrupa’yı daha ekonomik bir şekilde gezmesi için tasarlanmış bir kombine tren bileti. Aynı zamanda bazı feribotlarda da geçerli. Mesela Stockholm – Helsinki arasındaki feribotta da geçiyor. Yunan Adaları arasında gezmenizi sağlayan bir Interrail bileti çeşidi de var, adı Interrail Greek Island Pass.

Daha çok öğrencilerce, tek bir biletle, diledikleri rota ve programda, istenilen yer ve zamanda, trenin 2. sınıf vagonlarına binerek Avrupa’nın 30 ülkesinde turlamak için kullanılıyor. Bununla birlikte Interrail bileti her yaştan insana açık ama 28 yaş altındakiler indirimli fiyattan satınalabilirler. Interrail bileti fiyatı konusuna da geleceğiz.

Interrail biletinin bir satış kotası yoktur, uçak bileti gibi satışa kapanmaz. Yani tükenme ihtimali yoktur, erkenden almak gerekmez.

Peki nereden alınır?

Nereden alınır, hangi bilet kaça mal olur, kargo yolu ile bilet almak, bilet almak için en doğru zaman gibi konularla ilgili ayrıntılı bilgi Interrail Bileti Nereden Alınır yazımızda var. Biletin satın alabileceğiniz yerlerin hızlı bir özeti:

– Uluslararası bilet satışı yapan garlar (Sirkeci)

– Yetkili Turizm Acentaları

İstanbul’da Gençtur, Cosmopolitan, Viking Turizm

Ankara’da  Uygar Tours

Van’da  Ayanis Turizm

– Resmi Interrail websitesi

  Interrail Bileti Türleri

Temelde; Global Pass ve One Country Pass olmak üzere 2 tip Interrail bileti var. Daha sonra bunlar da geçerlilik süresi ve bu süre zarfında kaç gün seyahat edileceğine göre kendi içinde de kategorilere ayrılıyor:

1. Interrail Global Pass – Belli bir süre zarfında tüm Avrupa ülkelerinde trene binme imkanı sağlayan bilet.

Geçerli olduğu ülkeler: Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyetii Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Makedonya, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye.

Özetle; İngiltere ve bazı Baltık ülkeleri hariç, tüm Avrupa’da geçiyor.

2. Interrail One Country Pass – Belli bir süre zarfında sadece 1 ülkede limitsiz trene binme imkanı sağlayan bilet.

Geçerli olduğu ülkeler: Yukarıda listelediğimiz ülkelerin hepsi için tek ülke bileti mevcut.

3. Birkaç ülkeyi gruplayan biletler

– Balkan Flexi Pass: Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan ve Türkiye’de tek bilet ile 2 ay boyunca gezmenizi sağlar.

– Benelux Flexi Pass: Belçika, Hollanda ve Lüxemburg’da 1 ay boyunca tek bilet ile gezmenizi sağlar.

– Greek Island Pass: Yunan adaları arasında faliyet gösteren feribotlara tek biletle binmenizi sağlar. 1 ay geçerlidir, en fazla 6 kez feribota binebilirsiniz.

4. Yunanistan ya da İtalya’ya Feribotla Geçiş İçeren Biletler

– Interrail Italy Plus Pass (İtalya Bileti) – Italya’da geçerli olan ve Yunanistan’a da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.

– Interrail Greek Plus Pass (Yunanistan Bileti) – Yunanistan’da geçerli olan ve İtalya’ya da ücretsiz feribotla geçiş hakkı veren bilet.

5. İtalya ve İspanya’da Ekstra Hizmetler Sağlayan Biletler

Interrail Premium – Sadece İtalya ve İspanya içindeki trenlerde geçerli olmak üzere biletinizi Interrail.eu adresi üzerinden online olarak aldığınızda size ücretsiz tren rezervasyonu olanağı veren, bunun yanında ücretsiz tur ve rehberlik gibi hizmetleri de sağlayan bilet.

  Interrail Biletinin Geçerlilik ve Kullanım Süreleri

Interrail bileti fiyatını belirleyen bir diğer konu da; geçerlilik süresi ve bu sürede kaç gün trene bineceğiniz.

– Eğer geçerlilik süresi boyunca canınızın istediği kadar inip binmek isterseniz “Continious” bilet almanız lazım. Yani binebileceğiniz tren sayısında hiçbir sınırlama yok.

– Diğer seçenek sınırlı paketlerden almak. Buna “Flexi” bilet deniyor. Bu durumda size şu kadar gün içinde şu kadar gün trene binebilirsin deniliyor ama o gün içinde sınırsız kez trene binebiliyorsunuz. Ancak hareket saati 19.00 ve daha geç olan trenlerde, varış saati de 04:00 ve sonrasında ise ertesi günün tarihi yazılıyor.

Aşağıdaki tablodan hangi Interrail bileti türü için ne seçenekler tanınıyor inceleyebilirsiniz. Interrail bileti fiyatları için tıklayın.

Bilet Türü           Geçerlilik Süresi             Seçenekleri                       Kaç Gün Kullanılabilir  

One Country                     15 gün                  5 gün                                                    (flexi)

1 ay                       7 gün                                                    (flexi)

1 ay                       10 gün                                                  (flexi)

15 gün                  sınırsız                                                  (continous)

22 gün                  sınırsız                                                 (continous)

1 ay                       sınırsız                                                 (continous)

Global  

1 ay                       3 gün                                                    (flexi)

1 ay                       4 gün                                                    (flexi)

1 ay                       6 gün                                                    (flexi)

1 ay                       8 gün                                                    (flexi)

Örneklemek gerekirse;

15 günlük  One Country / Flexi Pass aldıysanız, 15 gün boyunca tek ülke içinde 5 gün boyunca trene binebilirsiniz. Bu 5 gün 15 günün içinde herhangi bir şekilde yayılabilir.

Yani Global Pass’in 4, Flexi Pass’in 6 çeşidi, az trene binecek olan az ödesin, çok trene binecek olan daha çok ödesin mantığı ile yapılmış. Interrail planlamasının meşakati buradan geliyor çünkü sizin için en mantıklı olacak bileti almak için hangi ülkede, hangi şehirlerde kaç gün geçireceğinizi önceden kestirmeniz gerekiyor. İçinden çıkamıyorsanız Global almak bir çözüm ama tabi ki daha pahalı. Günün sonunda 8 günlük global bilet alıp, sonra sadece 3 gün kullanmak da var.

Biliyoruz çoğunuzun kafasında Interrail ile ilgili tonla soru işareti var. Aşağıda hepsine tek tek cevap vermeye çalıştık ama yine de kafanıza takılan sorular olursa yorumlarda sorabilirsiniz.

Bilet çeşitleri ve kapsamları Interrail Nedir konusunun ilk aşamasıydı. Gelelim Interrail size göre mi onu anlamaya.

  Interrail Yapmaya Değer Mi ?

Interrail yapmaya değer mi değmez mi sorusu, biraz da seyahate çıkacak kişinin daha önce herhangi bir yurtdışı deneyiminin olup olmadığı, kişinin yaşı, ekonomik durumu, lüks ihtiyacı, o yolculuktan beklentileri gibi konularla yakından alakalı.

Ekonomik bir şekilde Avrupa’yı gezmek isteyen öğrencilerin sıkça tercih ettiği bir yöntem çünkü arkadaşlarla paylaşılması çok keyifli ve uçakla seyahate kıyasla daha maceralı.

Özellikle lüks ve konfor ihtiyacınızın daha az olduğu 20’li yaşlardaysanız ve Avrupa’ya ilk kez çıkacaksanız, bu senaryoda kesinlikle Interrail yapmaya değer! Bunu gözümüz kapalı söyleyebiliriz. Ama bunu çok ekonomik olduğu için söylemiyoruz, Interrail başlı başına bir serüven olduğu için söylüyoruz.

Kime Interrail Önermeyiz?

Şunu da baştan konuşmak gerekir, eğer Interrail planınız bir haftada sadece bir iki Avrupa şehri görmekten ibaretse hiç boşuna bilet almayın deriz. Böyle bir planı klasik turla da yapabilirsiniz. Zaten her şekilde A şehrinden B şehrine normal tren bileti alarak gitmek Interrail bileti ile aynı paraya gelecektir. Çünkü bizce bu işin asıl olayı, kendinize 1 ay gibi bir süre ayırıp Global Pass alıp, Interrail’in hakkını adam gibi vermek, biletin parasını kat be kat amorti ettirecek kadar kara geçerek gezmek.

  Interrail Ucuz Mu?

Interrail bileti almak tek tek tren bileti almaktan karlı oluyor.

Fransa – İsveç – Danimarka – Almanya gibi 4 farklı ülke uçarak gitmektense Interrail bileti almak da çoğu zaman daha ucuz.

Diğer taraftan Easy Jet ve Ryan Air gibi ucuz uçak bileti satan firmaların artması ile ülkeler arası uçuşlar 35 Euro’lara düştü. Benim Paris’ten Madrid’e, orada biraz kalıp da Kanarya Adaları’na toplam 35 Euro’ya uçmuşluğum var. Bu gibi uçuşların olduğu yerlerde, eğer ülke içinde tren ile gezmeyecekseniz Interrail daha masraflı olabilir.

Diğer bir sıkıntı şu ki, maalesef Türkiye’den böyle uçuşlar yok. Anca Avrupa şehirlerinden var. Yani illa bir şekilde önce kendinizi Avrupa’ya atmanız gerekiyor.

Planlama yaparken mutlaka charter uçan şirketlere de bakmayı unutmayın. Bazen Interrail biletinizdeki gün sayısını kullanmak yerine uçak daha avantajlı olabilir.

Ucuz Uçak Bileti yazımızdan ucuza mal etmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Interrail’ı Nasıl Daha Ucuza Mal Ederiz?

Yeme – içme, konaklama, müze girişleri Interrail turunun en önemli masraf kalemleri. Bunları çok uyguna mal etmenin yollarını Nasıl Ucuza Gezilir yazımızdan okuyabilirsiniz. Bu yazı Interrail’a bakışınızı da değiştirecektir. Bu sadece Interrail nedir konusu için değil, ömrünüz boyunca yapacağınız tüm geziler için önemli bir kaynak.

  Interrail Kimlere Uygun ?

Avrupa’da uzun uzun gezmek isteyenlere,

Farklı milletlerden insanlarla tanışmak isteyenlere (Diğer ülkelerden Interrail yapanlarla tanışıyorsunuz).

Interrail kesinlikle belirli bir oranda konfor zonundan çıkmayı ve yol şartlarına uyum sağlamayı gerektiriyor. 20’li yaşlarda olsanız bile, eğer rahatınıza çok düşkün ve ben zora gelemem diyen biriyseniz Interrail sizi zorlayacak bir seyahat yöntemi olabilir. Elbette otellerde kalarak da Interrail yapılmaz mı yapılır ama Interrail’in olayı minimal lüks beklentisinde maksimum yer görmek. Yaşarken biraz zorlayıcı bir deneyim olsa da geriye dönüp bakınca “Of be keşke eskiye dönsem de tekrar yapsam” diyeceksiniz. Kısacası gezerken pek fazla keyfine varamasanız da, bir arkadaşınıza anlatırken kahkahalarla gülerek bahsedeceğiniz bol bol anılarınız olacak.

  Interrail İle İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Yurt dışına ilk kez çıkmak insanın gözünü korkutabilen bir konu. Ama içiniz rahat olsun, insan her yerde insan, sadece bazı yöntem ve işleyiş farklılıkları var. Ama tabi bunları bilmezseniz kızgın bakışları üzerinize çekebilirsiniz ya da tren/uçak kaçırmak, ceza yemek gibi beklenmedik bir maddi yükler oluşabilir. O yüzden şu iki yazımız çok işinize yarayacaktır:

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacakların Bilmesi Gerekenler

Yurt Dışında Sık Yapılan Hatalar

  Ücretsiz Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır

25 yaşından küçükseniz ve öğrenciliğe devam ediyorsanız, harç ödemeden pasaport çıkarttırabiliyorsunuz. 25 yaşından büyük öğrenciler de belli koşulları sağlarlarsa harçsız pasaport çıkartabiliyor. Öğrenmek için tıklayın: Harçsız Öğrenci Pasaportu

  Vize Gerekir Mi? Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye’den demiryolu ile Avrupa’ya gitmek için ya Bulgaristan üzerinden, ya da Yunanistan’dan geçmek gerekiyor. Yunanistan için Schengen Vizesi gerekiyor, Bulgaristan için ya Bulgar vizenizin olması ya da Schengen Vizesi olması gerekiyor. Yani paşa paşa vize alacaksınız. Bu durumda en mantıklısı 26 ülkede geçerli olan Schengen Vizesi’nden almanız. Böylece gönlünüzce Avrupa’da gezebilirsiniz. Schengen Vizesinin Geçtiği Ülkeler  ve Schengen Vizesi Nasıl Alınır öğrenmek için tıklayın. Interrail bütçenizi planlarken Schengen Vizesi Ücretini de hesaba katmayı unutmayın.

Diğer bir opsiyon One Country Pass ile vize  istemeyen tek bir ülkede gezmek ama bunun için önce oraya uçmanız gerekiyor.

INTERRAIL’İN AVANTAJLARI NELER ?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler