Avusturyalılar yüzünden kardeşlerin ‘Aras’ı bozuldu

2011’de şirketin yüzde 20’sini devralan İş Girişim Sermayesi’nin daha sonra yüzde 5 artırdığı hisselerini Austrian Post’a 2013’te devretmesi, Aras Kargo’da büyük bir kavganın başlamasına sebep oldu.

1979 yılında Celal Aras tarafından kurulan Aras Kargo, kısa sürede taşımacılıkta Türkiye’nin en önemli şirketlerinden biri haline geldi. 2008 yılında vefat eden işadamı geride yıllık 300 milyon dolarlık ciro yapan bir dev bıraktı. 13 bölge müdürlüğü, 29 transfer merkezi, 825 şubesi, 3 bin 320 araçlık filosu bulunan Aras Kargo, 37 senede 12 bin çalışanıyla ayda 12 milyon kişiye hizmet veren, sektörünün amiral gemisi haline geldi.

2011’de şirketin yüzde 20’sini devralan İş Girişim Sermayesi’nin daha sonra yüzde 5 artırdığı hisselerini Austrian Post’a 2013’te devretmesi, Aras Kargo’da büyük bir kavganın başlamasına sebep oldu.

HUKUKİ SÜREÇ ÖNCE TAHKİMDE BAŞLADI

Yaşanan ‘hukuki’ süreçten önce biraz Aras Kargo’nun hisse yapısından bahsetmekte fayda var. Bilindiği gibi Aras Kargo’nun A Grubu çoğunluk hisselerinin sahibi Aras Ailesi. 3 yıl önceki yüzde 25 ile Aras’a giren Avusturyalılar, firmanın yüzde 50’sini alarak yüzde 75’ine sahip olmak için satın alma opsiyonunu yürürlüğe koydu. Yani Avusturyalılar, Aras’ın hakimi olmak için çalışma başlattı.

Buna karşın Aras Ailesi de opsiyonu reddettiğini resmi bir mektup ile Austrian Post yönetimine bildirdi. Austrian Post ile Aras Ailesi arasındaki tartışma, geçtiğimiz ay bir kademe daha atladı ve tahkime vardı. Aralık ayının ortasında Aras Kargo’nun yüzde 25 hissesini elinde bulunduran Austrian Post, Aras Kargo’nun yüzde 50 hissesini bünyesine katmak için sözleşmeyle üzerinde anlaşılan opsiyonu kullanmak için İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan uluslararası tahkim mahkemesine başvurmak için düğmeye bastı.

KAVGANIN NEDENİ OPSİYONLU HİSSE SATIŞI

Austrian Post ile Aras Ailesi arasındaki süreç, hukuki anlamda İsviçre’de devam ederken, bir başka gelişme de Türkiye’de yaşandı. Aile arasındaki mahkeme süreci....

Bilindiği üzere rahmetli Celal Aras’ın iki çocuğu var. Büyük olanı Evrim Zuhal Aras, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı. Küçük kardeş Barış Baran Aras ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Anneleri Meral Aras ile 3’ünün hisseleri şirketin yüzde 75’ini temsil ediyor. Edindiğim bilgilere göre, kardeş Barış Baran Aras, anlaşma opsiyonundaki gibi şirketin Avusturyalılara satılmasından yana. Evrim Zuhal Aras ise satışı düşünmüyor.

KAN DONDURAN İFADELER!

İşte bu fikir ayrılığı Aras Ailesi’ni deyim yerindeyse parçalamak üzere. Geçtiğimiz günlerde Aras’ın Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Zuhal Aras, mahkemeye başvurdu. İddialar ise oldukça vahim. Savcılığa ulaşan belgelerde kardeşler arasındaki gerilimin ‘ölümle tehdit’e kadar uzandığı yönünde. Hukuki bir süreç olduğu için detayları anlatmak doğru değil. Ancak Evrim Zuhal Aras’ın danışmanı Melih Yalçın’ın savcılığa varan ifadeleri kan donduracak türden. 
Sektörünün amiral gemisi haline gelmiş Aras Kargo, rahmetli Celal Aras’ın büyük emekleriyle kuruldu. Türkiye’de kargo taşımacılığında 37 yılda öncü oldu. Hisse satışı nedeniyle yaşanan bu sürecin aile arasında daha fazla gerilim yaratmaması temennimiz. Hem sektör, hem de bu sene 38’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayacak Aras Kargo için...

Özyeğin’e fahri görev: Singapur’un elçisi oldu

Türk iş dünyasında fahri konsolosluk son yıllarda en fazla rağbet gören unvan. Hemen hemen büyük holdinglerin patronlarının ve profesyonel yöneticilerinin tamamı, ekonomik ilişkileri fazla olan ülkelerin fahri konsolosluk görevlerini üstlenmiş durumda. Bunlar arasına önceki gün yeni bir isim eklendi. İşadamı Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin. Fiba ve Fina Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Singapur’un İstanbul Fahri Konsolosu oldu.

Açıklama Singapur Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada “Türkiye ile Singapur arasında 2014’te Stratejik Ortaklık Bildirgesi ve 2015’te de Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Murat Özyeğin’in fahri konsolos olmasıyla bu süreç daha da olumlu yönden etkilenecektir” denildi.

HARVARD’IN GLOBAL DANIŞMA KURULUNDA

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Endüstri Yönetimi ve Ekonomi eğitimi alan Murat Özyeğin, iş hayatına Bear Stearns & Co. yatırım bankasının New York ofisinde Şirket Birleşme ve Satın Alma Grubu’nda Finansal Analist unvanıyla başladı. 2000 yılında aynı firmanın Londra ofisine Şirket Birleşme ve Satın Alma grubuna Kıdemli Analist olarak transfer olan Murat Özyeğin, 2003 yılında Harvard Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamladıktan sonra, Türkiye’ye döndü. 
Endeavor Türkiye, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği üyeliği yapan Özyeğin, Harvard Üniversitesi Global Danışma Kurulu Üyeliği görevini de yürütüyor. Daha önce Singapur Fahri Konsolosluğu’nu işadamı Mehmet Pınar Aran üstlenmişti.

Kerim ÜLKER - DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde
Nakliyeci, istasyondan yakıt temini şartına tepkili