Babayiğit için seferberlik!

Hükümet, yerli otomobil girişimlerinin hızlanması için teşvikleri genişletti. Ekonomi Bakanı Çağlayan, otomotivcilere yeni teşvikleri bizzat anlatırken,...

Hükümet, yerli otomobil girişimlerinin hızlanması için teşvikleri genişletti. Ekonomi Bakanı Çağlayan, otomotivcilere yeni teşvikleri bizzat anlatırken, dün sekiz firma yöneticisiyle özel olarak görüştü

Otomotiv sektörüne yönelik teşviklerin kapsamını genişleten hükümet, yerli marka üretim otomobil konusunda “babayiğit” arayışına da hız verdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Resmi Gazete’de de yayınlanan düzenlemeleri dün otomotiv sektörü temsilcilerine bizzat anlatırken, öğleden sonra da 8 firmanın yöneticisiyle bire bir görüşmeler gerçekleştirdi.

Düzenlenen toplantıda otomotiv sektörüne ilişkin yeni düzenlemelere ve desteklere işaret eden Çağlayan, ”Bu yaptığımız düzenleme sektörümüze ananızın ak sütü gibi helaldir” ifadesini kullandı.

Bakan Çağlayan, “Bakanlık olarak sektöre karşı bir yiğitlik yaptık, ama şimdi babayiğitlik sırası sizde. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği babayiğit arayışımıza katkı sağlayacak önemli bir döneme girdik. Ne istediyseniz verdik, bundan sonra ‘Yerim dar oynayamıyorum’ diyen gelin gibi olmayacaksınız” ifadesini kullandı.

Sektörün zaman zaman teşvike, ufak tefek ayarlara ihtiyacı olabildiğini dile getiren Çağlayan, “Yeni düzenlememiz hayırlı olsun. Yola çıkarken elimizde somut verilerle çıktık. Babadan kalma usullerle, tahminle, el yordamıyla sektörün ihtiyaçlarını tespit etmedik” dedi.

Özel görüşme maratonu

Firmalarla tek tek görüşüp, bu noktadan sonra neler yapacaklarını dinleyeceğini kaydeden Bakan Çağlayan, “Bu noktadan sonra sektörde yeni bir yol haritası koyduğumuz döneme birlikte gireceğiz” dedi.

Bakan Çağlayan’ın, öğleden sonra 8 firma temsilcisiyle bire bir görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Bu kapsamda Çağlayan, Hyundai Assan, Toyota Türkiye, Honda Türkiye, Oyak Renault, Tofaş, Ford Otosan’ın üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Toyota Pazarlama A.Ş CEO’su Ali Haydar Bozkurt ve Fiat-Chrysler Ülke Başkanı Ali Pandır’la da görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi.

2023 hedeflerini yakalamak için, sektörün daha fazla üretim ve ihracat yapmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Çağlayan, bu hedefe ulaşmak için mevcut üreticilerin kapasite artırımlarının yeterli olmadığını, yeni yatırımların daha cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

12.3 milyarlık taahhüt

Yüksek katma değerli üretime yönelik bir sistem kurulması gerektiğini de vurgulayan Bakan Çağlayan, otomotiv üretim maliyetlerinde yüzde 20-40 arasında paya sahip motor ve aktarma organları için geçen yıl 5 milyar dolarlık ithalat yapıldığına dikkati çekti. Çağlayan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“46 milyar dolarlık cari açığın olduğu yerde, 5 milyar dolarlık sadece motor aksamı ve aktarma organı ithalatını sizlerin takdirine bırakıyorum. Otomotiv sektörü yüzde 56 gibi önemli bir yerlilik oranına sahip. Yerlileşme oranı yüzde 56’dan yüzde 77’ye çıkabilir. ”

Bakan Çağlayan, 2009 Ağustos ayından 2013 Ocak ayı sonuna kadar bakanlık olarak otomotiv sektörü için 14’ü ana sanayi, 407’si yan sanayi olmak üzere toplam 421 yatırım projesine teşvik belgesi düzenlendiğini bildirirken, bu belgeler kapsamında 12.3 milyar lira tutarında yatırım ve yaklaşık 27 bin kişilik istihdam yaratılmasının taahhüt edildiğini aktardı.

İç pazar desteği de şart

Hükümetin otomotiv yatırımlarına “öncelikli” statüsü vererek, teşviklerin kapsamını genişletmesi, sektörü memnun edecek bir uygulama olarak dikkati çekiyor. Haziran 2012’den geçerli teşviklerden, halen devam eden yatırımlar da yararlanacak.

Örneğin Hyundai Assan’ın yeni küçük araç üretimi için yapacağını duyurduğu, yan sanayi dahil 1.1 milyar dolarlık yatırımın yanı sıra, Toyota Türkiye’nin 150 milyon euro’luk yeni Corolla 150 yatırım da, bu yeni teşviklerden yararlanabilecek.

Motor yatırımı bekleniyor

Ford Otosan’ın yeni Courier için sürdürdüğü ve yeni fabrika için 450 milyon dolar harcayacağı bir yatırımı bulunuyor. Oyak Renault ise, yeni nesil turbo benzinli motor üretimi için 234 milyon euro’yu bulacak yatırıma Fransa’dan onay bekliyor. Tofaş’ın 2015’e yönelik iki yeni model için çalıştığı, Honda Türkiye’nin de Gebze’ye yeni bir model çekmeye uğraştığı biliniyor. Karsan’ın da Hyundai Trucks için 260 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Sadece mevcutlar var

Elbette bunlar, mevcut firmaların yatırımlarından oluşuyor. Hükümetin, yeni düzenlemelerle Türkiye’ye yeni üreticileri de çekmeyi, bunun yanında da “yerli marka otomobil” projesine hız kazandırmayı amaçladığı belli oluyor.

Ancak önceki akşam bir televizyon kanalında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin çözmesi gereken bir başka konuya dikkat çekmiş oldu. O da, araçlar üzerindeki vergi yükünün azaltılmasının gündemde olmadığı ve uzunca bir süre de olmayacağı. Bunun, iç pazar satışlarını frenleyeceği ve yeni yatırımların gelmesini geciktireceği   de sektör yetkililerinin ortak düşüncelerinden.

Elbette iç pazarda talebin artmaması da, 2023 yılı için öngörülen 4 milyonluk üretim hedefinin gerçekleşmesini zora sokabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez