BADER’den eğitim semineri

Barbaros Denizciler Derneği (BADER) ve Uludağ Üniversitesi Gemlik Denizcilik Topluluğu’nun birlikte düzenlediği “Petrol ve Deniz Kirliliği” konulu seminer...

Barbaros Denizciler Derneği (BADER) ve Uludağ Üniversitesi Gemlik Denizcilik Topluluğu’nun birlikte düzenlediği “Petrol ve Deniz Kirliliği” konulu seminer 02 Nisan 2013 Salı günü Gemlik Asım Kocabıyık MYO Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşması Gemlik Asım Kocabıyık MYO Müdürü Prof. Dr İhan Turgut,  BADER  Yönetim Kurulu  Başkanı Kaptan Mustafa Dülgar ve Gemlik Denizcilik Topluluğu Danışmanı Öğretim Görevlisi E.Murat Tacar tarafından yapıldı.

Dülgar, BADER’in bugüne kadar elliye yakın seminer gerçekleştirdiğini fakat Gemlik’teki seminerin İstanbul dışındaki ilk seminer olması sebebiyle ayrı bir mutluluk ve heyecan duyduklarını belirtti. Özellikle Gemlik’in göstermiş olduğu misafirperverliğe çok teşekkür eden Dülgar, İstanbul dışında tüm Türkiye’de seminerlerinin devam edeceğini söyledi.

Konuşmacılardan Mehtap Akbaş, Deniz kirliği ve kirletici kaynakların neler olduğu, Petrol kirliliğinin doğurduğu sıkıntılar ve toplumun deniz kirliliği ve çevre bilinci açısından bilinçlendirilmesinin gerekliliği ile ilgili sunumunu yaptı.

Akbaş, Dünya literatürüne geçmiş olan büyük petrol kazaları ile ilgili yapmış olduğu sunumunda, dünyadaki uygulamaları hakkında bilgi verdi.  Gelişmiş ülkelerin öncülüğünü yaptığı ve 1960’larda başlayıp günümüzde denizcilik camiasında uygulaması mecburi tutulan bazı kuralların büyük olaylar sonucunda meydana geldiğinin ve bu olayların hiçbir zaman göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Akbaş, 2010 yılında Meksika körfezinde meydana gelen Deep Water Horizon ( BP) olayının yaklaşık maliyetinin 20 milyar $ civarında olduğu  ve bu tarihten sonra ülkelerin deniz kirliliğine bakış açılarında değişikliğe neden olduğunu ifade etti.

Bu uygulamalara Türkiye’nin taraf olduğu anlaşmalar ve uluslar arası kurallara  kronolojik tarihi ile ilgili detaylı bilgi veren Akbaş, günümüzde Türkiye’deki uygulanan anlaşmaların başarılı sonuçlarından bahsetti.

UDH Bakanlığı Deniz ve İç sular Genel Müdürlüğü – Şube Müdürü Yılmaz Taşçı, Ulaştırma, Denizcilik Haberleşme Bakanlığı olarak Türkiye’de deniz ve çevresi açısından yapılan uygulamalar ve yakın zamanda açılması planlanan Acil müdahale merkezileri hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin deniz kirliliğine bakış açısını değiştirmek adına yapılan uygulamalar ve bu uygulamalar neticesinde Antalya ve Marmara Ereğlisi’nde kurulacak Acil müdahale merkezleri ile sahil şeritlerinde bazı bölgelere konuşlandırılacak acil müdahale ekipman konteynırları ve içerikleri hakkında bilgi verdi.

Taşçı, 5312 sayılı Deniz kirliliği’ne Acil Müdahale kapsamında bakanlık olarak yetki verdikleri Acil müdahale firmaları ve denetlenen liman tesislerinin başarıları ve yaşamış oldukları bazı sorunlardan bahsetti.

Taşçı, Bakanlık olarak ayrıca 2014 yılında kademeli olarak mecburi olacak olan Balast suyu devresi hakkında Bakanlık olarak  yapmış oldukları çalışmaların ve bu çalışmaların ülkenin deniz sularına, deniz çevresine ve ekolojik dengeye katkılarını anlattı.

Mare Deniz Temizlik Hiz. A.Ş  İşletme Müdürü Emra Kızılay, olası bir petrol ve deniz kirliliğine müdahalede izlenecek yöntemler, petrol kirliliğinde liman tesislerinin rolü ve örnek bir deniz kirliliği operasyonunu anlattı. Deniz kirliliğinde bulunan ortama ve duruma göre izlenecek yöntemlerden ekipman kullanarak deniz temizliği, yerinde petrolün yakılarak yok edilmesi ve Türkiye’de kullanılmamasına rağmen kimyasal (dispersant) kullanarak yapılan temizliklere örnek verdi.

Kızılay, 5312 sayılı Petrol ve Deniz kirliliğine acil müdahale kanunu kapsamında liman tesislerine düşen sorumluluklar ile liman tesislerinin deniz kirliliğine müdahale konusunda bilinçlendirilmesi ve olası bir durumda yaşayacakları hakkında bilgi verdi. Daha sonra 2010 yılında Kilyos kıyılarında olan bir petrol kirliliğine müdahale ve yaşanan süreçlerin yer aldığı örnek bir operasyon hakkında bilgi verdi.

Denizcilik sektörünün yoğun ilgi gösterdiği seminere Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Koçak, Gemlik Asım Kocabıyık MYO Müdürü Prof.Dr.İlhanTurgut, Bursa İl Çevre Müdürü Eyüp Gül, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı Bursa Bölge Müdürü Dr. Harun Özmaden, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı  Gemlik Liman Başkanı Serkan Canlı , CHP İlçe Yöneticileri ile Gemlik Yerleşkesi öğrencileri,  Gemlik’te bulunan liman tesis yetkilileri ve çok sayıda yerel otorite temsilcisi katıldı.

 LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde