Bakan Arslan ATG'de yılın son trenini uğurladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2017'nin son günü Ankara Yüksek Hızlı Tren Garını(ATG) ziyaret etti. Arslan, Gar’dan en son hareket eden Ankara-Konya yüksek hızlı trenine hareket emri verdi.

Bakan Arslan’ı karşılayanlar arasında TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Uras ile Çetin Altun, çok sayıda daire başkanı ile TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ çalışanı vardı. ATG’den hareket eden 2017 yılının son yüksek hızlı treninin içine girerek tek tek yolcuların ve tren personelinin yeni yılını kutlayan Arslan, daha sonra trene hareket emrini verdi. Bakan Arslan, son treni uğurladıktan sonra beraberindeki heyet ile YHT’ler ve konvansiyonel trenlerin trafiğinin kontrol edildiği Trafik Kumanda Merkezi’ni ziyaret etti.

BİLGİLER ALDI

Merkezde çalışanların yeni yılını kutlayan Arslan, trafik kontrollerinden tren trafiğinin nasıl yapıldığına dair bilgiler aldı. Merkezde basın mensuplarına yaptığı basın açıklamasında Arslan, “Dünya için de güzel huzurlu bir yıl olur inşallah. Rabbimize güzel bir yıl geçmesi için dua ediyoruz. Rabbimize dua etmek doğru ama kul olarak da gayretimizi göstermemiz lazım. Tabi ki 80 milyon olarak bu gayreti gösteriyoruz. Tabi ki de dünyayı yönetenlere de diyoruz ki lütfen insanlık için, dünya huzuru, kardeşliği ve barışı için kendi menfaatlerinizi öncelikleyerek başkalarını yok varsaymayın. Arakan’dakini, Somali’dekini, Suriye’dekini yok varsaymayın. Her insan önemlidir; insanların ırkına, diline, dinine, yasadığı bölgeye bakmaması lazım.” dedi. 2018 yılı içinde Başkentray dahil olmak üzere, Etimesgut YHT Gar Kompleksi, Konya YHT Garı, Konya-Karaman hızlı tren(HT) demiryolunu, Erzurum, Kars, Mersin ve Konya Lojistik Merkezleri, Halkalı-Gebze banliyö hattını bitirmeyi, Ankara-Sivas YHT demiryolu hattının bitirilip test aşamasına getirmeyi, Sivas-Samsun demiryolu hattının sinyalli ve elektrikli hale getirilme çalışmalarını bitirmeyi planladıklarını dile getiren Arslan,  şu anda 1870 km YHT hattı, 1290 km HT hattı, 893 km konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4000 km’nin üzerinde demiryolunun inşaat çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 2018 yılı içinde çok sayıda yüksek hızlı tren seti almayı planladıklarını söyleyen Arslan, set alımı için yapılacak ihalede milliliğe ve yerliliğe önem verdiklerini ifade etti. Ayrıca Arslan, Van Gölü’nde hizmet verecek iki tren feribotunun yapımının devam ettiğini, bir tanesinin test aşamasında olduğunu ve ikisini de 2018 yılı içinde hizmete vermeyi hedeflediklerini aktardı. 2017 yılında YHT ile 7 milyon, konvansiyonel trenlerle 14 milyon, Marmaray’la da 63 milyon olmak üzere toplam 84 milyon yolcu taşındığını aktaran Arslan, toplam 28.5 milyon ton yük elleçleyerek önemli bir başarı elde ettiklerini vurguladı. YHT’nin hizmete girdiği günden bu yana toplam 39 km yol kat ettiğini, yaklaşık 37 milyon yolcuya hizmet ettiğini, 350 bin engelli, gazi ve şehit yakınını YHT ile taşıdıklarını söyleyen Arslan, 29 Ekim 2016 tarihinde açılışı yapılan ATG’nin günde yaklaşık 13 bin 500 kişi olmak üzere 14 ayda 5 milyon 300 bin kişiye hizmet verdiğinin altını çizdi. Basın mensuplarının Doğu Ekspresi hakkında sorduğu bir soru sorması üzerine Arslan şunları dile getirdi:”

HATLARIMIZI YENİLEDİK

Doğu Ekspresine olan ilgi bizi memnun ediyor. Ermenistan sınırına kadar hatlarımızı yeniledik, vagonlarımız modern ve konforlu oldu. Ani Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte Kars’a olan ilgi arttı. Önceden turistlerin barınma sıkıntısı vardı, şimdi beş yıldızlı oteller dahil turistlere hizmet veren tesislerin açılmasıyla birlikte Kars’a gidenler konforlu yolcuklarını ve gördüklerini anlatınca Doğu Ekspresi’ne olan ilgi artıyor. Bu bizi çok memnun ediyor.” Doğu Ekspresinde bulunan vagon sayısından ve turizm acentelerine tahsis edilen vagonlar hakkında bilgi veren Arslan, “Trenlerimiz bir lokomotif 9 vagondan oluşuyor. Biri jeneratör, biri yemekli vagon, bir vagonda ise personel ve eşyaları bulunuyor, bir yataklı, bir kuşetli ve dört pulman vagon var. Şu anda 4 ya da 5 yataklı, 2 ya da 3 kuşetli ve 4 pulman vagonla hizmet veriyoruz. Biletler elektronik ortamda satışa sunulduğu anda birkaç saniye içinde biletlerini alıyorlar veya rezervasyon yaptırıyorlar. Özellikle tur acenteleri de konaklama, dönüş ve yemekler dahil paket program yapıyor. Onlar da grup halinde seyahat ediyorlar. Onlarla gidenler de çok memnun. Onlara ayrı vagonlar tahsis ediyoruz. Acentelerin talepleri ve eklenen vagonlar farklı, yolcularımızın kullandığı vagonlar farklı. 'Acenteler kapatıyor yer bulamıyoruz' algısı var, hayır. Çok olağanüstü ilgi var. Bir vagonu 4'e, 5'e çıkardığımız ortamda dahi insanlarımızı yer bulamayabiliyorlar. Biz vagon ilave etmeye devam edeceğiz. Bu ilgi bizi de memnun ediyor, vatandaşımız da memnun. İnsanlarımızın demiryoluyla, trenle seyahat etmeyi tekrar tercih eder hale gelmesi memnuniyet sebebimiz. Milletimiz treni yeniden keşfetti, biz de onlara konforlu seyahat sağlamak adına gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz." Basın açıklamasının sonunda TCDD VE TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürleri ve çalışanlarına verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür eden Arslan, demiryolu ağını genişletmek için gece gündüz durmadan çalışacaklarını dile getirdi ve herkesin iyi bir yıl geçirmesi temennisinde bulundu.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"