Maliye Bakanı Şimşek, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile birlikte Çin Ulusal Makine İthalat İhracat Şirketi (CMC) tarafından düzenlenen hızlı tren tanıtım programına katıldı. Pekin Güney İstasyonu'na gelerek incelemelerde bulunan Şimşek ve beraberindekiler, daha sonra Tianjin şehrine çalışan hızlı trene bindi. Yetkililerden bilgi alan Şimşek ve Karaman, bir ara makinistin olduğu bölüme girerek trenin gidişini yakından gördü. Türk heyeti, trenin hızının 350'ye çıkmasını da ekrandan izledi. Şimşek daha sonra treninin ekonomik sınıf bölümünü de gezdi.
Pekin Olimpiyatları'nda ev sahibi şehirlerden biri olan Tianjin'de oynanacak futbol maçları izleyicilerine hizmet vermesi için yapılan hızlı tren, eskiden 2 saat olan yolculuğu yarım saate indirdi. 1 Ağustos 2008'de hizmete giren bu tren saatte 350 kilometrelik bir hızla, döner koltukları ve geniş iç hacmiyle uçak konforunda bir yolculuk sunuyor. Her 3 dakikada 600 kişi taşıyan trenin bilet fiyatları 14.5 dolar, 10 dolar ve 8.5 dolar arasında değişiyor.
86 bin kilometreyle ekvator çevresini 2 kez dolaşacak uzunluğa ulaştığı Çin'deki demiryolu ağı, son yıllarda yapılan hızlı tren projeleriyle taçlandırılıyor. Yıllık 100 milyar dolar yatırımla demiryolu uzunluğunu 120 bin kilometreye çıkarmayı planlayan Çin, yolcu ve kargo taşımacılığını ilerletiyor.
ŞİMŞEK: ÇİN'İN KENDİSİ BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ, BUNDAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR
Hızlı trenin Pekin'e dönüşünde Bakan Şimşek, "Çin büyük bir gelişme içerisinde. Aslında Çin'in kendisi büyük bir başarı hikayesi. Hızlı treni de tamamlayıcı bir unsur olarak görmek lazım. Türkiye de son yıllarda hızlı trende büyük başarı yakaladı. Ama Çinliler de bu yarışta çok önemli bir mesafe kat etmişler. Daha önemlisi Çin'deki ulaşımın büyük kısmı demir yollarıyla yapılıyor. Bu da çevre ve ekonomik açıdan rekabet gücünü arttırıyor. İnşallah imkanlar çerçevesinde Türkiye'de de demiryolları daha hızlı bir şekilde gelişir ve rekabet gücü yükselir." dedi. Çin'den çok etkilendiğini kaydeden Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her alanda çok önemli başarılara imza atmaya başladılar. Çin ile yakın işbirliği içerisinde olmak lazım. Bu başarı hikâyesinden bizim öğreneceğimiz çok şey var. Gezimizin buna katkı yapacağını ümit ediyorum."
TCDD GENEL MÜDÜRÜ KARAMAN, BAKAN ŞİMŞEK'TEN DAHA ÇOK DESTEK İSTEDİ
TCDD Genel Güdürü Karaman ise, "Çin ile hızlı tren yapımına beraber başladık ve birlikte bitirdik sayılır. Ama onlar saatte 350 kilometre hıza ulaştılar biz 250. Bu biraz bizim ülkemizin dağlık olmasından kaynaklanan bir konu. Hızlı tren her bakımdan tercih edilir bir ulaştırma aracı." diye konuştu. Bunu demiryollarına büyük destek veren Bakan Şimşek'in yerinde görmesinin önemli olduğuna değinen Karaman, Maliye Bakanından daha çok destek istedi. Konfor konusundaki bir soruya ise, "Burada yolun beton olmasından dolayı titreşimi az. Ancak konforda çok bir fark yok. Bizimkinin de elastikiyeti iyi. Bu bir tartışma konusu. Ama bizimkinin de konforu iyi." diye konuştu.
ASYA'NIN EN BÜYÜK TREN İSTASYONU
Hızla gelişen ülkenin, artan taleplerini karşılamak üzere 24 platform yapılan Güney Pekin İstasyonu'nun çatısında güneş panelleri bulunuyor. İstasyon, 60 bin tondan fazla çelik ve 490 bin metreküp beton kullanılarak, 4 bin işçiyle 3 yılda bitirildi. Tavanı cam olan ve elektrik üretmesi için 3 bin 246 güneş paneli yerleştirilen istasyonun 320 bin metrekarelik alanı bulunuyor.
Asya'nın en büyük istasyonu olan bu istasyondan saatte 20 bin, yılda 241 milyon 920 bin yolcu taşınabiliyor. İstasyondaki 251 bin metrekarelik bekleme salonu da 10 bin yolcu kapasitesine sahip.
ZAMAN