TCDD?nin kurluşunun 150. yılı münasebetiyle Polatlı Tren Turu?na katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hızlı tren hattını inceledi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Yıldırım, brifing vagonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, demiryollarını Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet sonrası ve 2003 sonrası olarak 3 aşamada değerlendirmek gerektiğini, Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün talimatıyla demiryolu hamlesi yaşandığını, demiryollarının 1950 yılından sonra ihmal edildiğini, göreve geldiklerinde demiryollarını öncelikli sektör olarak ele aldıklarını anlattı.
DEMİRYOLUNA 1 KATRİLYON
Bakan Yıldırım, demiryollarında başlayan projelerin kaynaklarının projenin bitiş süresine göre devam edeceğini, bu rakamın en az 1 katrilyon olduğunu ifade etti.
Demiryollarına 2003 yılında ayrılan 250 trilyon lira kaynağı bu yıl 1 katrilyon 145 trilyon liraya çıkardıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, demiryollarının 11 bin kilometreyi bulan hattının büyük bölümünün tek hattan oluştuğunu, bazı bölümlerinin elektrik ve sinyalizasyonunun bulunduğunu, Türkiye'de de hızlı tren işletmeciliğine geçişin hazırlıklarının yapıldığını söyledi.
Türkiye'nin 2013 yılına kadar demiryollarında 1500 km, 2023'e kadar ise, ilave 2500 km hızlı tren hattının yapımıyla 5 bin km hızlı tren yoluna ulaşmayı hedeflediğini bildirdi. Bu hedefe ulaşmak için en az 20 milyar Euro gerekeceğini kaydeden Bakan Yıldırım, amaca ulaşabilmek için istikrar gerektiğini ifade etti.
Yıldırım, hızlı tren hattında bilet fiyatlarının nasıl olacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, kamunun taşımacılıkta karı düşünmediğini, hızlı trende de zararına işletmecilik yapılmayacağını, çok az kar olacak şekilde düzenleme yapılacağını, ancak bilet ücretlerinin maliyetlerin belirlenmesinden sonra ortaya çıkacağını söyledi.
Gazetecilerle sohbet ederken, taşıma türlerinin farklı bakanlıklarda değil, aynı yerde toplanması gerektiğini, tek parti iktidarı nedeniyle bu anlamdaki sorunların en aza indiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım, taşıma türleri arasında dengenin oluşturulması gerektiğini, ülkenin bütün taşıma türleri için müsait olduğunu ifade etti.
Taşımacılığın denize paralel yapılmasının anlamsız olduğunu da ifade eden Yıldırım, bunun kuzey-güney koridorunu öldürdüğünü belirtti. Karadeniz Sahil Yolu'nu örnek gösteren Bakan Yıldırım, projenin 750 milyon dolara bitirilmesinin planlandığını ancak 4,5 katrilyon lirayı aştığını, bu yolun bakımının yapımından daha maliyetli olacağını kaydetti.
HIZLI TREN 2007 SONU AÇILACAK
Polatlı'yı bir merkez kabul ederek doğu-batı ve güney-kuzey hızlı tren altyapısının kurulması gerektiğini vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında 250 kilometre hıza uygun altyapının çalışmalarının sürdüğünü de anımsatarak, Ankara-Eskişehir bölümünde çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı. Ayrıca, Eskişehir-Köseköy etabının ihalesinin de yapıldığını, 1-2 ay içinde bu etapta çalışmaların başlayacağını, Ankara-Eskişehir bölümünün, projenin yarısını oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, ''Bu bölümde en geç Nisan ayı sonunda deneme seferlerine başlamayı hedefliyoruz. Herşey yolunda giderse, bir aksilik olmazsa başlayacak'' diyerek, denemelerden olumlu sonuç alınması halinde hattın bu bölümünü 2007 sonunda ticari işletmeye açmayı hedeflediklerini de belirtti.
HEDEF CUMHURİYET'İN 100.YILI
Yıldırım, Ankara-Konya hızlı tren projesinin altyapı çalışmalarının da sürdüğünü, üstyapı işlerinin yılbaşında ihaleye çıkarılacağını ifade etti. Diğer projelerden de söz eden Bakan Yıldırım, ''Bütün ana hatlarımızı belli bir program içinde hızlı tren taşımacılığına hazırlayacağız'' dedi.
Yıldırım, Demiryollarında başlatılan hamlenin 15 yıl kesintisiz şekilde sürdürülmesi halinde Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünde demiryollarında istenilen noktaya ulaşılacağını söyledi. Türkiye'nin hızlı tren işletmeciliğinin yanı sıra Sakarya'da temeli atılan fabrikada hızlı tren teknolojisini geliştiren ülkeler arasında yer alacağını da anlatan Bakan Yıldırım, burada hızlı trenlerin üretileceğini belirtti. Yol yenileme çalışmaları kapsamında 500 kilometre demir yolunun yenilendiğini, 100 yıldır dokunulmayan hatların elden geçirildiğini, banliyö hatlarının iyileştirilmesi kapsamında 32 adet yeni banliyö treni siparişi verildiğini söyledi.
YOLCU SAYISI 77.5 MİLYONA ÇIKACAK
Eskişehir TÜLOMSAŞ'ta Amerikan firmasıyla orta dizel lokomotif üretimi de yapıldığını, bu üretimlerin yüzde 51'inin yerli olması şartı arandığını anlatan Yıldırım, 89 lokomotifin 38'inin üretiminin gerçekleştirildiğini, demiryollarına yapılan yatırımlar sonucunda 73 milyon olan yıllık yolcu sayısının 77,5 milyona, yükün ise 14.6 milyon tondan 19.6 milyon tona ulaştığını, ancak bunun yeterli olmadığını kaydetti.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, işletmenin ve iş yerinin korunması bakımından Demiryol-İş Sendikası?nın örnek bir davranış sergilediğini, Türkiye'nin geçmişte demiryolu taşımacılığına ağırlık vermesi halinde kalkınma hızının daha yüksek olabileceğini, demir yollarında başlatılan hamlenin ülkenin ekonomik performansına katkıda bulunacağını kaydetti.