Peri, okulların kapanması ve havaların ısınması ile birlikte başlayan uzun yaz tatili döneminin araçların bakımının yaptırılmasını zorunlu hale getirdiğini söyledi.
Araçların, kışlık ve yazlı olmak üzeri yılda iki defa bakımdan geçirilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Peri, araç bakımının yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra güvenlik açısından da hayati önem taşıdığına işaret etti.
Peri, araç bakımının yapılmasının, bir masraf yapılmasını gerektirmesine karşın, getirisinin çok büyük olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:
?Araç bakımı, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra güvenlik açısından da son derece önemlidir. Sürücüler, her zaman için araçlarının bakımını yaptırmalı. Ancak, özellikle tatil dönemine girmiş olduğumuz şu günlerde bu çok daha büyük önem kazanıyor. Tatil döneminde uzun tatile çıkmayı düşünenler bakımlı araç kullanmaları halinde yüzde 20 oranında yakıttan tasarruf sağlamış olur.
Akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olduğu günümüzde, bu tasarruf oranı hiç de küçümsenemeyecek bir oran. Bu güvenli bir yolculuk açısından da hayati önem taşıyor. Bakımsız araçlar nedeniyle meydana gelen kazalarda can ve mal kayıplarının meydana geldiği unutulmamalı. Sürücülerin, başta motor ve lastikler olmak üzere araçlarını uzun yolculuk öncesinde her yönüyle bakımdan geçirmeleri gerekir. Lastiklerin hava basıncı sürekli kontrol edilmeli, motor bakımlı olmalı, hava ve yağ filtreleri temiz tutulmalı, eskiyen lastikler de mutlaka değiştirilmeli.?
Havaların sıcak olması dolayısı ile uzun tatil yolculuklarının yorucu olabileceğine vurgu yapan Peri, şöyle konuştu:
?Sıcak hava yolculuğu zorlaştırdığı için sürücüler bu konuda çok dikkatli davranmalı. Uzun tatil yolculukları, diğer yolculuklardan farklı özellikler taşır. Bakımlı araçlarla yola çıkan sürücüler, sık sık mola verip dinlenmeli, özellikle güneş ışınlarının etkili olduğu öğle saatlerinde yolculuk yapmaktan kaçınmalı. Uzun tatil yolculuklarında mola verilmesi çok önemli.
Sürücüler, eğer mümkünse, gece yolculuklarını tercih etmemeli. Gündüz yolculukları her zaman için daha güvenli ve avantajlı sayılır. Bunun yanı sıra sabah saatlerinde uzun yola çıkmak da bir kolaylık sağlar. Özellikle öğle saatlerinde hava sıcaklığının da etkisi ile sürücüler yorgun düşebilir. Bu arada, mola verilmesi de geciktirilmemeli. Belirli saatlerde, sürücü yorulduğunu hissettiği zaman, hemen uygun bir yerde mola vermeli. Uzun süreli yolculuklar, sürücüleri yoracağı için kaza yapma riskinin de artması anlamına gelir.?
Peri, araçlarının özelliklerine göre 90 ya da 100 kilometrenin üzerine çıktığı zaman yakıt tüketiminin arttığını, trafik güvenliğinin de tehlikeye girdiğini sözlerine ekledi.
HÜRRİYET