Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi tüneline hudut kapısı açılacak

Bakü-Tiflis-Kars Yeni Demiryolu’nun bir parçası olarak Gürcistan’da yapılması planlanan demiryolu tüneli inşaatını kolaylaştırmasına ilişkin anlaşma,...

Bakü-Tiflis-Kars Yeni Demiryolu’nun bir parçası olarak Gürcistan’da yapılması planlanan demiryolu tüneli inşaatını kolaylaştırmasına ilişkin anlaşma, Türkiye ile Gürcistan arasında imzalandı. Anlaşmayla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Bu toplantılar sayesinde ülkelerimiz arasındaki gümrük alanında projelerin ve sorunların yazışma trafiği arasında kaybolmasını engellemeyi hedefliyoruz. Bugün de burada Gürcistan - Türkiye Gümrük İdare Başkanları Toplantısı vesilesi ile bir araya gelmiş bulunmaktayız. Gürcistan, bizim gümrük alanında çok yakın işbirliği içerisinde olduğumuz bir komşumuz olmasının ötesinde ülkemiz için Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan bir koridor ve önemli bir proje ortağımızdır. Gürcistan ile ilişkilerimiz, Gürcistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana sorunsuz ve yapıcı bir şekilde ve her geçen gün daha da gelişerek devam etmektedir. Bakü - Tiflis - Ceyhan Petrol Boru Hattı, Nabucco Projesi ve Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Projesi, gibi her biri dev nitelikte ve ülkemiz için oldukça önemli projeleri birlikte yürütüyor olduğumuz Gürcistan ile ilişkilerimizin her alanda olduğu gibi gümrükler alanında da gelişerek devam etmesi her iki gümrük idaresinin de en büyük dileğidir” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen Altunyaldız, “Gürcistan ile dış ticaret hacmimize baktığımızda yıllar içinde sürekli artış gösteren bir grafik görüyoruz. Gürcistan ile 15 yıl önce yani 1996 yılındaki 143 milyon dolarlık dış ticaret hacmimizin (110,3 ihracatımız, 32,5 ithalatımız) 2011 yılı sonu itibariyle yaklaşık 1,41 milyar dolara (1,1 milyar dolar ihracatımız, 314 milyon dolar ithalatımız) çıktığını yani yaklaşık 10 katına çıktığını görüyoruz. Bu yılın ilk yedi aylık (Ocak-Temmuz) dönemine baktığımızda ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 698 milyon dolara çıktığı, ithalatımızın ise yüzde 39 azalarak 119 milyon dolara indiğini görüyoruz. Diğer bir deyişle ilk yedi ay itibariyle Gürcistan ile olan dış ticaretimiz yaklaşık 580 milyon dolar fazla vermekte ve bu dış ticaret fazlalılığı geçen yıla göre yüzde 57,5 lik bir artışa tekabül etmektedir. İki ülke arasında yük ve yolcu trafiğine baktığımızda 2011 yılında, Gürcistan’a açılan kapılardan yük taşımacılığı kapsamında gerçekleşen giriş çıkış sayısı toplamda 896.674 olarak, Yolcu giriş çıkış sayısı ise 2011 yılı için toplamda 3.701.048 olarak gerçekleşmiştir. İçinde bulunduğumuz sene ise özellikle de kimlik kartı ile geçişin verdiği kolaylıkla yolcu trafiğinde önemli bir artış trendi yakalanmış ve sadece Sarp Hudut Kapısından ilk 8 ay itibariyle geçiş sayısı 3.420.000 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

“İki ülke gümrük idaresi olarak ortak amacımız iki ülke arasında gelişen ilişkilerin ve olumlu havanın desteklenmesi, kalıcı hale getirilerek kurumsallaştırılması ve daha da geliştirilmesidir” diyen Altunyakdız sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün hem iki ülke için hem de Kafkasya ve Orta Asya’nın Avrupa ile demiryolu üzerinden bağlantısının sağlanması adına çok önemli bir proje olan Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Projesi’nin hayata geçirilmesine önemli bir katkı vererek projeyi hızlandıracak bir mutabakata vardık. Projenin önemli ayaklarından biri olan, iki ülke hududunda yer alacak olan demiryolu tüneli inşaatının bitirilebilmesi için Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması anlamında iki ülke gümrük idaresinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesine yardımcı olacak bir Anlaşmaya imza koyduk. İmzaladığımız anlaşma ile iki ülke hududunda yer alan demiryolu tüneli inşaatını üstlenmiş olan Türk firmasına tünel inşaatını hem Türkiye hem de Gürcistan tarafından iki yönlü olarak yürütmesi için gerekli eşya, araç, ekipman ve personelin hududu basitleştirilmiş işlemlerle ve kolaylıkla geçirmesini sağlamış olacağız. Bu çerçevede ülkemizde çok örneği olmayan bir uygulamaya giderek, inşaatın yapıldığı 162 no’lu hudut taşı bölgesinde sadece bu inşaata yönelik çalışmaların yürütülmesi için geçici bir hudut kapısı açacak ve personel görevlendirmesi yapacağız”

Altunyaldız, “Gürcistan ile Artvin’in Borçka İlçesi’nde, Muratlı’da ilave yeni bir kapı daha açmak üzere ortak bir çalışma yapma hususunda mutabakata vardık. Açılmasını hedeflediğimiz bu yeni kapı ile hem Camili yöresinde yaşayan vatandaşlarımızın ağır kış koşullarında kapanan yolları dolayısıyla yaşadıkları mağduriyeti gidermek, hem Sarp kapımızdaki yolcu trafiğinin bir kısmını buraya yönlendirmeyi, hem de bölgenin turizm potansiyeline katkıda bulunmayı hedefliyoruz. “Kara Hudut Kapılarının ortak kullanımı” konseptini ele alan Altunyaldız, “Bu proje ile hududun iki yanında yapılan mükerrer işlemler önlenecek, çıkış ülkesinde yapılan beyan giriş ülkesine elektronik yolla iletilerek muayene işlemleri giriş ülkesinde yapılacak ve çıkış ülkesine muayene sonuçları iletilerek geçişler sağlanacaktır. Böylelikle hududun iki yanında yapılan iki beyan ve iki muayene yerine tek beyan ve tek muayene ile işlemler iki katına kadar hızlandırılacaktır” diye konuştu.

Kervansaray Projesi’nin hayata geçirmek başlatılan çalışmaların sürdüğünü ifade eden Altunyaldız, Gürcistan’ın da katılımı ile yürüttüğümüz bir başka proje de İpekyolu Ülkeleri Gümrük İdareleri Girişimi çerçevesinde hudut geçişlerinin kolaylaştırılmasına yönelik Kervansaray Projesi’dir. Bu proje ile de İpekyolu rotasındaki ülkelerin hudut geçişlerindeki uygulamalarını uyumlaştırmayı ve ticaret erbabının en büyük zaman kaybını yaşadığı hudut geçişlerini hızlandırmayı, Türkiye’den Çin’e kadar adeta bir yeşil koridor oluşturmayı planlıyoruz. Authorized Economic Operator, bizim mevzuatımıza Yetkilendirilmiş Yükümlü olarak kazandırdığımız yeni bir kavram. Prensip olarak, güvenilirliğini ispatlamış firmalara gümrük işlemlerini daha geniş yetkiler ile çok daha hızlı olarak gerçekleştirme imkanı veren modern bir uygulama. AEO’nun önemli yönlerinden biri de uluslararası olarak geçerliliği olan bu sistem sayesinde ülkeler karşılıklılık esasına göre karşı ülkenin AEO’suna aynı ayrıcalıkları vermekte ve bu sayede güvenli firmalardan oluşan bir lojistik zinciri oluşturulmakta” şeklinde konuştu.

Gürcistan Maliye Bakan Yardımsısı Ebanoidze ise “Bu anlaşma sayesinde ticaretimiz kolaylaştırılacaktır. Her iki ülkeye giriş çıkışları kolaylaştıracaktır. Bu anlaşma sayesinde daha iyi şeyler yapılacaktır. Proje yakın zamanda hayata geçirilecektir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"