Baltık Dry Endeksin bu yılın başında başlayan ve geçen hafta 1000 psikolojik sınırının altına inilmesi ile devam eden hızlı düşüşü geçen hafta da devam etti. Çin ve Singapur’daki tatil nedeniyle zaten yeterli olmayan yük talebi iyice azaldı. Az yük talebine karşılık tonaj arzındaki aşırı büyüme mukayese bile edilemeyecek seviyelerde. Bunun sonucunda Baltık Dry Endeks (BDI) haftayı % 15,78’lik kayıpla 726 puandan kapattı ki bu seviye, küresel finansal kriz nedeniyle 5 Aralık 2008 tarihinde görülen tarihi dibin (663) sadece 63 puan üstünde.
Geçen haftaki düşüşle gemi kazançları en düşük seviyelere geriledi. Supramax ortalama kazançları cape ve panamax ortalama kazançlarının üstünde kaldı. Tatilin piyasa üzerindeki negatif etkisini, filonun aşırı büyümesi ve özellikle Avustralya’daki kötü hava koşulları daha da kötüleştirdi. Çin’deki demir cevheri stokları 98,4 milyon ton’a çıkarak yeni bir rekor daha kırdı. Bu nedenle Çinlilierin demir cevheri alımlarında kısa dönemde bir artış beklenmiyor ama soğuk havalar ve artan elektirik üretimi nedeniyle ülkenin termal kömür alımları artabilir.
Armatörler Çin tatilinden sonra kiralama / gemi bağlantılarında artış bekliyor ama neler olacağını şimdiden kestirmek çok zor. Güney Amerika’da hububat sezonunun yaklaşması Brezilya’nın madencilik faaliyetlerini artırması piyasanın yönünü aniden aksine çevirebilir.
HABER VE YORUMLAR
Çin 2011 yılında dünyanın en büyük kömür ithalatçısı ünvanını Japonya’dan aldı;
Çin dünyanın en büyük kömür ithalatçısı ünvanını yıllar sonra Japonya’nın elinden aldı. Bunun nedeni Çin’inde hızla artan talep ve Japon çelik üreticilerinin düşen üretimi ile deprem nedeniyle kömürle işletilen bazı santralların hasar görmesi sonucunda ülkenin kömür ithalatının düşmesi oldu.
Japonya 1975 yılından bu yana dünyanın en fazla kömür ithalatı yapan ülkesi konumundaydı.
Aynı zamanda dünyanın en fazla kömür üreten ülkesi ünvanına da sahip olan Çin geçen yıl 182,4 milyon ton kömür ithal ederek bir önceki yıla göre kömür ithalatını % 10,8 artırdı. Buna karşılık Japonya’nın 2011 kömür ithalatı ise bir önceki yıla göre % 5,1 azalarak 175,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Japonya kömür ithalatındaki düşüşün en büyük nedeni çelik üreticilerinin üretim kısıntısına gitmesiyle daha az kok kömürü ithal etmeleri oldu.
Çin’in 2012 yılında en fazla kömür ithalat eden ülke ünvanını koruması hatta ithalatını 200 milyon tona çıkarması bekleniyor. Japonya kömür ithalatının ise aynı seviyede kalacağı tahmin ediliyor.
CAPESIZE
Bu hafta Çin Yeni Yılı Kutlamaları nedeni ile tatiller capesiz piyasalarında oldukça etkili oldu. Bir süredir endekstre ve kazançlarda devam eden düşüşün önüne geçilemiyor ne yazık ki. Dördüncü hafta da kan kaybetmeye devam eden piyasaların ne zaman toparlanacagı merak konusu. Çin’li armatör ve yük sahipleri şubat ayının başında tekrar çalışmaya başlayacaklar. Bu durumda Şubat ayının ilk haftasına kadar piyasalarda kayıplar bekleniyor.
PANAMAX
Panamax segmentleri dördünce haftada en çok deger kaybeden segmentler oldu. Atlantic rotasında çalışan gemilerin uzun dönem kiraları tercih etmesi nedeni ile kazançlarda ciddi kayıplar yaşandıgını söyleyebiliriz. Pasifik rotasında çalışanlar ise Atlantik rotasına göre daha az karlı ancak boş kalan geminin olmadıgını söylemek mümkün. Yıl başı tatillerinden sonra hızlı bir dönüş oldu gemi ile taşınan yüklerde ancak piyasaların olumsuz seyri kazançların beklentileri karşılamasına yetmiyor. Bir kaç hafta içinde panamaklarda yukarıya çıkışın başlaması bekleniyor.
HANDYMAX
Handymax tonajında da kayıplar yaşanıyor ancak her zaman ki gibi Handy size gemiler tutarlılıklarını koruyarak sert iniş çıkışlardan uzak duruyor. Uzak Doğu ve Trans Atlantic rotalarında hareketlilik görülürken kuzeyde aşırı buzlanma ve kötü hava şartları nedeni ile gemilerin çogu açıkta beklemek zorunda kalıyor. Buz kırıcılar nehirlerde çalışıyorlar ancak gemilerin limanlara yanaşması ya da nehirlerde ilerlemesi oldukça zor oluyor. Bu durum piyasaları olumsuz etkilese de her zaman karşılaşılan bir durumu oldugu için handysizelarda büyük kayıplar söz konusu değil.
COASTER
Geçtiğimiz hafta Karadeniz havzasında Azov çıkışlı yüklerin ivmesindeki düşüşle başladı. Armatörler genel olarak bir önceki bağlantılarda olan navlunları korumaya çalıştılar.
Piyasadaki yük hareketi genel olarak incelendiğinde, çelik, kömür ve hububat yüklerinin belli bir hacimde piyasada görüldü.
Hafta ortasında Baltık ve Kuzey Denizi’nde beklenen kadar yük hareketi olduğu görüldü; bu yükler genel olarak çelik, hubuat ve mineral yükleriydi. Fakat çelik yüklerinin sene başından itibaren piyasada daha seyrek görüldüğü; belli aralıklarla da hurda yüklerinin sirkülasyonu olduğu brokerler tarafından not edildi. Hafta sonunda Güney İspanya,Fransa Akdeniz kıyısı, Italya ve Adriyatik’te genel olarak yük hacminde artış olmaya başladığı gözlerden kaçmadı. Yakıt fiyatlarının artmasıyla nispeten daha uzun seferlerde armatörler daha yüksek navlunlar talep ettiler. Geçtiğimiz hafta sonu ve bu hafta itibariyle Kuzey bölgelerdeki buzlanma ve belli bölgelerden yük alabilecek gemilerin navlunlarındaki değişimler ve olası artışlar coaster piyasası tarafından izleniyor. Buzlanma nedeniyle birçok liman 30 yaş üzeri ve Ice Class olmayan gemilere kapanmış durumda, bu nedenle belli kriterlere haiz gemilerin navlunlarında artışlar gözleniyor.
LOJİPORT