Barsan, kabına sığmıyor

Türkiye'nin önde gelen lojistik şirketlerinden Barsan Global Lojistik (BGL) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, BGL'nin 2020 yılına kadar dünyanın...

Türkiye'nin önde gelen lojistik şirketlerinden Barsan Global Lojistik (BGL) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, BGL'nin 2020 yılına kadar dünyanın en büyük 10 lojistik şirketinden biri olmayı hedeflediğini bildirdi.

Çaptuğ, Karaköy'de 1982 yılında bir işhanında, "bir masa, bir kasa" ile 10 metrekarelik bir ofiste Kamil Barlın tarafından kurulan firmanın, 28 yılda Türkiye'nin önde gelen entegre lojistik şirketi haline geldiğini, dünyada da ilk 100 firma arasına girdiğini kaydetti.

BGL'nin, 1,1 trilyon dolarlık ihracat ve ithalatıyla dünya ticaret hacminin yüzde 3,4'ünü gerçekleştiren İtalya'nın Modena şehrinde kurduğu lojistik merkezinde basın toplantısı düzenleyen, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, Barsan'ın, yurt dışı odaklı büyümesini sürdürdüğünü, 2005 yılında alınan bir kararla dünya üzerindeki tüm lojistik üslerini özvarlık yapma atağına kalktığını söyledi. Çaptuğ, bu operasyonun başlatıldığı İtalya'da 5 yıl içinde 10 kat büyüdüklerini, 2005'te 500 metrekarelik merkezde hizmet verirken bugün bu büyüklüğün 5 bin metrekareye çıkarıldığını ve cironun da benzer şekilde 10 kata yakın arttığını bildirdi.

Yurt dışındaki tüm depolarını kendi malları haline getirme stratejisini adım adım uyguladıklarını anlatan Cengiz Çaptuğ, son 5 yılda ABD, Macaristan, Hong Kong, İspanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere BGL'nin tüm yurt dışı lojistik merkezlerini özvarlık yaptıklarını, küresel oyuncu olma yolunda son 5 yılda 150 milyon euroya yakın yatırıma imza attıklarını ifade etti. Barsan'ın toplam cirosunun yüzde 65'inin yurt dışı taşımalardan kazanıldığına işaret eden Çaptuğ, ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet verdiklerini ancak, sadece uluslararası nakliye yapmadıklarını, depo stoklama, gümrükleme, iç nakliye ve dağıtımın da entegre işletmenin yaptığı diğer işler arasında bulunduğunu anlattı.

Şirket sektörde ilklere imza attı

Barsan Global Lojistik, İtalya'da ağırlıklı olarak hazır giyim, otomotiv, beyaz eşya, kablo, makine ve cam sektörlerine hizmet veriyor. İtalya'da nakliyeci statüsüne de sahip olan BGL, İtalya'nın otobanlarının kesişme noktasında, çevre yoluna 100 metre mesafedeki konumu ile Avrupa'nın her yerine İtalyan plakalı araçlar ile kara nakliyesi de gerçekleştiriyor.

Dünyanın 12 ülkesinde 26 lojistik merkezi bulunan Barsan Global Lojistik, yakın bir zamanda Türk lojistik şirketi Unimar ile gümrükleme şirketi De-Ka ve Transemex'e ortak oldu.

Kara ulaşımında 625 aracı bulunan ve yılda 65 milyon kilometre yol yapan firma, tüm dünyaya yayılmış depo ve antrepo alanlarında 5 milyon 800 bin metreküp stoklama hacmine sahip bulunuyor.

BGL yetkililerinin verdiği bilgilere göre, dünyanın her yerinden her yerine entegre lojistik faaliyetlerini yürüten firma, sektörde bilgisayar kullanımını ilk başlatan, tüm gümrüklerde bilgisayarla beyanname yazan, stok yönetimine ve uydu ile takip edilen araç sistemine geçen, lojistikte ilk defa yurt dışında Almanya'da ofis açan, kendi geliştirdiği sistemle hava, kara, deniz, demiryolu taşımacılığında barkodla yükleme-teslimat yapan ilk Türk lojistik şirketi özelliklerini de taşıyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde