Baykon, konteyner tartımında ürün desteği ve doğrulama hizmeti veriyor

Baykon Endüstriyel Kontrol Sistemleri A.Ş de, konteyner tartımlarına ilişkin ürünlerin yanı sıra, tartım sistemi oluşturma desteği ve doğrulama hizmeti veriyor.

Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) VI/2 maddesine ek yaparak, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren konteynerlerin doğrulanmış brüt ağırlığının gemiye yükleme yapılmadan önce bildirilmesini zorunlu hale getirdi. Baykon Endüstriyel Kontrol Sistemleri A.Ş de, konteyner tartımlarına ilişkin ürünlerin yanı sıra, tartım sistemi oluşturma desteği ve doğrulama hizmeti veriyor. Firmanın Teknik Servis ve Laboratuvar Müdürü Samih Yelekçi ile yeni kurallara ilişkin hizmetleri ve Baykon hakkında konuştuk.

Baykon Endüstriyel Kontrol Sistemleri A.Ş’yi tanıtır mısınız?

Baykon, elektronik tartı teknolojisinin yeni yeni kullanılmaya başlandığı 80’li yılların ortalarında kurulmuştur ve bu konuda Türkiye’deki öncü olmuş firmalardan birisidir. Tartı konusunda uluslararası güçlü partnerlerin temsilciliklerinin yanı sıra, zaman içerisinde kendi markası ile teraziler, kantarlar, tartım sistemleri ve bunlarda kullanılan tartım indikatörleri, terminaller ve ağırlık transmiterlerini de yerli olarak üretmeye başlamış ve günümüze kadar geçen süreçte hem teknolojisini, hem ürün çeşitliliğini hem de ürün kalitesini sürekli artırmıştır. Bunu yaparken de her zaman mühendislik ve çözüm odaklı davranarak hep en son teknolojiyi takip etmiş ve uygulamış aynı zamanda da insan kaynağına verdiği önem den dolayı hem çalışan memnuniyeti hem de çalışan kalitesini yüksek tutma yanlısı davranmıştır. Ayrıca bu noktada çok önemli bir konunun altını çizmek gerekir; bilindiği gibi tartı, ticari olarak çokça kullanılan bir ölçü şekli olduğu için yasal olarak da sorumlulukları vardır. Baykon tartım ürün ve çözümleri, günümüzde iç pazarın yanı sıra dış pazarda da büyük oranda talep görmekte, Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 80 civarında ülkeye ihraç edilmektedir.

Baykon’u sektörde öne çıkaran unsurlar nelerdir?

Baykon olarak firma kültürümüzde “Daima en iyisini yap” anlayışı hâkimdir. Rakiplerimiz de dâhil olmak üzere, şu ana kadar yaptığımız işin kalitesi ile ilgili en ufak olumsuz bir eleştiri duymadık. Bu da her işi titizlikle yapmamızdan ve sağlam bir ekip çalışmasından kaynaklanıyor. Deneyimli ve iyi eğitimli bir kadroya sahibiz; başarılı bireysel çalışma stilinin yanı sıra takım çalışmasını da aynı başarı ile uyguluyoruz. Mühendislik yaklaşımının yanı sıra kalite, teknoloji ve yenilikçilik bizim için birincil önceliklerdir. Tabi sahip olduğumuz yasal standartların gerekliliklerini çözüm odaklı davranarak harfiyen yerine getiriyoruz. 1999 yılında, Baykon bünyesinde kurduğumuz Kalibrasyon Laboratuvarı, ISO 17025 standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen ilk kütle laboratuvarı oldu. Bugün kalibrasyon konusunda 80 ton kapasiteye kadar hizmet vermekteyiz. 2015 yılında ise hacim kalibrasyonu konusunu kapsamımıza ilave ettik.

Konteyner ağırlıklarının belirlenmesi konusunda kullanılabilecek kantar veya farklı terazi uygulamalarınız konusunda bilgi verir misiniz?

İlgili yönerge de, “Doğrulanmış Brüt Ağırlığın Tespiti” için iki yöntem tarif edilmiştir. Bu yöntemleri kısaca açıklayacak olursak; Yöntem 1 ‘de, Dolu bir konteynerin brüt ağırlığının söz konusu konteyner şasi, treyler vb. bir kara taşıtının üstündeyken tartılarak elde edilmesi yoluna gidilebilir. Yöntem 2’de ise, Konteyner içine yüklenecek her yükün, paketin, paketleme ve yük emniyet malzemesinin ağırlıkları ile konteynerin dara ağırlığının birlikte toplanması yoluyla dolu konteynerin toplam brüt ağırlığının tespit edilerek doğrulanması olarak tanımlanır. Bahsi geçen yöntem ve uygulamalara ilişkin siz ne tür ürün ve hizmetler sağlıyorsunuz? Öncelikle tartı aletlerinin kalibrasyonu konusunda akredite hizmeti veriyoruz ama bunun yanında ürün portföyünde kamyon, vinç, forklift ve yer kantarı gibi farklı ürün çeşitlerimiz mevcut. Bu ürünler ile yöntem 2 de belirtilen süreç kolayca gerçekleştirilebilir. Doğal olarak bu saydığımız ürün çeşitlerinin doğrulanmasını da yapıyoruz. 1-“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili mevzuatında belirtilen yasal gereklilikleri sağlayan, muayene ve damgalama işlemleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan, kalibrasyon işlemleri ise TÜRKAK tarafından tartı aletlerinin kalibrasyonu alanında ISO 17025 standardına göre akredite edilmiş kurum veya kuruluşlarca yapılarak sertifikalandırmış tartı aletleri” olması, 2-Tartı aletlerinin 6 ayı geçmeyecek aralıklarla ve düzenli olarak kalibrasyonu ve ağırlık doğrulaması ile gerekli sertifikalandırılmalı, testi ve periyodik bakımları yapılmalı ve bunlara ilişkin kayıtlar tutulmalıdır.

Bahsi geçen yöntem ve uygulamalara ilişkin siz ne tür ürün ve hizmetler sağlıyorsunuz?

Öncelikle tartı aletlerinin kalibrasyonu konusunda akredite hizmeti veriyoruz ama bunun yanında ürün portföyünde kamyon, vinç, forklift ve yer kantarı gibi farklı ürün çeşitlerimiz mevcut. Bu ürünler ile yöntem 2 de belirtilen süreç kolayca gerçekleştirilebilir. Doğal olarak bu saydığımız ürün çeşitlerinin doğrulanmasını da yapıyoruz.

Ürün çeşitleri ve hizmetleriniz hakkında daha detaylı bilgi verir misiniz?

Kapasitesi 100 kg dan 100 tona varan yer kantarları, 300 tona varan taşıt kantarları ve farklı uygulamalar ürün portföyümüzde zaten mevcut. Ancak son yıllarda işletmelerde zamandan ve işçilikten tasarruf sağlayan forklift kantarı olarak adlandırdığımız forklift çatalları üzerinde tartım uygulaması da çokça kullanılıyor. Üstelik bu ürün forklift üzerinde herhangi bir tadilat gerektirmiyor, mevcut çatalların üzerine takılıyor. Kurulum 5-10 dakikada tamamlanıyor ve kullanıcı direkt tartmaya başlıyor. Tabi bizim tedarik ettiğimiz bu ürünler de yasal olarak OIML kapsamında, yani ticari olarak damgalı kullanılabiliyor. Aynı şekilde vinç kancasına takılıp ölçüme başlanan vinç kantarları da böyle. Her iki üründe doğrulaması yapıldıktan sonra yöntem 2 de belirtilen şartları sağlayabilir. Ayrı- ca seyyar olan bu ürünlerde kablosuz haberleşme yapısı olduğundan data transferi kolayca yapılıp, sistemdeki bir PC ye bağlı yazıcı üzerinden de DBA (Doğrulanmış Brüt Ağırlık ) belgesi basılabilir. Sonuç olarak; Baykon olarak biz şu anda SOLAS kapsamında konteyner tartımlarına ilişkin hem ürün ya da tartım sistemi oluşturma desteği, hem de doğrulama hizmetini veriyoruz. Türkiye çapında İstanbul Merkez, İzmir ve Mersin işletmelerimizden bu hizmetler kolayca alınabilir.

Samih Yelekçi kimdir?

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 1995 yılında mezun oldu. 3 yıl sonra Baykon’da Teknik Servis bölümünde göreve başladı. Ardından kalibrasyon laboratuvarının da faaliyete girmesiyle birlikte Laboratuvar Müdürlüğü görevini de üstlendi. 1998 yılından bu yana Baykon bünyesinde Teknik Servis ve Laboratuvar Müdürü olarak hizmet vermektedir.

LOJİSTİK & EKİPMANLAR

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lastik-jant Haberleri

Petlas yeni ürünü NZ 310’u lojistik dünyasıyla buluşturuyor
Lastik Sektörünün Birliği: TOLDER Kuruldu
Michelin, Fransa'daki iki fabrikasını kapatıyor
Goodyear’dan Kış sezonuna özel lastik kampanyası
Pirelli, en iyi global tedarikçilerini ödüllendirdi