Belediyelere 'hemzemin' faturası

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hemzemin geçitleri belediyelerin yapması gerektiğini, ancak onların görevini kendilerinin üstlendiklerini söyledi....

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hemzemin geçitleri belediyelerin yapması gerektiğini, ancak onların görevini kendilerinin üstlendiklerini söyledi. Karaman, toplam 170 milyon liralık fatura gönderdiklerini, ödemeyi kabul etmeyen 70 belediyeyi mahkemeye verdiklerini, 3 milyon 15 bin lira için 108 kamu davası açtıklarını belirtti. Belediyeler ise duruma tepki gösterdi.

Ankara-İstanbul seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi'nin, hemzemin geçit olmayan bir yerden geçiş yapan kepçe yüzünden kaza yapması dikkatleri demir yolları üzerindeki hemzemin geçidi sorununa yöneltti. Özellikle yerleşim alanları içerisinde bulunan demir yolları güzergahındaki yol geçişlerine belediyelerin hemzemin geçit yaptırması gerekiyor. TCDD Genel Müdürü Karaman, belediyelerin yapması gereken geçitleri kendilerinin yaptırdıklarını ve faturalarını belediyeye gönderdiklerini belirtiyor. Belediyelerden istenen para, 2918 Sayılı Karayolu Kanunu ve TCDD Ana Statüsü'nün ek 2. maddesinde yer alan, "Hemzemin geçitlerdeki emniyet tedbirleri, demiryolunun üzerinden geçtiği karayolu hangi kuruma aitse (özel idare, belediyeler, Karayolları) onun tarafından alınır." maddesine dayandırıldı. Bu kapsamda TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, Ege Bölgesi'nde 81 kuruma toplam 16 milyon lira tutarında fatura çıkardı. Bunun 10 milyonu bekçi ve personel gideri, 6 milyon lirası hemgeçit masrafı için istendi.

Faturalar karşısında şaşıran belediyeler ise konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. 12 hemzemin geçit için kendilerine yaklaşık 600 bin dolar fatura gönderildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, itiraz ettiklerini ve cevap beklediklerini açıkladı. Balıkesir Belediye Başkan Yardımcısı Tuna Aktürk ise kendilerine 1,5 milyon lira tutarında fatura çıkarıldığını vurgulayarak, bunun geçmiş döneme ait olmasına tepki gösterdi. TCDD'nin bu parayı zamanında neden almadığını soran Aktürk, uygulamanın yanlış olduğunu ve kendilerini zor durumda bıraktığını savundu. Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Aydın'ın Ortaklar beldesi Belediye Başkanı Ümmet Akın ise 300 bin liralık fatura gönderildiğini, TCDD personelinin 2 bin lira maaşla çalıştığını, oysa bu işi asgari ücretle birçok kişinin yapabileceğini kaydetti. Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de beş yerde çalışma için kendilerinden 20 bin lira talep edildiğini, gelen yazıyı hukuk servisine ileterek inceleme yaptırdığını anlattı.

Hemzemin geçit paralarının tahsil edilmesi gerektiğini savunan TCDD Genel Müdürü Karaman ise belediyelerin kendilerini mahkemeye vermesini özellikle istediklerini, çünkü bugüne kadar çok sayıda dava kazandıklarını kaydetti. Demir yollarının 129 yıldır faaliyette olduğunu hatırlatan Karaman, kara yollarınınsa 1950'li yıllarda gelişmeye başladığını, bu sebeple asıl sorumluluk ve yetkinin de kendilerinde olduğunu aktardı. Demir yoluyla kara yolunun kesiştiği yerlerde can ve mal güvenliğini sağlama adına belediyelerin görevini ihmal ettiğini söyleyen Karaman, "Geçen yıl 100 milyon lira harcayarak alt ve üst geçitler inşa ettik. Kim demir yolundan geçmek istiyorsa, güvenlik önlemlerini de alacak. Belediye başkanları konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söylüyor, memnun kalırız. Hukuk gereken cevabı verecektir." dedi.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler