Bertone markası Karsan’ın

KARSAN, geçtiğimiz yıl bünyesine katmak için uğraştığı ancak ciddi borç nedeniyle vazgeçtiği dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi Bertone’nin hem...

KARSAN, geçtiğimiz yıl bünyesine katmak için uğraştığı ancak ciddi borç nedeniyle vazgeçtiği dünyaca ünlü İtalyan tasarım devi Bertone’nin hem marka hem de İtalya’daki müzesinin tüm haklarını aldı.

Son dönemde Türk şirketleri dünyada satılık olan otomotiv şirketlerini yakın takibe almış durumda. Bir taraftan yan sanayi şirketleri dünyada büyük alımlara imza atarken diğer taraftan finansal zorluk çeken marka ve şirketler için Türk şirketleri sırada bekliyor. İtalya’nın iflas başvurusunda bulunan ünlü tasarım şirketi Bertone’de 1 yıldır Karsan’ın merceğinde. Geçtiğimiz yıl İtalyan basını da 102 yıllık Bertone için Karsan’ın teklif verdiğini yazmış, Karsan’da bunu doğrulamıştı.

BORÇ DESTEĞİ VERDİK

Geçtiğimiz hafta finansal krizden kurtulamayacağı belli olan ve iflas başvurusunda bulunan Bertone’yle ilgili son durumu Karsan ve Hexagon’un Kurumsal İletişim ve Hukuk Direktörü Emre Akın Sait’e sordum. Akın Sait, Bertone’yle 1 yıl önce ciddi şekilde ilgilendiklerini ve çok uğraştıklarını doğrulayarak şunları söyledi: “Bir ön değerlendirme yapıp satın alma için düğmeye bastık. O dönem Bertone yetkilileri bize ‘Madem bizle ilgileniyorsunuz siz değerlendirmenizi yapana kadar bize acil ödememiz gereken kısa vadeli borçlarımız için destek olun’ dediler. Bizde, satış durumunda avantajlı ve öncelikli duruma geçebileceğimizi düşünerek bunu kabul ettik. Bertone, 2 milyon Euro’yu aşan bu destek karşılığında bize Bertone markasının ve İtalya’daki Bertone müzesinin tüm haklarını verdi. Bu işlemi  Karsan’ın Avrupa’daki iştiraklerinden Silcolux ile yaptık.”

TİCARİ HAKLARI İSTEDİK

Yapılan ön değerlendirme sonrasında Bertone’nin belirttiğinden daha fazla borcu olduğunu saptadıklarını kaydeden Emre Akın Sait, “Bu durumu görünce Bertone’yi almaktan vazgeçtik ve hemen verdiğimiz borcu geri ödemelerini istedik. Ama bunu yapamadılar. Bu aşamadan sonra biz ya sahip olduğumuz marka haklarını mahkeme üzerinden sattırıp, verdiğimiz parayı geri alacağız ya da Bertone’den paraya karşı haklarına sahip olduğumuz marka ve müzenin ticari haklarını da vermesini isteyeceğiz. Bu konuda girişimde bulunduk, sonucu bekliyoruz” dedi. Bertone’yi Hexagon’un Avrupa’da büyümesi için istediklerini de söyleyen Sait, “Dünyaca ünlü bir marka bize büyük ivme katacaktır. Şu anda bekliyoruz ve Türkiye’deki yoğun gündemden dolayı pek ilgilenemedik.” diye konuştu.

102 yıllık İtalyan devi

1912 yılında kurulan ve otomobilde tasarımın babası olarak bilinen Bertone; Ferrari’den Aston Martin’e, Fiat’tan Lamborghini’ye, Volkswagen’den Opel’e kadar birçok markaya imzasını attı. Kişiye özel araç da tasarlayan Bertone’nin Lamborghini Miura, Countach, Ferrari 250 GT, Alfa GT gibi çok konuşulan tasarımlara sahip.

Aston pişmanlığı

İngiliz lüks oto markası Aston Martin’in Türkiye distribütörlüğünü Borusan Otomotiv yapıyordu. Şirket kar edemeyince Holding markayı bırakma kararı almıştı.

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, grup olarak çok sabırlı olmadıklarını belirterek, “Aston Martin distribütörlüğünü bu yüzden bırakmıştık. Türkiye’de yürümeyeceğini anladık ve bıraktık. İyi bir şey mi yaptık içim rahat değil. Prestijli markaydı. Yönetim istedi bizde tamam dedik” diye konuştu.

Sabrın sonu ilk KÂR

BORUSAN Holding bünyesinde yer alan ve 2008 yılında Manheim Auctions ile yapılan ortaklıkla kurulan Manheim Türkiye, açık artırma sistemiyle araç satışında geçen yıl büyüme rekoru kırarken, ilk kez kâr etti. Holding CEO’su Agah Uğur, sabit varlığa ve yatırıma bağlı olmayan bir işte, ilk kez bu kadar sabırlı davrandıklarını belirterek, “Holdingin diğer işlerinde bile bu denli sabırlı    değiliz genelde. Ancak sonunda karşılığını da almaya başladık ve geçen yıl ilk kez kâr ettik. Sayısal açıdan olmasa da, büyüme açısından Manheim’ın bulunduğu ülkeler arasında ilk sıralardayız. Sistem iyice oturmaya başladı. Galeriler de, satacakları araçları bizim düzenlediğimiz açık artırmalardan almaya başladı” dedi.

İKİNCİ ELE YENİ FORMÜL

Geçen yıl 15 bin adet araç sattıklarını, bu yıl hedeflerinin 21 bin adet olduğunu belirten Manheim Türkiye Genel Müdürü Zafer Terzioğlu da, yeni kaynak yaratmak anlamıyla tüketicilerin ikinci el otomobillerini satın alacak bir sistem geliştirdiklerini söyledi.  Terzioğlu, ‘otomax.com’ ismiyle bireysel tüketiciler için oluşturdukları ikinci el araç satış platformuyla 3 yılda 15 bin adet araç almayı hedefliyoruz” dedi.

Emre ÖZPEYNİRCİ- HÜRRİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez