Taksi uygulaması Uber geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir grup taksicinin yaptığı eylemle tekrar gündeme geldi. Taksiciler Uber ve benzeri seyahat aracı uygulamalarının haksız rekabete yol açtığını savunurken bu uygulamaları daha az maliyetli ve konforlu olduğu için tercih ettiğini söyleyenler çoğunlukta. Yapılan eylemlerden sonra bir haftada İstanbul’da Uber kullanımının rekor seviyelere ulaştığını tespit ettiklerini söyleyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanın Yahya Uğur, “Bizim esnaf odamız adına eylemler yapılıyor. Bu grubun bizim odamızla alakası yok. Orada konuşanları biz tanımıyoruz. Onlar konuştukça Uber kullanımı zirve yaptı. İstanbul’da uygulamayı bilmeyen kalmadı. Şimdi insanlar merak edip kullanıyor. Resmen taksiciler olarak Uber’i İstanbul halkına tanıttık, öğrettik” şeklinde konuştu.
Para verseler olmaz
8 yıl önce İstanbul’da taksici esnafı için bir uygulama istediklerini ancak ilgili birimlerden cevap alamadıklarını aktaran Uğur, 3 yıl önce de Uber için sessiz sedasız bir yargı mücadelesine girdiklerini ifade etti. Mücadelelerini basından gizli sürdürdüklerini aksi taktirde diğer örneklerinde olduğu gibi bu uygulamanın meşhur olacağını bildiklerini belirten Uğur, “Biz rapor hazırlayıp bakanlıklara sunduk. Devletin ne kadar vergi kaybedeceğini anlattık ancak bu şekilde bir tartışmanın tarafı olmak istemiyorduk. Neticesinde kim olduğunu bilmediğimiz bir grup çıktı ve konuyu gündemin birinci sırasına getirdi. Şimdi uygulamayı bilmeyen yok. Uber para verse bu kadar olmaz” şeklinde konuştu.
SORUN 5 kİLİT NOKTADA
Yahya Uğur, Uber gibi uygulamaların son dönemde İstanbul halkı tarafından sarı taksilere göre daha fazla tercih edilmesinin ikinci nedeni de şöyle anlattı:
“Kentte ulaşım için 5 kilit nokta var ve maalesef bunlar bazı ufak oluşumların elinde. Birincisi, havaalanları. Müşteri seçme yüzünden yoğun şikayetler alıyoruz. İkincisi Sultanahmet bölgesi. Maalesef burada turist harici yolcu alınmıyor. Üçüncü nokta Cehavir
AVM önü. Yine aynı şekilde sadece Arap yolcu alınıyor. Dördüncü bölge Yenikapı İDO iskelesi ve beşinci bölge Taksim meydanı. Buralarda kısa mesafe yolcu almama gibi durumlar var. Burada bazı taksiciler başka taksicileri bölgeye sokmuyorlar. Halk bunlardan çok şikayetçi. İş böyle olunca halk uygulamaları tanımaya başladı. Bundan sonra mücadelemizi sürdüreceğiz. İstanbul’daki tüm taksicilere sesleniyorum: Beyefendi olacaksınız.”
Pazar payları büyüyor
İstanbul’da 17 bin 395 ticari taksi günlük 800 bin sefer yaptığını kaydeden Uğur, Uber araç sayısının şimdilik bin 200 seviyesinde olduğunu ancak kısa zamanda 2 bini geçeceğini dile getirdi. Uğur, Olev, Yolo, Careem ve Vodafone Red gibi VIP taşımacılık uygulamalarının da Uber ile aynı şekilde çalıştığını, toplamda büyük bir pazar payına sahip olmaya başladıklarını ifade etti.
Emre ESER – GAZETEVATAN
LOJİPORT