Ulaştırma Bakanlığı, yolcu ve yük taşımacılığını yakından takip için otomasyon sistemi kurdu. Aylar süren yoğun bir çalışma sonrası oluşturulan Kara Taşımacılığı Otomasyon Sistemi (U-NET) ile ülke genelinde yetki belgesi bulunmadan trafiğe çıkan ticari araçlar bilgisayar ortamında tespit edilerek, trafikten men edilecek.
1 Ocak'ta uygulamaya konacak projenin sağlıklı yürümesi için, trafik ekiplerine yaklaşık bin 500 dizüstü bilgisayar dağıtılıyor. İçişleri Bakanlığı'nın şahıslar üzerinde Türkiye genelinde oluşturduğu otomasyon sayesinde uygulama alanı bulduğu Genel Bilgi Toplama tetkikinin bir benzerini, Ulaştırma Bakanlığı taşıtlar üzerinde hayata geçiriyor. Kara Taşımacılığı Otomasyon Sistemi'nde işlemler, denetimler sırasında, araç sahiplerinin ibraz ettiği belgeler üzerinden değil, otomasyon sistemindeki bilgiler dikkate alınarak yapılacak. Böylelikle, bir aracın yetki belgesi bulunup bulunmadığı, biletsiz, fazla yolcu veya yük taşıyıp taşımadığı ya da daha önce ne tür cezai işlemlere maruz kaldığı anında, denetimi yapan polisin bilgisayar ekranında görülecek. Sistem hakkında Zaman'a bilgi veren Kara Ulaştırma Genel Müdürü Talat Aydın, Kara Taşımacılığı Otomasyon Sistemi'nin karayollarında bir devrim olduğunu belirtiyor. Aydın, güçlü bir otomasyon sistemi kurduklarını ve önümüzdeki aylarda denetimlerin bu sistem üzerinden yapılacağını dile getiriyor. Aydın'ın verdiği bilgiye göre, önümüzdeki aylarda trafik ekiplerine, dizüstü bilgisayarlar dağıtılacak. Güvenlik görevlileri GSM operatörleri üzerinden otomasyon sistemine ulaşacak. Aracın plaka numarası ya da şoförün adı sisteme girildiğinde araçla ilgili tüm bilgiler bilgisayar ekranına yansıyacak. Ücret tarifesi, yolcu kapasitesi bilgisayardan görülebilecek. Sistemin görevliyi yönlendireceğini vurgulayan Aydın, "Aracın yol güzergâhı, taşıma belgesi olup olmadığı, mükerrer bilet olup olmadığı veya fazla yük taşıyıp taşımadığı anında tespit edilecek. Mesela; memur 20 konuyu tıkladı. 18'i tamam, 2'si eksik. Bu noktada makine cezayı kanunlara dayanarak, otomatikman kesecek. Kesilen ceza da sisteme kaydedilecek. Yeni sistemle, lisanssız taşımacılık yapanların önü alınırken, lisans sahipleri de kurallara uygun bir şekilde taşımacılık yapacak." diyor.
Türkiye'de, yolcu ve yük (eşya) taşımalarının yüzde 90'ı karayolu ile yapılıyor. Bu oran, 2003 yılından önce, yüzde 95 seviyelerindeydi. Son 3 yılda, karayollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payı 5 puan geriledi. Bu pay, başta havayolu olmak üzere, demiryolu ve denizyolu taşımacılığına kaydı. Buna karşın, ülkede üretilen hammadde, yarı mamul, mamul, malzeme ve ürünlerin yüzde 99'u halen karayolu kullanılarak son tüketiciye ulaştırılıyor. Diğer yandan, karayoluyla yılda yaklaşık 300 milyon insan şehirlerarası seyahat ediyor. Bu seyahatlerin yarısı, Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi ile yapılıyor. Diğer yarısı ise yetki belgesi olmaksızın gerçekleştiriliyor.