"Bir çukur verdik 100 milyar aldık"

Ak Parti Genel Başkan Danışmanlığı görevine getirilen eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün ilk kazmanın vurulacağı...

Ak Parti Genel Başkan Danışmanlığı görevine getirilen eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün ilk kazmanın vurulacağı 3. havalimanının, ‘Türkiye’yi uçuracağını’ söyledi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

“Türkiye süper lige çıkaracak, Türkiye havacılıkta merkez olacak. 9 milyar euro yatırım yapılacak. 22 milyar 52 milyon euro da 25 yıl içinde ilave edilecek. İşin özü bir çukur verdik 100 milyar TL para aldık. Bir de 150 milyon kapasiteli havalimanı bonus olarak aldık.”

Yıldırım, TBMM’deki özel sohbetinde, şunları söyledi:

“Bir havaalanı düşünün, ne zarar edeceğiz? Biz, şu andaki trafiği garanti ediyoruz. Nihai halde 150 milyon olacak. Üç etapta yapılacak. 90, 120 ve 150 milyon şeklinde olacak. Kamu-özel ortaklığı ile yapılan dünyadaki en büyük proje.”

Yıldırım, şöyle devam etti:

“Havacılıkta ABD’de yüzde 1 küçülme var, Avrupa da 0.5 büyüyor. Türkiye’deki büyüme yüzde 15.5. Türkiye transfer merkezi olacak. Bu, Türkiye’nin uçması demek. Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu, Avrupa ve Atlantik ötesinden transferler, Türkiye üzerinden olacak. Bugün Almanya, Frankfurt ve Münih havaalanıyla kalkınıyor.”

‘Zenginlik doğuya kayıyor’

Küresel krizle birlikte zenginliğin batıdan doğuya kaydığı tespitini yapan Yıldırım, “Yani transferler de doğuya kayıyor. Küresel krizden zenginlik, batıdan doğuya doğru kaydığı için Türkiye ağırlık merkezine oturmaya başladı. 1971’de havacılığın merkezi ABD’ydi. 80’de Avrupa batıydı. 90’larda Akdeniz ortalarındaydı, şimdi ise Türkiye. Kürüsel ekonomik zenginlik değişimine paralel olarak havacılık da yer değiştiriyor” dedi.

Havalimanlarındaki imtiyaz

Yıldırım, torba tasarıya eklenecek yasa teklifinde, havalimanlarında kiralama ve işletme devrinin imtiyaz kabul edilmesine yönelik hukuksal sorunları ortadan kaldıracak düzenleme bulunduğunu söyledi. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Danıştay, imtayazla ilgili düzenlemeyi iptal etmişti. Havalimanlarının yapımıyla ilgiliydi. Kiralama ve işletme devrinin imtiyazı kabul edildi. İmtiyaz kabul edilmesi için başkalarının o işi yapmaması lazım. Halbuki yapılıyor. Özelleştirme öncesindeki hükümlere göre. Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan havaalanın terminalindeki sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi sözleşmelerdir, imtiyaz olarak kabul edilemez. Türkiye’de imtiyaz kavramı özelleştirme öncesinden kalma.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak