Bingöl'de yola döşenen bombalı tuzakta 8 polis memurunun şehit olmasının ardından yeniden gündeme gelen zırhlı araç 'kirpi'lerin üretiminin durduğu öğrenildi.
Benzer saldırıları artmasının ardından Emniyet teşkilatının da 'yürüyen kale' olarak tabir edilen bu araçlardan talep ettiğini bir gazete geçtiğimiz hafta manşetine taşımıştı. Aracı üreten firmanın ekonomik darboğaza girdiği, İzmir Pınarbaşı'ndaki fabrikasında çalışan 2 bin 500 kişiye beş aydır maaş ödeyemediği kaydedildi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM), asker ve polisin mayınlı tuzaklardan korunması için 2009 yılında çıktığı ihaleyi BMC firması kazandı. Adedi 247 bin 500 Euro'dan 468 kirpinin teslimatının Aralık 2011'e kadar gerçekleştirilmesi gerekiyordu; ancak bu tarihte araçlar verilmeyince süre Mayıs 2012'ye uzatıldı. Bu sürede taahhüt edilen kirpilerden 278'i TSK'ya verilirken 190 araç için hiçbir adım atılmadı.
Türkiye genelindeki birçok firmadan taşeronluk hizmeti almaya başlayan BMC, aldığı ek süreye rağmen taahhüt ettiği kirpilerin teslimatını bir türlü gerçekleştirmedi. Emniyet ve Savunma kaynaklarından alınan bilgilere göre, teslimatın gerçekleşmemesinin ardında yüklenici firmanın içinde bulunduğu ekonomik kriz yatıyor. Yaklaşık 6 aydır ciddi bir finansman krizi yaşayan BMC'nin bu süre zarfında hem taşeron firmaların hem de çalışanlarının maaşlarını bile ödeyemediği iddia ediliyor.
80 KİRPİ İÇİN 2 AYDIR BOYA ALINAMADI
80 adet Kirpi'nin zırhlarının tamamlandığı ancak BMC'nin taşeron firmalara dört aydır boya ve sac teslimatı yapamamasından dolayı hangarlarda bekletildiği dile getiriliyor. Bu araçlar için gerekli boyanın rakamsal karşılığının da 1 milyon lira olduğu kaydediliyor. Öte yandan TSK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın da BMC'ye teslimatın zamanında yapılması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Şirket temsilcileri ile bir araya gelen Savunma ve Emniyet bürokratları, teslimatın zamanında yapılması için finansman sorununun halledilmesini istedi. Firmanın da, yurtiçi ve yurtdışındaki bazı bankalardan yaklaşık 100 milyon dolar tutarında kredi talebinde bulunduğu, talebe bankaların olumlu cevap vermediği iddia edildi. Ayrıca taahhüdün zamanında gerçekleşmemesinden dolayı da BMC'ye yaklaşık 12 milyon Euro ceza kesildiği dile getiriliyor. Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz Pınarbaşı'ndaki fabrika yetkilileri ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.
ZAMAN