BMC ile birlikte 1.5 milyar $'lık arsayı da aldı

Star ve Akşam’ın patronu Sancak, TMSF’nin sattığı BMC’yi 751 milyon liraya aldı.Şirketin sadece arsası 1.5 milyar TL ediyor. BMC'nin 1 milyar lirayı...

Star ve Akşam’ın patronu Sancak, TMSF’nin sattığı BMC’yi 751 milyon liraya aldı.Şirketin sadece arsası 1.5 milyar TL ediyor.

BMC'nin 1 milyar lirayı bulan borçlarının büyük kısmının da TMSF tarafından üstlenileceği bildirildi. Buna göre, borçların sadece 200 milyon liralık bölümü Ethem Sancak’a kalacak. Geri kalan 800 milyon lirası ise TMSF tarafından ödenecek. Sancak, ihaleye tek başına girmişti.

Basın sektöründe, Sabah-atv’nin ardından oluşturulan “Star-Akşam Havuzu” olarak bilinen Ethem Sancak’ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım Danışmanlık Şirketi, tek başına girdiği BMC ihalesini kazanan taraf oldu.

Ethem Sancak, TMSF yetkililerinin ısrarı üzerine, teklif rakamını 725 milyon liradan 751 milyon liraya çıkardı. Fon Kurulu onaylarsa, Ethem Sancak, BMC fabrikasının yeni sahibi olacak. Fabrika İzmir Bornova’da 220 dönüm arsa üzerine kurulu bulunuyor. Arsa ile ilgili imar düzenlemesi yapılması halinde arsanın değeri 1.1-2 milyar liraya ulaşacak.

17 Aralık operasyonu sınrası ortaya çıkan ses kayıtlarında, “Akşam ve Güneş” gazetelerini kastederek, “malın kötüsünü” aldığı için sitem ettiği iddia edilen Ethem Sancak, BMC ile önemli bir kaynağa kavuşmuş olacak.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, TMSF kulislerinde ise, bu durum, “ikinci havuzun suyu bulundu” şeklinde yorumlandı. TMSF’nin, “ikinci havuz ihalesi”nin ayrıntıları şöyle:

BABAYİĞİTLİĞE GÖZ KIRPTI

İşadamı Ethem Sancak, geçen ihalede de fikirlerini arz ettiğini, BMC’ye karşı ilgilerinin tamamen ülkenin geleceğine olan ilgilerinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Ülkeye gelecek 10 yıllarda özellikle BMC’nin işgal ettiği sektörel alanda güzel markalar üretebilme amacındayız. Otomotiv sanayi konusunda Türkiye; mühendisi, işçisi, dizayner ve girişimcisiyle aslında belli bir yere gelmiştir. Türkiye neredeyse 1 milyon otomobil üretiyor ama bir milli markası yok. Zaman zaman politikacılarımız ve ülkeyi yönetenler bu konuyu dillendiriyor ve girişimcilerimize çağrılar yapıyorlar. ‘Yok mu babayiğit?’ diyorlar ve bir başkası ‘bu deliliktir’ diyor. Belki buradan hareketle ‘milli marka oluşturabilir miyiz’ gibi bir niyetimiz var. (BMC) Sektörde işgal ettiği yer itibariyle savunma sanayinde önemli bir yere sahip. Bu firmanın dağılmasını engellemek, toparlamak ve kendi alanında bu coğrafyada iyi bir savunma sanayi markası haline getirmek gibi bir niyetimiz var.”

KATARLI ORTAK MODELİ DEVREDE

BMC şirketinin yaklaşık 1 milyar lirayı bulan borçlarının büyük kısmının da TMSF tarafından üstlenileceği bildirildi. Buna göre, borçların sadece 200 milyon liralık bölümü Ethem Sancak’a kalacak. Geri kalan 800 milyon lirası ise TMSF tarafından ödenecek. Ethem Sancak, ihalenin ardından yaptığı açıklamada ise, projenin finansmanının hazır olduğunu söyledi. İhalenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sancak, ihalenin finansmanına ilişkin, “Dost ve kardeş bir ülkenin kurumunun ilgilendiği bir ihale. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ortaklıkla beraber finansmanı çözeceğimiz bir modeli geliştiriyoruz. Katar devletinin bir kuruluşu. Finansal fondan öteye bir şey. Daha stratejik kurum olma ihtimali daha fazla” açıklamasını yaptı. Sancak, şartnamede yer alan 200 milyon lira civarında bir yükümlülük üstleneceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Aslında 951 milyon liralık bir rakam bu. Muhammen bedel konusu algı kayması yaratıyor. Muhammen bedel daha önceki pazarlıklarımızda şirketin sahipleriyle yaptığımız bir şeydi. TMSF aracılık etmişti. O kurumun borcu vardı. Borçları üstlenip şirketi alacaktık. 980 milyon lira civarında iddia edilen bir borç toplamıydı, yoksa bir değer değildi. Taşın altına elimizi koyalım dedik.”

ARSASI ÇOK KIYMETLİ

TMSF’nin evlere şenlik ihalesi, şimdiden tartışma konusu oldu. İhale sonucu Şakir Ercan Gül’ün başkanlığını yaptığı Fon Kurulu tarafından onaylanırsa yürürlüğe girecek. Ethem Sancak da, mayına karşı dayanıklılığı ile bilinen Kirpi araçlarını da üreten BMC fabrikasının yeni sahibi olacak. BMC, İzmir’in Bornova ilçesinde yaklaşık 220 dönümlük arsa üzerinde kurulu bulunuyor. Söz konusu arsa, İzmir içinde çok değerli alan olarak biliniyor. İzmir’in emlak odası yetkililelerinin hesaplamasına göre, BMC’nin arsasının imara açılması halinde değeri 1 milyar ile 1.5 milyar liraya yükselecek.

Bugüne kadar bir çok kez maddi sıkıntıları ile gündeme gelen BMC şirketinin, halen kazandığı bir çok otobüs ihalesi de bulunuyor. Bu kapsamda, belediyeler tarafından verilmiş 35 otobüs siparişinin bulunduğu belirtildi. Bunun dışında, BMC şirketi aynı zaman da TSK’nın yeni aracı olan Kirpi, kamyon ve otobüs gibi zırhlı araç ihtiyaçlarını da karşılıyor. 2009’da yapılan anlaşma gereği TSK’ya tesim edilecek 190 araçlık hazır sipariş listesi bulunuyor.

ODATV

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha