Türkiye'nin ilk mayına dayanıklı aracı Kirpi'nin üretimini yapan BMC'nin çalışanları maaşlarını aylardır alamıyor.
Türkiye'nin ilk mayına dayanıklı aracı Kirpi'nin üretimini yapan BMC'nin çalışanları maaşlarını aylardır alamadıklarını iddia ederek üretimi durdurup fabrika önünde eylem yaptı. Temsili olarak BMC işçilerinin tabutunu taşıyan işçiler, çocuklarını okula gönderemediklerini söyleyerek Başbakan'dan yardım istedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için büyük önem taşıyan, mayına karşı dayanıklı Kirpi'nin üretimini yapan yaklaşık 2 bin 300 BMC çalışanı, biriken maaşlarının ödenmemesi sebebiyle üretimi durdurdu. Fabrika önünde eylem yapan işçiler, üzerinde 'BMC işçileri' yazılı temsili bir tabut hazırladı. Kurdukları çadırda 24 saat beklediklerini söyleyen işçiler, sorunun çözülene kadar içeriden bir araç çıkarmayacaklarını ve eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Çalışanlar olarak ellerinden geleni yaptıklarının ve işçilere verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Türk Metal İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, "Çektiğimiz sıkıntılar anlatılacak gibi değil. 10 aydan beri bu fabrikayı yaşatmak anlamında ülkeye ve İzmir'e istihdam anlamında büyük katkı sağlayan işyerimiz için gayret çaba sarf ettiniz." dedi.
İşçilerin yaptığı eyleme destek için fabrikaya gelen CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, "Bizler de bu konuyu sizlerin çabalarını mağduriyetini hem Parlemento'da hem kamuoyunun gündeminde daha çok sahipleneceğiz." dedi. Başkan Engin, "Umuyorum başka bir hesap olmasın. Umuyorum bu geçici bir finansal kriz olsun, sizlerde yeniden işinize dönün geçte olsa ücretlerinizi alın bu fabrikalar yeniden çalışmaya başlasın. Umuyorum buralar alışveriş merkezi haline getirilmesin." diye konuştu.
Konuşmaların ardından fabrika önüne toplanan işçiler, 'BMC bizimdir bizim kalacak', 'Direne direne kazanacağız' sloganları attı. Perişan halde olduklarını söyleyen çalışanlar, "Çocuklarımızı okuldan aldık, okutamıyoruz. Ne yapalım bizde mi dağa çıkalım. Neden bize devlet sahip çıkmıyor. Başbakanımız bize yardım etsin." diye konuştu. Tabutu omuzlarına alan çalışanlar bir süre yürüdükten sonra fabrika önüne döndü.
MAYIS 2012'DE KRİZE GİRMİŞ
Geçen aylarda Savunma Sanayii Müsteşarlığı, üretimdeki gecikmeler sebebiyle firmaya 7 milyon Euro ceza kesmişti. Yaklaşık 150 adet Kirpi daha üreterek TSK'ye teslim etmesi gereken BMC'de, bunun için ayda ortalama 40 araç imal etmesi gerekiyordu. Kirpi'ler 13 personel taşıyabiliyor, her türlü arazi şartlarında rahatlıkla hareket edebiliyor. Mayın, el yapımı patlayıcı ve balistik dayanıklılık denemelerinden geçen ve "yürüyen kale" olarak bilinen Kirpi'ler, saatte 105 kilometre hıza ulaşabiliyor, 120 santimetre derinlikteki sudan geçebiliyor.
LOJİPORT