BMW'nin elektrikli aracı görücüye çıktı

Bir süre önce elektrikli ve hibrit araçlar konusundaki çalışmalarına hız verdiğini ve bunun için marka içinde 'i' olarak anılan bir alt marka kurduğunu...

Bir süre önce elektrikli ve hibrit araçlar konusundaki çalışmalarına hız verdiğini ve bunun için marka içinde 'i' olarak anılan bir alt marka kurduğunu açıklayan BMW, 'i' markasının ilk ürün porototiplerini sergiledi

Elektrikli otomobillerin sadece birkaç küçük şirket tarafından geliştirildiği ve fuarların kuş uçmaz kervan geçmez köşelerinde sergilendiği günlerde doğan çocuklar ergenliklerini tamamlamadan, dünyanın en büyük markaları da bu işe girmeye karar verdiler. BMW ve Mercedes gibi büyüklerin başlangıçta mesafeli duracakmış gibi göründüğü bu alanda yaşanan gelişmeler, aynı zamanda dev markaların elektrikli araçların geleceğine ilişkin fikirlerini de anlama konusunda yararlı oluyor. Biri tamamen şehir içi, diğeri ise daha karma sürüşler için tasarlanmış olan iki araçtan i3 firma tarafından “Megacity Vehicle” olarak tanımlanmış. 3 metre 84.5 santimetre boyunda, oldukça küçük tasarlanan i3'de ağırlık da oldukça düşük tutulmuş.

MENZİLİ 225 KİLOMETRE

Hafif malzemeler kullanarak ağırlığı en düşük seviyede tutmak isteyen marka i3'ün toplam ağırlığını 1250 kilogramda tutmuş. Şehir içinde kullanılacağı öngörülerek hazırlanan araç sadece elektrik enerjisiyle hareket ediyor. Arka aksının üzerine yerleştirilen 170 beygirlik (125 kW) elektrikli motor bu türden içten yanmalı bir küçük bir araçta hiç görülmemiş bir biçimde 250 Nm tork sağlıyor. Otomobil 060 km/s hızlanmasını 4 saniyenin altında tamamlayan i3, 0'dan 100 km/s hıza ise 8 saniyenin biraz altında çıkıyor. i3’ün son sürati ise 150 km/s ile sınırlandırılmış.

Aracın dış tasarımında abartıdan uzak durup fonksiyonelliği ön plana çıkartmaya çalışan BMW klasikleşen BMW böbreğini araca adapte ederken büyük camlar ve şişkin çamurluklarla güçlü görünüm elde etmeyi başarmış. Aracın ön kapıları klasik formda hazırlanırken arka kapılarsa Opel Meriva’da olduğu gibi aracın ortasından geriye doğru açılıyor. Zeminin altına gizlenen lityumiyon pillere sahip olan i3’de pillerin yazın sıcaktan kışınsa soğuktan korunması için sıvı soğutma sistemi araca entegre edilmiş. 6 saatte tamamen dolan pillere sahip olan araç hızlı şarj ile pillerinin yüzde 80’ini ise 1 saatte doldurabiliyor. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre aracın menzili ise 225 km.

HEM ÜÇ SİLİNDİRLİ BENZİNLİ HEM DE ELEKTRİK MOTORLU

Markanın i8 modeli ise gelecekten çok, günümüzün yeni otomobilleri hakkında ciddi fikirler veriyor. Bir spor otomobil prototipi olarak hazırlanan i8, BMW'nin yeni geliştirdiği ve kısa bir süre içinde mevcut modelerinde de kullanmaya başlayacağı 1.5 litrelik, 3 silindirli turbo beslemeli bir içten yanmalı motorla birlikte çalışan elektrik motoruna sahip. Otomobilin ön aksında, i3'de de kullanılan ama i8 için modifiye edilmiş olan elektrik motoru, arkada ise turbo benzin motoru görev yapıyor. Toplam gücü 345 beygire ulaşan araç, 0-100 km/s hızlanmasını 4,6 saniyede tamamlıyor ve 250 km/s son sürate ulaşabiliyor. Sadece elektrikli olarak da yol alabilen i8 bu şekilde 30 km’lik menzile sahip.



LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kombine Haberleri

Boltas'tan Grimaldi'nin Ambarlı-Trieste hattına güçlü destek
Adapazarı-Karasu Limanı demiryolu, Boğaz’ın yük trafiğini azaltacak
Tüm taşıma modlarını birleştiren Omnilog, efektif lojistik vadediyor
ArkasLogistics Polska, Çin ile Avrupa'yı demiryoluyla birleştirecek
Karasu-Köstence Ro-Ro ihracatta %80, ithalatta %40 dolulukla gidiyor