Boeing değil, yerli oto istedik

 Havacılıkta bunun için epey mesafe almak lazım ama otomobilde bu mesafeyi aldık. Bunu yerli otoyla taçlandırmalıyız” dedi.BİLİM, Sanayi ve Teknoloji...

 

Havacılıkta bunun için epey mesafe almak lazım ama otomobilde bu mesafeyi aldık. Bunu yerli otoyla taçlandırmalıyız” dedi.

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomotiv konusunda ‘yapılması zor’ eleştirisi getirenlere, “Yerli otomobil, Boeing 737, Airbus A380 yapmak  gibi bir şey değil, biz sektördeki insanlarımıza ‘haydi yarın bir tane Boeing  yapın’ demiyoruz. Bunun için epeyce bir mesafe almak gerektiğini biliyoruz zaten. Ama otomobilde bu mesafeyi aldık. Aldığımız bu mesafeyi yerli bir otomobille taçlandırmamız lazım” dedi.  Yerli otomobil üretiminde geç kalanının kaybedip, ‘tüh ben yapmadım’ diye hayıflanacağını savunan Ergün, otomotiv sektöründeki firmalar için yerli otomobil üretiminin milli ve manevi bir görev olduğunu artık bu görevi yerine getirmenin zamanını geldiğini belirtti.

100 bin adetlik hedef koyduk

ABD seyahati dönüşünde uçakta açıklamalar yapan Ergün, yerli oto için 100 bin araçlık hedef koyduklarını hatırlattı. Otomotiv sektöründeki oyuncuların hesaplarını iyi  yaptıklarını düşündüğünü aktaran Ergün, “Firmalar daha çok yeni teşvik sisteminin neler olduğunu görmek ve ondan sonra çalışmalarını hızlandırmak düşüncesinde. 2012 yılı içinde yerli otomobil üretilmesi için ilk talipliler çıkıp çalışmalarını belli bir noktaya getirmiş olacaklardır” diye konuştu. Ergün bu konuda yapacaklarını şöyle anlattı:  “Yerli otoyla ilgili  özel bir çalışma yapacağız ve yeni bir teşvik mekanizması getireceğiz. Dolayısıyla bir odak proje olarak bununla ilgili mevcut  teşviklere ilaveten birkaç unsurun daha devreye girmesi mümkün olacak. Mevcut teşvik sistemindeki teşviklerin revizyonu gündemde. İlave belki bazı teşvikler olabilir. Ama onun için dedik ki; yeni bir teşvik gelirse kimse  yatırımı durdurmasın. Geçmişten başlatacağız uygulamayı. 2011 Hazirandan itibaren yapılmış olan yatırımlar yeni teşvik unsurundan yararlanacaklar. Kimse durdurmasın yatırımını.”

Boeing keresteciydi, yerli oto için aynı sektör şart değil

BOEING’in Seattle’daki fabrikasını da ziyaret eden Nihat Ergün, Boeing’in sahibinin 1910 yılında kereste ticareti yapan birisi olduğunu, havacılığa olan merakıyla Boeing’i kurduğunu anlattı.  Türkiye’de de bir çok sanayicinin bu sektörleri de görmesi, bu sektörlerde yatırım yapması ve bunu konuya ilgi göstermesi gerektiğini ifade eden Ergün, “Bizim sanayicilerimizin bağlandıkları alanlarda kalmaması, yeni alanlara da yönelmesi, yelken açması lazım. Başka sektördeki, ‘Ben otomobil sektörüyle ilgili değilim dememeli.’ Bu sektörü de önemli bir alan olarak görmesi ve oraya da yönelmesi lazım” dedi

Koç’tan henüz yerli oto raporu gelmedi

HENÜZ bilinen büyük firmalardan yerli otomobille ilgili düşüncelerini bir rapora dönüştürüp de kendilerine veren olmadığına işaret eden Nihat Ergün, ancak sektör oyuncularının bir çalışma içerisinde olduklarını bildiklerini belirtti. Ergün, “Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üyelerinin dernek dışında bağımsız şirket olarak birtakım görüşmeler yaptığını  biliyoruz. Geçen TÜSİAD toplantısında Mustafa  Koç’un ‘bu konuyu ortağımızla görüşüyoruz’ diye bir beyanı olmuştu. O tür çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bize somutlaştırdıkları bir raporla gelen büyük firmalar olmadı” diye konuştu.

HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha