Tünelin yapımı için süreç bugün başlayacak ve ihale dokümanları Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nden (DLH) verilmeye başlanacak. Projenin ihale tarihi 12 Haziran 2009 olarak belirlendi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un yaklaşık 14 milyon nüfusu ile Türkiye'nin sanayi, ticaret ve eğitim merkezi olduğunu kaydetti. İstanbul trafiğinde, Türkiye'deki motorlu taşıtlarının dörtte birinden fazlasının, binek araçların ise yüzde 25'inin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bu araçlarla her gün yaklaşık 10 milyon kişinin yolculuk yaptığını, İstanbul Ulaşım Ana Planı öngörülerine göre bu verilerin her yıl yüzde 7,8 oranında arttığını belirtti.
İki köprüden günlük 350 bin araç geçişi olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Hükümetimiz, yapımı devam eden demiryolu tüneline ek olarak, Boğaz geçişindeki karayolu trafiği kapasitesini attıracak ve İstanbul'un farklı bölgelerinde Boğaz Geçişi imkanları yaratabilecek çalışmalara önem ve ağırlık vermiştir. Bunlardan biri yeni bir köprü, diğeri ise Boğaz'ın altından geçecek karayolu tünelidir. Yapılan ön mühendislik ve fizibilite çalışmaları Boğaz'ın altından geçecek bir karayolu tünelinin teknik ve ekonomik açıdan mümkün olduğunu göstermiştir. Projenin, öz kaynak kullanmadan, yerli ve yabancı yatırımcıların katılımıyla inşa edilip işletilmesine imkan kılacak Yap-İşlet-Devret Modeli ile hayata geçirilmesine karar verdik."
Projenin detayları konusunda bilgi verirken, projenin Avrupa yakasında, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkinden başlayarak Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkinde biteceğini bildiren Yıldırım, projenin Boğaz'ın altından geçen tünelli bölümünün iki katlı ve ikişer şeritli olacağını, sadece hafif araçların tünelden geçiş yapabileceğini, ağır vasıtaların tüneli kullanamayacağını kaydetti.
Yıldırım, Avrupa tarafında yer alacak gişelerden, Florya-Sirkeci Sahil Yolu'nun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkine kadar olan sahil yolunda ve Anadolu tarafında da Koşuyolu ile Göztepe arasındaki mevcut yollarda şerit sayılarının arttırılarak iki yönlü 4 şeritli hale getirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. "İnşaat süresinin, etüt ve proje çalışmaları dahil 3 yıl süreceğini tahmin etmekteyiz" diyen Yıldırım, yarından itibaren ihale dokümanlarının verilmeye başlanacağını, tekliflerin 12 Haziran 2009 tarihinde açılacağını bildirdi.
LOJİPORT