Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul'dan Ankara'ya gidişte ulaşımı sağlayacak olan sağ tüpü 23 Ocak'ta Başbakan Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katılımıyla açılacak. Ancak Bolu Dağı'nda 6 bin kişiye iş imkanı sağlayan 70 işletmeden çoğu tünel açıldıktan sonra kapanacak ve işsizler ordusuna binlerce yeni işsiz katılacak.
Yapımına 1990 yılında İtalyan Astaldi S.P.A. firması tarafından başlanan 26 kilometrelik Bolu Dağı Geçişi Projesi, tünel, toplam 4.5 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, dolgu ve menfez ile geçilen bölümler ile asfalt yoldan oluşuyor. İlk kazmanın 16 Nisan 1993'te vurulduğu Bolu Dağı Tüneli'nde 2 bin 871 metre uzunluğundaki İstanbul ile Ankara arasında ulaşımı sağlayacak sağ tüple, 2 bin 954 metre uzunluğundaki Ankara ile İstanbul arasındaki ulaşımı sağlayacak sol tüpte kazı çalışmaları tamamlanırken, sağ tüp ulaşıma hazır hale getirildi. 900 milyon dolara mal olan Bolu Dağı Otoyol Geçişi'nin İstanbul ile Ankara istikameti arasında ulaşımı sağlayacak tünel, 23 Ocak tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katılacağı törenle hizmete girecek.
Günde ortalama 30 bin otomobil, 650 otobüs, 4 bin kamyon ve TIR'ın geçtiği Bolu Dağı'nda, tünelin açılmasına sayılı günler kalması tesis sahiplerini kara kara düşündürüyor. 6 bin kişiye iş imkanı veren 70 işletme sahibi, müşterilerinin azalacak olması nedeniyle kepenklerini kapatmanın üzüntüsünü yaşıyor. Yıllardır Bolu Dağı'nda bulunan tesislerde çalışarak ekmek paralarını kazanan işçiler ise işşiz kalmanın sıkıntısını şimdiden yaşıyor.
Arslan Et Mangal'ın sahibi Osman Arslan, tünel açıldığında müşterilerinin azalacağını belirterek, ''Tünel açıldıktan sonra kimse dağ yolunu kullanmaz. 23 Ocak'tan sonra duruma bakacağız. Kar etmeyen bir işletmeyi de açık tutmanın bir anlamı yok ve muhtemelen kapatacağız. İşyerlerinin kapanması binlerce insanın da işsiz kalmasına neden olacak. Bu insanlar çevre köylerde yaşayan kişiler. Çoğu okumamış ve belli bir yaşa gelmişler. Bu yaştan sonra nerede gidip iş bulacaklar'' dedi. Arslan, Bolu Dağı Tüneli Geçişi'nde tesisler için ayrılan alanları da büyük şirketlerin satın alacağını, küçük esnafın yine mağdur olacağını söyledi.
Köroğlu Et Mangal'ın sahibi Alihan Hacıeyüpoğlu ise tünelin açılmasıyla birlikte işletmelerin bir bir kapanmak zorunda kalacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Tünel açıldığında Bolu Dağı'nda çok az işletme kalır. Dayanabileceğimiz son ana kadar dayanacağız. Kar edemediğim zaman da işletmeyi kapatırım. Bizler kışın yatan yazın para kazanan küçük esnafız. Bizlere yer gösterileceği söyleniyor. Nerede olduğu konusunda da net bir açıklama yok. Bu alanları da büyük şirketler satın alacak. Biz yine mağdur olacağız.''
20 yılı aşkın süredir Bolu Dağı'nda hediyelik eşya satan Mehmet Özlüoğlu ise tünelin işlerini azaltacağını söyleyerek, ''23 Ocak'tan sonra buradan geçen her on araçtan 6'sı tüneli tercih eder. Bu da bizim işlerimizi bitirir'' dedi.
Bolu Dağı'nı kullanan araç sürücüleri ise, tünelin açılmasıyla birlikte dağ yolunu kullanmayacaklarını belirterek, ''Kışın kar nedeniyle Bolu Dağı sürücülere zor anlar yaşatıyor. Tünelden rahatça zorlanmadan geçeceğiz. Tünelden rahatça geçmek varken şu an kullandığımız güzergahı kullanmayız'' diye konuştular.