Türkiye pazarında ilk olarak Mart 1989’da İstanbul Hafif Metro Sistemini BOMBARDIER CITYFLO 250 sabit blok sistemiyle donatarak işletmeye alan Bombardier, o günden bugüne Türkiye’de beş toplu taşıma sinyalizasyon sistemini hayata geçirdi. İstanbul Hafif Metrosu’ndaki (M1) ilk projeyi takiben, aynı teknolojiyi İstanbul Sultançiftliği Tramvayı (T4) ve İzmir Hafif Metrosu’na da uygulayan Bombardier, ayrıca İstanbul Kirazlı-İkitelli-Başakşehir-Olimpiyat (M3) ve Adana Metro sistemleri için CITYFLO 350 çözümünü sağladı.
Raylı sistemler sinyalizasyonu alanında öncülük yapmayı sürdüren Bombardier Transportation bu yılki çalışmalarına, İstanbul’un toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi kapsamında çok önemli bir proje olan ve Türkiye’nin ilk tümüyle sürücüsüz metro hattı olarak planlanan İstanbul Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy Metro hattı için İletişim Bazlı Tren Kontrol Sistemi (CBTC) CITYFLO 650 çözümünün uygulanması hedefiyle başladı. Bombardier bu proje kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, ING Bank NV, KfW ve Unicredit Bank AG tarafından bir ihracat kredisi sağlanması için gerekli temas ve koordinasyonu yaparak, proje finansmanına da önemli katkıda bulundu. Ayrıca Ana Hat projelerinde de çalışmalarını sürdüren Bombardier, Türkiye’ye ERTMS (Avrupa Ray Trafik Yönetim Sistemi) teknolojisini sağlamakta olup, BOMBARDIER INTERFLO 250 ERTMS sistemi yapım sürecindeki Irmak – Karabük – Zonguldak hattında tesis edilmektedir.
Bombardier Transportation Raylı Sistemler Kontrol Çözümleri (Sinyalizasyon) Bölümü Başkanı Peter Cedervall Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde, “Türkiye pazarında 25 yıl boyunca çalışabilmek ve varlık göstermek hem teknolojimizin gücünü, hem de müşterimizle kurduğumuz güçlü ilişkilerimizi yansıtıyor. Global alandaki teknik tecrübemizi, güçlü yerel deneyimimizle birleştirerek Türkiye’nin ray altyapısına dünyanın en iyi sinyalizasyon çözümlerini uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
LOJİPORT