BOTAŞ, Rus gazının kesilmesi ihtimalini dikkate alarak, kış aylarında enerji arz güvenliğini garantiye almak için yeni hamleler planlıyor.
BOTAŞ yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ukrayna üzerinden geçerek Rus gazını getiren Battı Hattı doğalgaz boru hattından Türkiye, günde 50 milyon metreküpe kadar doğalgaz çekilebiliyor. Battı Hattı’ndan, 10′u özel sektör, 4′ü BOTAŞ tarafından olmak üzere yılda 14 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye’nin, kış aylarındaki doğalgaz tüketimi günlük 240 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.
Ülkedeki doğalgaz tüketiminin yaklaşık dörtte üçünü oluşturan Trakya ve Batı Anadolu bölgelerini besleyen Batı Hattı, bölgedeki doğalgaz tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Battı Hattı’ndan gelen doğalgaz bölgedeki tüketim için yeterli olmadığı için doğudaki boru hatlarından kompresör istasyonlarıyla batıya takviye doğalgaz taşınıyor.
Doğu hatlarından taşınacak gazın, Batı Hattı’ndan doğabilecek açığı kapatmaya yeterli olmayacağını, Türkiye’nin ilave kaynak bulması gerektiğinin altını çizen yetkililer, Türkiye’nin kısa vadede bulabileceği kaynaklardan birinin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatı olduğunu ifade ediyor.
Ukrayna üzerinden gelen gazın kesilmesi halinde, Türkiye’nin LNG ithalini arttırarak olumsuz etkiyi hafifletebileceğini belirten yetkililer, ancak bunun kısa vadeli ve pahalı bir çözüm olduğuna işaret ediyor.
Yetkililer, Rusya (Mavi Akım üzerinden) ve Azerbaycan’dan alınan doğalgaz miktarlarını arttırmanın da diğer alternatifler olduğunu ifade ediyor.
Türkiye’nin, Rusya’dan Mavi Akım Boru Hattı ile ilave 3 milyar metreküp gaz almak için görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerin en erken 2015 sonunda sonuçlanması bekleniyor.
haber7
Source: BOTAŞ, Rus gazının kesilmesi ihtimaline karşı hamleler planlıyor