Resmen ekim ayında görevi devralacak olan Dudley, “Sızıntının son iki haftada tamamen durdurulmasının ardından, artık uzun dönemde ekonomik ve çevreci büyümeye odaklandık. Sızıntı hakkında iyi haberlerimiz var, ancak bu tamamen sorunun bittiği anlamına gelmiyor. Yıllarca burada kalmaya devam edeceğiz” dedi.
Tony Hayward’ın CEO’luk görevinden ayrılmasının ardından yerine geçen Dudley ilk gezisini, petrol felaketinden etkilenen eyaletlerden biri olan Mississippi’ye gerçekleştirdi. 15 Temmuz’da sızıntının olduğu noktaya yerleştirilen kapağın başarılı olduğunu anlatan Dudley, “Ancak bu operasyon sadece kapakla bitmedi. Haftaya ‘Kesin çözüm’ adını verdiğimiz operasyonla bu kapağın üstünü çamur ve çimento ile örtüp, petrolün yeniden okyanusa akmasını engelleyeceğiz” diye konuştu. BP’nin ileriye dönük büyüme stratejisinin gündemde olacağını belirten Dudley, “Sızıntının kapatılmasının ardından temizlik çalışmalarının hafifletilecek olması, bu bölgeden çekiliyormuşuz izlenimi yaratabilir. Ancak bu kesinlikle bir geri çekilme değildir” mesajı verdi.
100 milyon dolarlık fon
BP Başkan Yarımcısı Kent Wells ise, “Son yerleştirilen kapağın başarılı olduğu için artık kendimizden daha eminiz. Şimdilik her şey yolunda görünüyor” dedi. Bu operasyonun aynı zamanda okyanus dibindeki kuyunun ikiye bölünmesini sağlayacağı belirtilirken, bunun 10 günlük bir işlem süreci olduğu ve ağustos ayının sonunda da bütün işlemlerin tamamlanmasının planlandığı kaydedildi. 1 Ekim’den itibaren resen görevine başlayacak olan Bob Dudley, “BP olarak körfez felaketinden bu yana petrol endüstrisinde çalışıp işini kaybedenler için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturacağız. Ödemeler eylül ayından itibaren gerçekleştirilecek” diye konuştu.
ABD’den kuyulara yeni düzenleme
ABD yönetimi, açık denizdeki petrol kuyusu işletmelerine yeni düzenlemeler getirilmesini planlıyor. Ayrıca enerji şirketlerinin, meydana gelebilecek maddi hasarlı sızıntılar için 75 milyon dolarlık koruma planının kabul edilmesinin planlandığı belirtildi.
Aral’ı 2 milyar Euro’ya satacak
NAKİT sıkıntısına giren İngiliz petrol devi BP’nin Alman petrol kolu Aral’ı 2 milyar Euro’ya satışa çıkarabileceği belirtildi. Avrupa genelinde 2 bin 500 istasyonu bulunan Aral için, aralarında Total, Avia ve Rosneft gibi firmaların da bulunduğu pek çok şirketin teklifte bulunduğu öne sürüldü. Meksika Körfezi’nin BP’ye olan maliyeti 32 milyar dolar olarak verilirken, şirketin ikinci çeyrekteki zararı ise 16.9 milyar dolar olmuştu.
Çin, İran petrolüne 40 milyar dolar yatırdı
ÇİN’in İran petrol ve doğalgazına 40 milyar dolarlık yatırıp yaptığı belirlendi. İran Petrol Bakanı Yardımcısı Huseyin Nogrekar Şirazi, 2010 yılının ilk 6 ayında Çin’e yapılan petrol ihracatının, bir önceki yıla göre yüzde 30 düşüş kaydettiğini ancak arama ve üretim projelerine 29 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyledi. Çin’in İran’da 7 yeni rafineri kurma hedefi olduğunu da anlatan Şirazi sözlerini şöyle sürdürdü: “15 yıl önce iki ülkenin ticaret hacmi 400 milyon dolardı. Şimdi karşılıklı ticaret hacmimiz ise 21.2 milyar dolara yükseldi.”
LOJİPORT