BP, 54 günde iflasın eşiğine geldi

Neredeyse son iki aydır dünya medyasının en çok tartıştığı CEO'ların başında geliyor. Yaptığı açıklamalarla ABD Başkanı Barack Obama'yı kızdıran,...

Neredeyse son iki aydır dünya medyasının en çok tartıştığı CEO'ların başında geliyor. Yaptığı açıklamalarla ABD Başkanı Barack Obama'yı kızdıran, gaflarıyla kamuoyundan tepki toplayan İngiliz petrol devi BP'nin CEO'su Tony Hayward'tan bahsediyoruz. İhmalkârlık sonucu Meksika Körfezi'ndeki petrol platformunda 20 Nisan'da meydana gelen patlamada 11 kişi hayatını kaybedince tüm gözler Hayward'a çevrildi. Şirketin, patlamanın ardından alacağı önlemler kaygı ile beklenirken, "Bu ufak bir delik, çok da büyütülecek bir problem değil" açıklamasında bulunan ve 54 gündür milyonlarca varil ham petrolün bölgeye sızmasının önüne geçemeyen Hayward, kamuoyu tarafından 'beceriksizlik'le suçlandı. Milyonlarca canlının yaşamına mal olan ve temizlenmesi yıllar sürecek olan çevre felaketinin geç de olsa farkına varan 53 yaşındaki BP CEO'su, haftalar sonra sızıntının 'çevresel bir felaket' olduğunu kabul etti. Kamuoyundan bilgi saklamakla da eleştirilen Hayward, baskılar sonucu sızıntı yüzünden sulara karışan ham petrol miktarının günde ortalama 5 bin değil 20 bin varil civarında olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı.

KAYIP 90 MİLYAR $

Hayward, gaflarıyla Beyaz Saray yönetiminin de tepkisini çekmeyi başardı. Her ne kadar yaptığı talihsiz açıklamalar üzerine özür dilese de kriz sürecini iyi yönetemediği suçlamaları ile Hayward için istifa çağrıları yükseliyor. 2009'da 16.58 milyar dolar net kâr elde eden dev şirket, ABD tarihinin en büyük çevre felaketi olarak literatüre geçen Meksika Körfezi'ndeki kriz yüzünden piyasa değerinde 90 milyar dolarlık kayba uğradı. Obama, sert bir dille eleştirdiği Hayward için, "Yanımda çalışıyor olsaydı, kovardım" dedi.

'YÜZYILIN BECERİKSİZİ'
Bu çevre felaketinden önce yani işler iyi giderken BP CEO'su Tony Hayward oldukça başarılı bir yönetici portresi çiziyordu. Hayward için son iki ayda işler tersine döndü, zira kendisi 'fincancı dükkanındaki fil' gibi adeta. Üç hafta kadar önce FORBES'a "geceleri rahat uyuduğunu" açıkladı, çünkü ne de olsa ortada "abartacak bir durum yoktu". Felaket için tedarik zincirini suçladı; bölgede çalışan işçiler zehirlenince "gıda zehirlenmesidir, kendi hataları" dedi. Gün geçtikçe hem felaketin büyüklüğü hem de BP'nin - bırakın başa çıkmayı- oradan çekilen petrolü taşıyabilecek sayıda gemiye bile sahip olmadığı ortaya çıktı. Yani aklı başında hiçbir yöneticinin bir tanesinin bile cüret edemeyeceği hataları Hayward, art arda sıraladı. Şirket için zaten çok zor olan bir krizi iyice içinden çıkılmaz hale dönüştürdü. Kendisi için kovulmak ya da istifa etmek dışında bir ihtimal bırakmazken adının, yöneticilik tarihine 'yüzyılın beceriksizi' sıfatıyla birlikte yazılmasını da garantilemiş oldu. Hem de altın harflerle...

3.16 MİLYON STERLİN KAZANDI
Jeoloji alanında eğitim alan Tony Hayward, BP'ye 1982 yılında girdi. Şirketin arama, keşif ve üretim operasyonlarında çeşitli görevler üstlenen Hayward, 2000'den sonra BP'nin yönetim kadrosunda görev aldı. Hayward, 2007'den bu yana da şirketin CEO'luk koltuğunda oturuyor. 2009'da 1 milyon sterlin maaş alan Hayward'ın prim ve hisse ödülleri ile birlikte geçen yılki kazancı 3.16 milyon sterlini buldu.

SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu
UND geleneksel Lojistik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türk Devletleri, lojistik ve taşımacılıkta birlikte hareket edecek
3.700 Ekol çalışanı DFDS kadrosuna geçti
Didem Aras’a, Koçaslanlar’da bir şapka daha