BTK Demiryolu Projesi’nde sona yaklaşılıyor

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan demiryolu ağlarını birleştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattında sona yaklaşılıyor. Demiryolu hattı projesinin...

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan demiryolu ağlarını birleştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattında sona yaklaşılıyor. Demiryolu hattı projesinin yüzde 85’i tamamlandı. BTK Demiryolu hattı çalışmalarını ve gelinen son noktayı yakından takip eden AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ile Prof. Dr. Yunus Kılıç, proje tamamlanmasıyla birlikte ilk aşamada yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınacağını belirttiler.

Milletvekilleri Arslan ve Prof. Dr. Kılıç, Türkiye ile Gürcistan arasında doğrudan demiryolu bağlantısı kurmayı amaçlayan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin yüzde85’i tamamlandığını, yaklaşık 500 milyon dolar maliyetli projenin 295 milyon dolarını Türkiye'nin karşıladığını, 105 kilometrelik demiryolu hattının, Kars ile Gürcistan sınırı arasında kalan 76 kilometrelik kısmının yapımını ise Türkiye gerçekleştirdiğini söylediler.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ile Prof. Dr. Yunus Kılıç, “BTK Demirryolu hattı projesinin tamamlanması için Ankara’da yoğun çaba sarf ediyoruz. Projenin hayata geçmesiyle Kars Türkiye’nin ticaret merkezi olacak. Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması yapılacak. Bu Kars ve bölgesinin gelişmesinde önemli unsur olacak. Çünkü burada kurulacak Lojistik Merkezde binlerce kişi istihdam edilecek. Kars’ın ekonomisi canlanacak. Kars inanıyoruz ki BTK Demiryolu hattının tamamlanmasıyla birlikte çok hızlı kalkınacak, büyüyecek ve bölgenin ticaret merkezi olacak. Bunun için yoğun gayret gösteriyoruz. İnşallah bu yıl sonuna kadar demiryolu hattı tamamlanarak hizmete girer. Aslında projede değişiklik yapılmamış olsaydı demiryolu hattı hizmete girmişti. Özellikle Gürcistan tarafında projede değişiklik yapıldı. Bundan dolayı aksama oldu” dediler.

BTK Demiryolu hattıyla ilgili genel bilgilerde veren AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Türkiye'nin yapımını gerçekleştirdiği bölüm, çift altyapıya uygun, tek üst yapılı olarak inşa ediliyor. Gürcistan ise, Azerbaycan'dan aldığı 200 milyon dolarlık krediyle Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan yaklaşık 30 kilometre yeni bir hat inşa ediyor ve var olan 160 kilometrelik demiryolunu da tekrardan elden geçiriliyor. Proje hayata geçirildiğinde, Orta Asya'nın Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan-Türkmenistan üzerinden geçen demiryolu-denizyolu kombine taşımacılığıyla Akdeniz ve Avrupa'ya bağlanması öngörülüyor.

Proje ile ilk aşamada yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. 2034 yılında ise hat üzerinden yılda 3 milyon yolcu ve 17 milyon bin ton yük taşıması hedefleniyor” diye konuştular.

“AZERBAYCAN KARS’TA LOJİSTİK MERKEZ KURACAK”

Öte yandan Azerbaycan Devleti tarafından uluslararası boyutta hizmet verecek Kars'ta 30 hektarlık arazi üzerine lojistik üs kurmayı planlıyor. Azerbaycan'ın Kars'ta kuracağı dev lojistik merkezde yüzlerce kişi istihdam edilecek. Azerbaycan, ihtiyacı olan malları, buradaki lojistik merkezi kanalıyla Türkiye'den ithal edecek. Merkezi Kars'a kurulacak lojistik üs bölgede günübirlik ticaret ile turizmi de canlandıracak. Asrın projesi olarak da adlandırılan proje Doğu'nun en büyük sorunlarından biri olan lojistik sorununa da çözüm getirecek. Ekonomik anlamda canlılık yaratacak proje bölgeye gelmekten çekinen ve bölgeyi yatırım yapmayan yatırımcıları da Kars’a yatırım yapmaya tetikleyecek.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler