Bursa yerli vagon üretecek

BursaRay'ın vagonlarını Siemens'ten aldıklarını, ancak ürünün Alman malı olmadığını, Çek Cumhuriyeti'nde üretildiğini gördüklerini aktaran Altepe,...

BursaRay'ın vagonlarını Siemens'ten aldıklarını, ancak ürünün Alman malı olmadığını, Çek Cumhuriyeti'nde üretildiğini gördüklerini aktaran Altepe, "Bizde aynı şeyleri yapabiliriz. Bursa markalı vagonlar çıkarsa bunlar şehri en kolay tanıtacak olan argümanlardır. Reklam aracı olarak da bunu kullanabiliriz. Bu konu çok bildiğimiz konu olduğu için rahatız. İki katlı otobüslerin alt şaşelerini piyasaya biz vermiştik. Onun dışında sadece Otomarsan vardı. Bu iş benim ve ekibimizin bildiği bir iş. Yıllar önce çalışmalarımız da var, bu kentimiz için büyük avantaj." dedi.

Başkan Altepe, hafif raylı sistem elemanlarını üretmek için gerekli altyapının Bursa'da var olduğunu, yurt genelinde kullanılacak vagon ve diğer elemanların üretimini yapacaklarını kaydetti. Vagon ve diğer ulaşım elemanlarının yerli üretimle çok daha ucuza mal edileceğini anlatan Altepe, 'Bursam' markasıyla üretilecek vagon ve diğer aksamların şehir ekonomisine katkı sağlamakla birlikte kentin tanıtımında da önemli rol oynayacağını söyledi. Bursa'nın dünya otomotiv devleri tarafından 'otomotiv üssü' olarak belirlendiğini belirten Başkan Altepe, "Otomotiv yan sanayisi ile birlikte Bursa'da güzel bir ortam oluştu, teknoloji de gelişti. Bizim bu ortamda artık araç yapmamız kolaylaştı. Vagon yapmak otobüs üretmekten daha kolay. Ufak tefek parçalar dışında yerli üretim yapmayı hedefliyoruz. İlk planda yüzde 55-60 düzeyinde yerli imalat yapacağımızı planlıyoruz. Ardından yerlilik oranını yüzde yüzde 90'a çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Öncelikli olarak şehrin ulaşımına el atacağını anlatan Altepe, kent merkezindeki araç yoğunluğunu en aza indirmeyi hedeflediklerini, bu doğrultuda tramvay hatlarının devreye gireceğini kaydetti. Altepe'nin verdiği bilgiye göre, öncelikli olarak şehir mlerkezinde düşünülen 8 ayrı tramvay hattının güazergahı şöyle: Santral Garaj-Heykel hattı: Kent Meydanı- Atatürk Stadyumu-Altıparmak-Atatürk Caddesi-İnönü Caddesi ve Uluyol-Kent Meydanı güzergahında toplam 5 bin 927 metre uzunluğunda olacak. Günde ortalama 39 bin yolcu taşınmasını öngörülen hattın maliyeti de 10.6 milyon Euro.

İkinci hat, Pınarbaşı-İpekçilik arasındaki 3 bin 164 metre uzunluğunda olacak. Üçüncü hat ise (Yıldırım Hattı), Gökdere üzerinde Kamberler Tarih Parkı köşesinden başlıyor. Bu hattaki yolcu kapasitesi ise günde ortalama 51 bin 500 olarak planlanıyor. Dördüncü hat olan Terminal Hattı; Yalova Yolu üzerinden terminale ulaşması ve oradan da Demirtaş'a uzatılması planlanıyor. 8 bin 612 metre uzunluğunodaki hattın günde ortalama 66 bin 750 yolcu taşıması hedefleniyor. Beşinci hat ise, hem Nilüfer bölgesinin kendi içindeki ulaşımını sağlayan ve hem de kent merkezine ulaşımı sağlayan ve Bursaray sistemi ile de entegre olacak 8 bin 350 metre uzunluğundaki Nilüfer hattı. Altıncı hat; 4 bin 783 metre uzunluğundaki Çekirge-Heykel hattı. Yedinci hat; Dikkaldırım-Beşevler hattı. Sekizinci ve son hat ise Ankara Yolu Altı Toplama Hattı adı verilen ve Kükürtlü, Soğanlı, Beşyol, Atıcılar mahallelerini kapsayan hat.

ZAMAN 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"