Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneğini (BUSİAD) tarafından Altınceylan'da düzenlenen iftar yemeğine katılan Başkan Recep Altepe, ihracatta ikinci sırada yer alan Bursa'nın ekonomik anlamda en avantajlı kentlerden biri olduğunu, ancak bu gücü harekete geçirecek iradenin bugüne kadar ortaya konamadığına değindi. Bursa'nın her alanda ön plana çıkması için siyasi görüşlere bakmaksızın tüm kent dinamikleriyle işbirliği yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini dile getiren Altepe, tramvay üretim projesinin belediye-sanayici işbirliğinin en somut örneği olduğunu söyledi.
Bu alanda Bursa'nın yeterli altyapıya sahip olmasına rağmen sadece gerekli iradenin ortaya konması gerektiğini ifade eden Altepe, "Göreve gelir gelmez bu iradeyi ortaya koyduk ve 'bizim sanayicimiz daha kaliteli vagonları daha uygun fiyatlara üretir' dedik. Önceleri herkes bunun sadece bir karoser çalışmasından ibaret olacağını sanıyordu. Ancak Bursa markası olan Durmazlar Makine'nin kısa sürede aldığı yol, bu tramvayların yazılımından, yürüyen aksamına kadar tamamen yerli olarak üretilebileceğini ortaya koydu. Şu anda numune aracımız üretiliyor. 2011 başında denemeleri yapılacak ve üretim belgeleri alınınca da seri üretim başlayacak. Bu sayede tramvay ve vagonlarını yüksek fiyatlarla yurt dışından almak zorunda kalan belediyelerimiz Bursa markalı daha modern vagonları daha ucuza almış olacaklar." dedi.
Başkan Altepe, üretilen yerli vagonların ilk kez kullanılacağı Garaj- Heykel tramvay hattında ulaşımın 2011'de başlamış olacağını vurgulayarak, bu sayede Cumhuriyet Caddesi ve Atatürk Caddesi gibi iki önemli arterin yayalaştırılmış olacağını vurguladı.
Sanayi kenti olarak bilinen Bursa'nın, sahip olduğu Uludağ ile bir kış sporları merkezi, sıcak suları ile bir kaplıca kenti, tarihi ve kültürel birikimi ile yaşayan canlı bir tarih şehri olduğunu dile getiren Başkan Altepe, bu özelliklerin bugüne kadar yeteri kadar kullanılamadığını vurguladı. Bursa'nın sahip olduğu tüm değerleri en iyi şekilde kullanarak turizm ve hizmet sektörünün gelişmesine yönelik adımlar attıklarını ifade eden Başkan Altepe, kongre turizminin önünü açmak için yaptırılan Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nin 260 bin metrekarelik yeşil alanıyla Türkiye'de benzerinin bulunmadığını hatırlattı.
"Ulaşım projeleri trafiği rahatlatacak"
Ulaşım projelerinin bu döneme damgasını vuracağını ifade eden Başkan Altepe, hafif raylı sistem projesinde Görükle ve Emek hatlarında inşaatlar devam ederken, bu dönem programda olmamasına rağmen Kestel hattı ile ilgili çalışmaları da başlattıklarını hatırlattı. Bursaray'ı Kestel'le buluşturacak olan proje kapsamında güzergah üzerindeki 3 köprünün genişletilmesi işinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını dile getiren Başkan Altepe, 2011 yılı içinde bu hatta inşaata başlamayı hedeflediklerini belirtti. Altepe, 5 ay içinde 8 kilometrelik Kestel hattında da çalışmalara başlayıp, iki yıl içinde de Kestel hattını bitirmeyi planladıklarını kaydetti.
Kent içi ulaşımı rahatlatacak yeni yolları da bir bir açtıklarını ifade eden Başkan Altepe, 16 ay içinde toplam 165 kilometre yol açtıklarını ve bu yollara yaklaşık 310 bin ton asfalt döküldüğünü söyledi. Emek Kavşağı'nda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Başkan Altepe, Alaattin Özlüce Kavşağı'nın ihalesinin yapıldığını ve inşaatın kısa sürede başlayacağını böylelikle ulaşımdaki tüm düğümlerin birer birer çözüleceğini dile getirdi.
Soğanlı Bulvarı 30 metrelik imar yolu projesinde 269 parselden 120'sinde kamulaştırma yapıldığını dile getiren Altepe, Acemler Yalova yolu arasındaki bölümün önümüzdeki yaz önemli ölçüde ortaya çıkacağını kaydetti. Bursa'nın 50 yıllık simgelerinden biri olan teleferiğin yenilenmesiyle ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini kaydeden Başkan Altepe, Teferrüç, Kadıyayla, Sarıalan ve Oteller Bölgesi olmak üzere 4 istasyondan oluşacak yeni teleferik hattının ihalesini kazanan firmanın, yer tesliminin ardından önümüzdeki ay çalışmalara başlayacağını açıkladı. Günlük kapasitesi bir saatlik kapasiteye inecek olan yeni teleferik hattıyla, Oteller Bölgesi'ne 21 dakikada ulaşımın sağlanabileceğini hatırlatan Başkan Altepe, bu sayede Uludağ'daki yatak kapasitesinin de etkin olarak kullanılabileceğini değindi.
Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin de kamu kurumu olmasına rağmen normal prosedürün uygulandığını ve teleferikle ilgili 5 milyon TL'yi bulan harç ve vergi bedeli ödediklerini ifade etti.
"Yunuseli havaalanı da açılacak?
Bursa'da her alanda yaşanan gelişmenin hava ulaşım şirketlerinin de dikkatini çektiğini ve bugüne kadar atıl halde duran Yenişehir Havaalanı'nın Borajet ve Anadolu Jet'in yurt içi seferleriyle aktif hale gelmeye başladığını vurguladı. Lufthansa Hava Yolları ile Bursa'nın Avrupa ile bağlantısının da sağlandığına değindi.
Başkan Altepe, Yunuseli Havaalanı'nın yeniden açılması yönünde ortaya koydukları iradenin de olumlu sonuç verdiğini kaydetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile son protokolü imzalayarak tüm sorunları çözdüklerini ifade eden Başkan Altepe, uçakların inip kalkması için gerekli sistemleri, seyrü sefer düzenlenmesini Ulaştırma Bakanlığı'nın yapacağını kaydetti. Başkan Altepe, "Pistin eksikliğini, fiziki sıkıntıları biz gidereceğiz. Terminal binası ve kule yapacağız. İşletmeyi de biz yapacağız. Artık uygulamaya geçmiş oluyoruz. Arkadaşlarımız çalışmaları hızlandırıyorlar. İstiyoruz ki 6 ay içinde bitsin. Prosedürde sıkıntı olmasaydı bu yıl içinde bitmiş olacaktı." dedi
LOJİPORT