“Bursa’da TIR’lar yüklerin %99’unu, kamyonlar ise %1’ini alıyor”

Oba Lojistik Müdürü Mehmet Odabaş, "Bursa'nın yük taşıma kapasitesi oldukça yüksek. TIR esnafı bizim verdiğimiz işlerin yüzde 99'unu alan esnaflardır. Kamyon esnafı ise yüzde 1 oranında iş alabiliyor” diyor.

Bursa Kamyon ve Tır Garajı'nda faaliyet gösteren ve kurumsal birçok firmanın lojistik yükünü alan firmanın müdürü, kamyon esnafının kendi bünyelerinde yüzde 1'lik oranda iş alabildiğini ifade etti.
Bursa'nın lojistik ihtiyacının yüzde 60'ını yüklenen Oba Lojistik Müdürü Mehmet Odabaş, kendi verilerine göre Bursa'da kamyoncuların iş alabilme oranının yüzde 1 olduğunu ifade etti.

Odabaş, "Bursa'nın yük taşıma kapasitesi oldukça yüksek. Tır esnafı bizim verdiğimiz işlerin yüzde 99'unu alan esnaflardır. Kamyon esnafı ise yüzde 1 oranında iş alabiliyor. Bunun en önemli nedeni kilometre başına maliyetlerinin çok yakın olmasıyla beraber tırların maksimum 25 ton taşıma kapasitesine karşın kamyonların 15 ton taşıma kapasitesi olmasıdır. Firmalar tırlara iş verirken yaklaşık yüzde 20 kar ediyor. 2 kamyon göndermek yerine 1 tır göndererek taşıma işleminden ciddi kar etmiş oluyor" diye konuştu.

Bursa Kamyoncu ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Yusuf Aydın ise kendilerine iş bulamıyoruz diye gelen kamyon esnafı olduğunu fakat bunun nedeninin tırlara iş verildiği için değil, piyasada iş olmadığı için olduğunu söyledi. Başkan Aydın, "2 binden fazla esnafımız odamıza kayıtlı. Esnafımızın yakıt, amortisman, lastik, yemek gibi masrafları afaki artmış durumda. Komyonunu satıp tır alan oluyor. Ya da satıp borcunu ödeyen oluyor. Bunlara karşın sıfır kamyon alabilen esnaf neredeyse yok. 2'nci el almaya kalksa 300 bin liradan başlıyor. Vatandaş kamyon alacağına tır almayı yeğliyor" dedi.

"2 KAMYON YERİNE 1 TIR"

"Kamyon esnafımız iş yapıyor olsa da maliyetler zorluyor. Tırların işleri aldığı için işsiz kalan esnaf şikayeti almadık. Piyasada iş bulamayınca birkaç gün arabası yatan esnaf şikayetleri alıyoruz. Şu da bir gerçek; Tırın taşıma kapasitesi kamyonun neredeyse 2 katı. O yüzden fabrikalar 2 kamyon yerine 1 tır göndererek kar etmeye çalışıyor. Yol, köprü, yakıt gibi maliyetlere bakıldığında ise az bir fark olduğu için tır esnafı fiyatlamada çok rahat davranabiliyor. Kamyon esnafının maalesef öyle bir şansı olmuyor" ifadelerinde bulundu.

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

E-Ticaret Lojistiği (Fulfillment) Nedir?
Antalyalı taşımacılardan 'C plaka' tepkisi
Beyoğlu Lojistik, AB operasyonlarını genişletecek
Akyapı Lojistik, Anadolu’dan limanlara yılda 68 bin konteyner taşıyor
Uluslararası taşımacılar, ABD Başkanlık seçimlerine kitlendi