Bursa'da ulaşım çileli ve pahalı

Üniversite hattına seferler başlamasına karşılık yeni alınan vagonlardaki sıkıntılar ulaşımı rahatlatmıyor. Metropol ilçe olmasına rağmen Gemlik,...

Üniversite hattına seferler başlamasına karşılık yeni alınan vagonlardaki sıkıntılar ulaşımı rahatlatmıyor.

Metropol ilçe olmasına rağmen Gemlik, Kestel, Mudanya gibi ilçelerden gelenler, hem ulaşımın pahalı olmasından hem de özel halk otobüslerinden kaliteli hizmet alamamaktan şikayetçi oluyorlar. Bursaray'da yaz aylarında bütün eski vagonlara klima takılacağı açıklanmasına rağmen henüz yarısına bile soğutucular takılamadı. Takılanlarda, hatlar uzayıp seferlerdeki vagon sayısı azaldığından, artan yolcu yoğunluğu sebebiyle etkili olamıyor.

BOMBARDİER VAGONLARA PAHALI DİYENLER GECİKMENİN CEZASINI SORMUYOR

Vatandaşlar, eski belediye Başkanı Hikmet Şahin'in siparişini verdiği tanesi 8 milyon liraya gelen yeni vagonların üretici firmanın taahhütünü zamanında yerine getirmemesinden dolayı gecikme cezası uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Pahalı vagonlar için tepki gösteren Kent Konseyi Başkanı Semih Pala'nın 6-7 aylık gecikme sebebiyle Bursalıların hakkını Bombardier firmasından araması gerektiğini dile getiriyorlar. Bombardier'in yeni vagonlarının Bursaray'da sık sık arıza vermesi de, vatandaşları canından bezdiriyor. Serbest Muhasebeci Emin Koç, Bursaray da son haftalarda yeni vagonlar sebebiyle sürekli seferlerde gecikmeler yaşandığını, bu durumunda istasyonlarda vatandaşların yığıldığını söyledi. Bu yeni vagonların intibakının mevcut çalışan sistemi zorlamakla birlikte, uzayan üniversite etabında Küçük Sanayi'deki aktarmaları da ortadan kaldıramadığını belirten vatandaşlar, yeni vagon gecikmelerinin hesabının mutlaka pahalı vagon satan Bombardier'den sorulmasını istiyorlar.

Arabayatağı ve Üniversite etapları başlamasına rağmen, bu güzergahlara uygun dikey hatların düzgün bir şekilde oluşturulmamasından şikayet eden vatandaşlar, Burulaş yetkililerinin istasyonlardan, mahallelere güzergahı iyi planlanmış ve her tramvay geliş zamanında hareket edecek şekilde uygun fiyatlı dikey hatların oluşturulmasını istiyorlar.

TOPLU ULAŞIMDA AYLIK AVANTAJLI YÜKLEME SAĞLANMALI

Bursa'nın Gemlik ilçesinden her gün iş için şehir merkezine gelen Grafiker Fatih Güneş ise, İstanbul'da olduğu gibi bir aylık yüklemelerde avantaj sağlayan bir tarife oluşturulmasını istiyor. Defalarca Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'a sıkıntılarla ilgili yazılı talepte bulunmasına rağmen vatandaş taleplerinin dikkate alınmadığına dikkat çeken Güneş, "Gemlik otobüslerinin Merinos AKKM karşısındaki kalkış noktasında yüzlerce yolcu için durak bile konulmuyor. Özel minübüslerden dönüştürülen halk otobüslerinin üzerine koyulan şikayet numaralarının çalışmaması bile vatandaşı ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. Önlerindeki çizelgede her şeyin dörtdörtlük olduğunu söyleyip denetim yapmayan Burulaş yetkilileri, üstlerine bir sıkıntı gözükmediğini söylüyorlar" dedi.

Ulaşımın pahalı olmasından da şikayetçi olan Güneş, "Bursa'dan Gemlik'e otobüslerin kalktığı noktada hiç bir durak yok, şoförler durakların 100 metre ilerisinden kalkıyor. Yağmurda, karda, sıcakta, yaşlıları, çocuklar, hamile bayanlar 100 metrelik kuyrukta bekliyor ancak otobüs yok. Olduğu zaman da otobüs ilk durakta tıka basa doluyor. İkinci duraktakiler binemiyorlar. Tek gidiş bileti 3 lira. Günde 2 vesait değiştirerek işe gidip geliyorum. Günlük Gemlik otobüsüne 6 lira, metroya da 2.5 lira veriyorum. Toplamda 8.5 lira günlük ulaşım ücreti ödüyorum. 26 iş gününden 221 lira para yol parası tutuyor. Bu yolu asgari ücret alan bir işçide kullanıyor. 221 liraya günlük sadece 4 biniş hakkınız var. Ben İstanbul'da aylık 100 lira Akbil ile 200 binişlik dolum yaptırıyordum. Farka bakın. Bursa'da ulaşım pahalı ve hizmet kalitesi çok düşük kalıyor" dedi.

ANKARA YOLUNDA MİNÜBÜSLER HALA DÖNÜŞTÜRÜLEMEDİ

Diğer taraftan Ankara Yolu'nda Bursaray'ın Arabayatağı'na kadar çalışmasına rağmen Kent Meydanından doğu mahallelerine giden minübüslerde halk otobüslerine dönüştürülerek dikey hatlara dağıtılamadı. Başkan Recep Altepe'nin Eski garaj-Heykel güzergahında tramvayın tamamlanması ile dönüşümün başlanacağı açıklaması ise çok geç bir çalışma olarak değerlendiriliyor. Bu arada Altepe'nin 3 yıl önceki seçim vaadleri arasında yer alan Yalova Yolu'na Metrobüs uygulaması içinde bürokratlar hiçbir çalışma sergilemiyorlar. Ulaşım en büyük vaadi olan Altepe'nin tramvay projelerindeki 3 yıldaki tek uygulama ise 50 yaşındaki 2 vagonla Zafer Meydanı ile Tatarlar Köprüsü arasındaki çalışan Nostaljik hattı İncirli Caddesi Çınarönü'ne kadar götürmek olacak.

BUS&TRUCK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otobüs Haberleri

MAN eBus ailesinin yeni modeli Lion'ın City 12 E LE "sürdürülebilirlik" tacı taktı
Mercedes’in yeni nesil otobüsleri hem kaptanları, hem yolcuları mutlu edecek
Elektrikli Karsan e-JEST’lerin Yeni Durağı İngiltere
LKS Group, Mercedes’ten 16 Tourismo 1 adet de Travego aldı
Fenerbahçe'ye özel logo tasarımlı Mercedes-Benz Travego