Büyük gemiler sorun olmaya başladı

Büyük konteyner gemileri, liman altyapıları bunları elleçlemeye hazır hale gelmeden önce işletilmeye başlanması sorun olmaya başladı. Büyük konteyner...

Büyük konteyner gemileri, liman altyapıları bunları elleçlemeye hazır hale gelmeden önce işletilmeye başlanması sorun olmaya başladı.

Büyük konteyner gemileri, liman altyapıları bunları elleçlemeye hazır hale gelmeden önce işletilmeye başlanması sorun olmaya başladı. Hollandalı analist  Dynamar, bu durumun, büyük gemilerin elleçlenmeleri için ihtiyaç duyulan liman ve terminallerden daha hızlı inşa edildiği Akdeniz’de bir sorun haline geldiğini söyledi.  Liman kaynakları, bu sorunun önümüzdeki Haziran ayından itibaren Maersk Line’a sağlanması planlanan 18,000 teu’luk büyük gemileri elleçleyebilecek şekilde inşa edilmemiş olan limanların bulunduğu Kuzey Avrupa’da da baş gösterebileceğini kabul ediyor. Bu durumun, büyük gemilerin yalnızca kısmen yüklenmek zorunda kalınarak verimsiz kullanılmalarına yol açmasından korkuluyor.

Aslında sorun, liman genişletme planlarının ekonomik krizi takiben askıya alınmasından ve dondurulmasından kaynaklanıyor. 2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen iyileştirmeler süresince, Akdeniz ve Uzak Doğu arasındaki konteyner hacmi yüzde 32 oranında artarak 7.2 milyon teu’ya ulaştı. Dynamar, Asya limanlarını Akdeniz limanlarına bağlayan teknelerin ortalama kapasitelerinin 8,400 teu olduğunu, fakat kullanılan gemilerin büyüklüklerinin arttığını ve 10,000 teu - 14,000 teu’luk 100 geminin 10 hizmette görevlendirildiğini belirtti. Bu arada Akdeniz civarındaki 42 liman operatörünün kapasitesinin 70 milyon teu civarında olduğu ve bunun önümüzdeki on yıl boyunca yüzde 63 kadar artarak 114 milyon teu’ya ulaşmasının beklendiği açıklandı.

Dynamar, Akdeniz boru hattındaki 31 yeni terminali işaret ederek, konteyner taşımalarının kapasitedeki bu büyümeye ayak uydurup uyduramayacağını da sorguladı. Bu yükselişteki en büyük pay, dört büyük terminal projesinin Marmara Denizi kıyısına 7.4 milyon teu’luk kapasite ilave edeceği Türkiye’de olacaktır. Bu durumun, ülkenin 11 milyon teu olan toplam kapasitesinin 2023 yılına kadar 30 milyon teu’ya yükseltilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme