Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilecek Çandarlı Limanı Konteyner Terminali için Sabancı, MNG, Limak, Akfen, Yıldırım Holding ve Arkas Grubu teklif verecek. Firmalar puanlama ile değerlendirilecek.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, yap-işlet-devret modeli ile ihale edeceği Çandarlı Limanı Konteyner Terminali için Türkiye’nin en büyük firmaları yarışacak. İhaleye girmek üzere Sabancı, MNG, Limak, Akfen, Yıldırım Holding ve Arkas Grubu’na bağlı şirketler dosya aldı.
Firmalar, tekliflerini 5 Kasım akşamına kadar teslim edecek. Dosyalar puanlama sistemine göre değerlendirilecek ve en yüksek puanı alan firmaya ihale verilecek. Teklif zarfları 5 Kasım’da açılacak ve ihale komisyonunun yapacağı çalışmada, puanlamanın yüzde 50’si teknik değerlendirmeden, yüzde 35’i mali ve yüzde 15’i sunulan projenin özelliklerinden alınacak. Teknik değerlendirmede, firmanın daha önce benzer projelerde yer alıp almadığı, teknik altyapısı değerlendirilirken, mali değerlendirmede finansman gücü, projesinin toplam yatırım bedeli, önerdiği bedel değerlendirilirken, proje değerlendirilmesinde ise sunduğu projenin özellikleri, geri sahada kullanacağı ekipman ve kuracağı binaların özellikleri gibi kriterler değerlendirilecek.
75 ve üzeri puan alan firmalar, daha sonra belirlenecek tarihte yapılacak açık arttırmaya davet edilecek. Açık arttırmada verilen en yüksek kira teklifi, onay için Bakanlığa sunulacak.
Yatırımın en az 5’te 1’i kadar özkaynak şartı
Teklif sahibi firmaların öz kaynağının, toplam sabit yatırım tutarının yüzde 20’den az olmaması isteniyor. İhaleyi kazanan firma, istekli, işletmeye başladığı ay, kira bedelinin yüzde 10’unu ödeyecek, geri kalan tutar ise yıllık olarak 14 eşit taksitte bölünecek. Teklifler KDV dahil dolar üzerinden verilecek. Firma ilk etabı tamamladıktan sonra limanı işletmeye başlayacak ve diğer 2 etabı ise işin başlamasının ardından 40 ayda tamamlayacak. Her bir etap yıllık 4 milyon konteyner yükleme-boşaltma kapasitesine sahip olacak. Kuzey Ege Limanı’nın konteyner terminal sahası, 2 bin metre uzunluğunda, 18 metre derinliğinde rıhtım ve bin metre geri sahaya sahip olacak.
Projeyi gerçekleştirecek şirketin kullanacağı krediler için Hazine garantisi verilmeyecek. İhale ilanında idarenin uygun teklifi tespit etmekte, görevlendirmeyi yapıp yapmamakta veya dilediğine yapmakta tamamen serbest olduğu belirtildi.
Rakamlarla Çandarlı
- Limanın kapasitesi 12 milyon TEU olacak.
- Aynı anda 300 metrelik 6 konteyner gemisi yanaşabilecek.
- 800 bin metrekare depolama sahası olacak.
- Türkiye’nin yük elleçleme kapasitesini yüzde 70 artıracak.
- Dalgakıran uzunluğu 1800 metre olacak.
- Dalgakıran için 2 milyon 850 bin ton taş kullanılacak.
- 102 bin ton çelik boru kazık çakılacak.
Akdeniz’de dengeleri değiştirecek
Dünyanın en büyük 10. konteyner limanı olacak şekilde projelendirilen ve Doğu Akdeniz’in aktarma merkezi olması planlanan Çandarlı Limanı’nın temeli 2011’de atıldı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen limanın dalgakıran bölümünün inşaatını Kolin-Limak 230 milyon lira bedelle üstlendi. Bakanlık, projenin yatırımına paralel limanın demir ve kara yolu bağlantılarının yapımına da başlayacak. İhaleyi kazanan firma, Çandarlı Limanı’nın rıhtım, lojistik alan ve konteyner depolama sahalarını oluşturacak ve limanı 4 yılı yapım için olmak üzere 41 yıllığına kiralayacak. Çandarlı Limanı’nı 3 etap halinde yapılacak ve Limanın ilk etaptaki kapasitesi 4 milyon teu olacak. Ancak yüzde 100 proje tamamlandığında, 12 milyon teu ile, Türkiye’nin şu anda 6 milyon teu olan yükleme kapasitesinin 2 katına sahip olacak. Çandarlı Limanı’nın bin 800 metre uzunluğunda olacak dalgakıran için 2 milyon 850 bin ton taş kullanılacak. 102 bin ton çelik boru kazık çakılacak. Aynı anda 300 metrelik 6 konteyner gemisinin yanaşabileceği limanda 800 bin metrekarelik depolama sahası olacak. Çandarlı, Türkiye’nin yük elleçleme kapasitesini yüzde 70 artıracak. 40 metre su derinliğine sahip olacak liman bu özelliği ile büyük gemilerin yanaşamadığı İzmir Limanı’nın bu eksikliğini de tamamlayarak İzmir’i Akdeniz Havzası’ndaki transit yükler açısından Pire Limanı’na ciddi bir rakip haline getirecek. Çandarlı Limanı’nın ihalesi ilk olarak 2008 yılında gündeme gelmiş ve o yıl İspanya, İtalya, Hollanda, Kore ve İsveç’ten 5 uluslararası firma projeyle ilgilenmiş ancak aynı yıl çıkan küresel kriz nedeniyle proje durdurulmuştu.
Dünya
LOJİPORT