Canikli: Akaryakıtı gemiden çıkışta vergilendireceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli "Akaryakıta vergilendirmeyi gemiden çıktığı anda yapacağız. Bunun için özel sayaçlar geliştiriyoruz, sayaç...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli "Akaryakıta vergilendirmeyi gemiden çıktığı anda yapacağız. Bunun için özel sayaçlar geliştiriyoruz, sayaç imalatı devam ediyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, deniz yoluyla gelen akaryakıtta vergilendirmeyi akaryakıt gemiden çıktığı anda yapacaklarını belirterek, "Bunun için özel sayaçlar geliştiriyoruz, sayaç imalatı devam ediyor. Boru hattıyla karaya çıktığı ilk noktada sayaçtan geçiyor. O sayaç miktarı ile çıkan rakamı vergilendiriyoruz. Bu yöntemle kaçak oranı yüzde sıfıra inecek" dedi.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Erenköy Lojiktik Merkezi'nin oluşturulmasına yönelik çalışmaların TOKİ ile beraber sürdürüldüğünü belirtti.

Bakanlığının yeni uygulamalarına ilişkin bilgi veren Canikli, Özet Beyan uygulamasıyla 2012 yılından bu yana başarılı bir şekilde devam ettiğini, Hızlı Geçiş Hattı uygulamasıyla da nakliyecilerin sınırlardaki bekleyişlerinin azaltıldığını söyledi. Canikli, Onaylanmış Kişi Statüsü Belgesi sahibi firmaların 1 Ocak-1 Ekim 2014 arasındaki toplam ithalat ve ihracatın yüzde 52'sini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Standart depo muafiyeti uygulamasının suistimallere neden olduğunu, bu uygulamayı fırsata çevirmek isteyenlerin özel araç edindiklerini belirten Canikli, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Bu araçlar yine ÖTV'siz yakıt alabilecekler ancak bir sonraki geçişlerinde bir önceki aldıkları akaryakıtın kendileri tarafından kullanıldığının belirlenmesi gerekiyor. Bunun için bir yazılım geliştiriyoruz. Gidiyor en yakın mahalde depodan ÖTV'siz akaryakıtı satıyor. Geçişin biraz yumuşak olmasını istiyoruz. Standart depo muafiyeti uygulamasını kaldırmıyoruz. Türkiye'ye girişte standart depo miktarı kadar akaryakıtı ÖTV'siz alabilecekler. Bir standart depo akaryakıtı aldıklarında bir önceki kadar kilometre yapıp yapmadıklarına bakacağız aradaki farkın ÖTV'sini alacağız."

ÖTV'siz akaryakıt imkanından şu anda yaklaşık 1 milyon TIR'ın yararlandığını belirten Canikli, "Bunun yarısının kayıt dışı olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık 1 milyon ton akaryakıta tekabül ediyor. Oradan da yaklaşık olarak kaybımız 2 milyar lira civarında. Bununla ilgili yazılım cihazının geliştirilmesini bekliyoruz. İnşallah uygulamaya koyacağız" diye konuştu.

"Tek Durak sistemi için İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor"

Bakan Canikli, pilot uygulamasına geçen haftalarda başlanan konteyner ve liman kontrolü sistemiyle de limana girişten itibaren bütün konteynerlerin gümrüklü veya gümrüksüz sahalarda takip edileceğini anlattı. Gümrüklerde "Tek Durak" sistemi için İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Canikli, uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde pasaport işlemleri de dahil tüm işlemlerin tek durakta tamamlanacağını, uygulamanın ilk olarak Kapıkule, Sarp ve Habur sınır kapılarında devreye gireceğini anlattı.

Akaryakıta gemiden çıkışta vergilendirme

Bakan Canikli, Gümrük Muhafaza birimlerince 2013 yılında 44 milyon litre akaryakıt kaçakçılığı olayı ortaya çıkartılmışken, 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde bu miktar 47,2 milyon litreye ulaştığını bildirdi.

Özellikle deniz yoluyla akaryakıt girişinde vergilendirmenin iki yolla yapılabildiğini, nihai vergilendirmenin yurda girişin ardından yapıldığını anlatan Canikli, akaryakıtın millileşmesinin ardından kontrolün kolay olmadığını vurguladı. Canikli, "Bunu kökten çözecek bir düzenleme yapıyoruz. Akaryakıta vergilendirmeyi gemiden çıktığı anda yapacağız. Bunun için özel sayaçlar geliştiriyoruz, sayaç imalatı devam ediyor. Boru hattıyla karaya çıktığı ilk noktada sayaçtan geçiyor. O sayaç miktarı ile çıkan rakamı vergilendiriyoruz. Ondan sonrasının önemi yok. Tüm vergilendirme işlemi orada yapılıyor. Sayaçlar binde birin altında hata payıyla çalışan sayaçlar. Bu şekilde ne kadar kaçak giriyor bilemiyoruz. Bir takım iddialar söz konusu ama teorik olarak mümkün. Bu yöntemle kaçak oranı yüzde sıfıra inecek" ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti