Capesize piyasasının iyi performansı BDI’nın geçen hafta % 6’ya yakın artarak tekrar 1900 seviyesinin üstüne çıkmasını sağladı. Buna karşılık panamax endeksi ise % 6 değer kaybetti. Supramax ve Handysize endeksleri ise düşük oranda arttı. Capesize bağlantılarının yüksek miktarlarda gerçekleşmesi ile bu tonaj grubunda ortalama günlük TC kazançları yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 28.888 doları gördü.
Capesize piyasasındaki olumlu performans özellikle Avustralya ve Brezilya’dan Çin’e olan demir cevheri ve kömür taşımaları ile ilgili bağlantıların fazlalığından kaynaklanıyor. Japonya’ya yapılan ve Kolombiya’dan olan kömür taşımaları da son dönemde artmış durumda. Panamax kazançlarındaki düşüşün nedeni ise Avustralya’dan olan kok kömür taşımalarının ve hububat ihracatının azalması ile birlikte aşırı gemi arzı.
Ancak yeni inşa gemi arzının önümüzdeki aylarda hız kazanacak olması ve dünya ekonomisi hakkındaki olumsuz beklentiler navlunlardaki yükselişin çok da uzun vadeli olmayacağına işaret ediyor. Yine de bu hafta için capesize piyasasındaki olumlu hava devam edebilir çünkü Atlantik’te capesize mevcudiyetindeki darlık sürüyor ve spot kiralama faaliyetlerinin iyi seviyelerde devam etmesi bekleniyor.
Çin çelik üretimi talebi biraz aşma sinyali veriyor ve dolayısıyle Çin çelik stokları artıyor olmasına rağmen Çinli alıcıların spot demir cevheri alımlarında bir azalma henüz yok.Clarkson’un son raporuna göre kuru yük filosu bu yıl 1039 panamax size gemi kapasitesinde artacak ve bu ihtiyaç duyulan kapasiteden 643 panamax gemi kadar daha fazla.
HABER VE YORUMLAR
Rusya’nın hububat ihracatı artıyor;
Rusya hükümetinin tahminlerine göre Temmuz 2011- Haziran 2012 ürün sezonunda Rusya’nın hububat ihracatanın 23 milyon tonu bulması bekleniyor. 1 Ekim tarihine kadar ihracatın 9 milyon tona ulaşacağı belirtilirken 2020 yılına kadar ise ülkenin hububat ihracatının 40 milyon tona ulaşabileceğine dikkat çekiliyor.
Kuru yük gemilerinin hizmet dışına çıkarılma miktarı bu yıl rekor seviyede geçekleşiyor;
Bu yıl ilk dokuz ayda 20 milyon dwt kapasitesinde kuru yük gemisi hizmet dışına ayrıldı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 25 milyon dwt’yi bulması bekleniyorki bu bir rekor olacak.
Bir önceki rekor 12,9 milyon dwt ile 1986 yılında kırılmıştı. O zamanki toplam kuru yük filosu kapasitesi 197,2 milyon ton olduğu göz önüne alındığında yıllık hizmet dışına ayırma oranın 1986 yılında % 6,5 olduğu anlaşılıyor. 2011 yılı için de aynı oran yakalanbilirse hizmete ayrılacak kuru yük gemisi kapasitesinin 35 milyon dwt’yi bulması gerekir.
Bu yılki hurdaya çıkarmaların çoğunlukla capesize gemilerde olduğu görülüyor. Hurdaya çıkarılan gemilerin % 55’i capesize gemiler. Geçen on yıl içerisinde capesize gemilerin hurdaya ayrılma ortalaması toplam hurdaya çıkarılan toplam gemi tonajının % 27’si civarında kalmıştı.
Şimdiki hurdaya çıkarma hızına göre bu yıl kuru yük filosunun % 4,7’si hizmet dışına ayrılacak, ancak sipariş defteri 235 milyon dwt ve yapılacak teslimler mevcut filonun % 40’ına eşit.
piyasaya olumlu bir hava kazandırıyor hurdaya çıkarmalarıdaki artışın ana nedeni nispeten yüksek hurda fiyatları ve düşük navlun ücretleri.
CAPESIZE
Capesize kazançları ve endeksi bir önceki haftaya göre artış gösterdiler. Hafta başında endeks yükselişle başladı ve hafta sonuna kadar çıkışını sürdürdü, böylece haftayı 1920 puanla kapadı.
Trans Atlantik rotasında ortalama bir aktivite görülürken Pasific rotasında daha fazla bağlantı yapıldı.
PANAMAX
Panamaxlar bu haftaki durumda aynıydı. Bir önceki haftaya göre endeks ve kazançlarda düşüş yaşandı. Özellikle Trans-atlantik rotasında gemi bağlantıları Pasifik rotasına göre daha fazlaydı. Ancak panamakslar için önümüzdeki günler için olumlu beklentiler mevcut.
SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE
Hany piyasaları ay başında yaptıgı hızlı yükselişi istikrarlı şekilde korumaya devam ediyor. Uzak Doğu piyasalarında hareketlilik görülmesine ragmen Atlantik rotasında bağlantılarda azalma görülüyor. Handy piyasasında çok hızlı iniş çıkışlar beklenmiyor.
COASTER
Geçtiğimiz hafta başında Karadeniz ve Azov Denizi’nde navlunlar yatay bir seyirdeydi. Karadeniz bölgesi çıkışlı yüklerde geçtiğimiz hafta başında da en büyük motivasyon hububat yüklerinden geldi. Destinasyon ise genelde Mısır’dı. Geçtiğimiz birkaç gün ise Ukrayna çıkışlı hububat yüklerinde azalma görüldü. Geçtiğimiz hafta boyunca armatör ve kiracılar arasında kurulan navlun dengesinde coaster piyasasında özellikle hububat, gübre, mineral ve hurda yüklerinden kaynaklanan talep doğrultusunda armatörlerin rahat bir nefes aldığı söylenebilir. Özellikle Karadeniz çıkışlı hububat yükleri, spot tonajın emilmesinde ve diğer yüklerin sirkülasyonunda görülen artışla beraber navlunların armatörler lehine dönmeye başlamasında büyük etkisi bulunuyor. Bu bağlamda navlunların mevcut piyasa koşullarında artış eğiliminde olduğu ve Eylül ayının armatörler için geçtiğimiz aylara kıyasla daha kazançlı bir ay olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Geçtiğimiz hafta Libya’dan Fas’a bağlanan çelik yükleri Libya’lı oyuncuların artık yavaş yavaş piyasaya döndüğünü gösteriyor. Ülkede her ne kadar hala bir tirbülans durumu söz konusuysa da yük akışı devam ediyor. Mısır’da ise geçtiğimiz hafta çelik ve gübre yüklerinin daha büyük lotlarla bağlandığı görüldü. Genel yük hacminin kuvvetli olduğu söylenebilir. Yunanistan’da ise geçtiğimiz hafta yeni buğday siparişleriyle açıldı. Ayrıca çelik yüklerinin de 4-10.000 tonluk lotlarla bağlandığı görüldü. Türkiye Akdeniz kıyısında ise sağlıklı yük hareketi yeni çelik ve mineral yükleriyle devam ediyor. Geçtiğimiz hafta boyunca Türk kiracılar daha uzun seferler için, özellikle Mısır, Yunanistan ve Karadeniz üçgeninde spot gemi bulmakta oldukça zorlandılar.
Sonuç olarak Akdeniz bölgesinde geçtiğimiz hafta artan bir yük sirkülasyonu görüldüğünü, Türkiye, Tunus, Cezayir ve Libya’ya yapılan ihracatlarda artış olduğunu söyleyebiliriz. Navlunların ise yük hacmi artmış olmasına rağmen hala armatörleri tamamen tatmin edici olmaktan uzak olduğunu, armatörler ve kiracıların navlun fikri arasında fark olduğun görüyoruz.
LOJİPORT