Çekici satın almak mı? Çekici kiralamak mı?

Birçok nakliyat firması çekici fiyatlarının pahalı olması ve sürekli kullanmamaları nedeniyle çekici satın almak yerine çekici kiralama fikrini tercih etmektedir. Peki hangisi doğru?

Tırlar iki adet bölümden oluşmaktadır. Birincisi treyler adını verdiğimiz yük taşınan kısım kincisi yükü çekebilmemizi sağlayan baş kısmıdır.  Tırın kupası yani kafa kısmı anlamına gelmektedir. Yarı römorkları çekmek için kullanılan motorlu kara taşıtıdır. Bu kara taşıtlarında en az 2 dingil (Tekerlerin üzerinde döndüğü mekanizma.)   bulunmaktadır.

Günümüzde birçok nakliyat firması çekici fiyatlarının pahalı olması ve sürekli kullanmamaları nedeniyle çekici satın almak yerine çekici kiralama fikrini tercih etmektedir. 24 Ekim1945 yılında dünyada barışı, uluslararası ekonomiyi düzenlemek, toplumsal işbirliği için kurulan Birleşmiş Milletler (BM) içerisinde yer alan milletler arası nakliyat birliği IRU Cenevre de 15 Ocak 1959 tarihinde imzalanan anlaşmaya katılan ülkeler İsveç, Avusturya, Bulgaristan, Finlandiya, Macaristan, Tunus, Portekiz, Yugoslavya, Malta, İsviçre’dir. Bu anlaşmaya ilk olarak katılan bu 11 ülke olmuştur. Bu anlaşmayla 1994 yılında kara yolu, demiryolu, denizyolu, hava yolunda Kanterry yani treyler ya da dorselerin kullanımı kabul edilmiştir. Yani kısaca bu anlaşma ile madde, malzeme, değerli eşya, naklinde gümrükteki formaliteler yapılandırılmış ve kolaylaştırılmıştır. Türkiye bu anlaşmayı 1961 yılında kabul etse de yürürlüğe 1966 senesinde girmiştir. Ülkemizde de gerçek adı çekçi olan ama bizim genellikle tır dediğimiz araçları sürmek için çekici ehliyetimiz olması gerekir. Ehliyet sınıflarından D sınıfına giren bu ehliyet olmadan bir çekiciyi ya da tırı süremediğimiz gibi bu ehliyete sahip olsak da çekiciyi sürmemize tek başına olanak sağlamaz. Çekici araçları kullanabilmek için SRC3 belgesi ya da SRC4 belgesine sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca psikoteknik raporuna sahip olmak gerekmektedir. Psikoteknik raporu çalışma psikolojisinin bir dalıdır. Bireyin işteki yeterliliğini veya verimliliğini ortaya koymak için gerekli olan zihinsel ve bedensel özelliklerinin test yardımı ile ölçülerek değerlendirilmesidir. Bu belgeyi ayrıca ticari araç kullananların alması zorunludur.

Tır sözleşmesinin kontrolü gümrük idaresince yapılmaktadır. Tırların taşıdıkları yüklerin vergisi ve kayıpların tazmini için kefil olan Türkiye odalar ve barolar birliği görev yapmaktadır.  Çekici kiralama hizmeti ile ilgilihttp://www.hamaotokiralama.com.tr/tr/hizmetler/cekici-kiralama adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

DEMOKRAT HABER

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Ticaret Bakanlığı'ndan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Bir türlü güncellenemeyen gümrük sistemi, milyon dolarlık kayıplar getirdi
Ticaret Bakanlığı ‘NCTS Faz 5’ krizine çözüm için harekete geçti
Capella Logistics, Fransa taşımalarını 2 yılda yüzde 200 artırdı
Mars Hava ve Deniz Kargo, iki fuara 339 Türk markasını taşıdı