Çelebi’nin Bandırma’sı ‘en gözde’ olacak

Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Kaptan Özgür Durmaçalış, “Limanı aldığımız gün ekipmanların tamamını yeniledik. Günlük elleçlenen yük...

Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Kaptan Özgür Durmaçalış, “Limanı aldığımız gün ekipmanların tamamını yeniledik. Günlük elleçlenen yük tonajı büyük gemilerde 1200 tonken, şimdi bu oran 12-15 bin tonlara çıktı. O kadar ki, bazen bize ‘yavaşlayın’ talepleriyle gelebiliyorlar” dedi. Çelebi Holding’in TCDD’den devraldığı Bandırma Limanı, 2013 yılıyla birlikte kelimenin tam anlamıyla ‘koşmaya’ hazırlanıyor. Ro-Ro’da İDO’nun 220 metrelik gemilerini ağırlamaya hazırlanan liman, BALO Projesi’nin start almasıyla da, konteynerlerin Anadolu’daki çıkış kapısı olacak.  Limana şu an günlük 11 Ro-Ro gemisinin sefer yaptığını belirten Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Kaptan Özgür Durmaçalış, “Bunların 3’ü Tekirdağ’a; 8’i de Ambarlı terminaline gidiyor. Ticari araç kısmının haricinde, yazları günde 6 sefer; kışları da 2 sefer yapan İDO’muz var. O da, Yenikapı’ya yolcu ve araç taşıyor. Bu trafiğin konsolide olması için özellikle İDO’nun bir çalışması gündemde. Ticari araçlar karşıya geceleri geçiyor; İDO da, tam tersini yaparak gündüzleri geçiş yapıyor. Gemilerin bir bölümünün pik zamanlarda konsolide olması söz konusu. 200-220 metrelik gemilerle hem ticari aracın, hem otomobilin, hem de yolcunun taşınabileceği bir sistem düşünülüyor. İDO özelleştirmeden gemiler ve iskeleler aldığı gibi, Ambarlı’da 300 bin metrekarelik de bir alan aldı. Terminal olarak orası düşünülüyor. İDO tarafından büyük gemi yanaşma talebi olduğu için biz de kısa mendireğimizin tarafına bir iskele yaptık. Büyük gemileri oraya yanaştırıp TIR ve otomobilin inebileceği, yolcunun ağırlanabileceği bir terminal hazırladık. Limanın batı tarafında otomobil parkları da olacak. Özellikle yazın inanılmaz bir yolcu talebi oluyor ve İDO da bu talebi yanıtlamak istiyor. Pik zamandaki yolcu talebine karşılık verip, kışın da arz fazlasını ticari araç ve otomobilde değerlendirmeyi hedefliyorlar” açıklamasını yaptı.

20 MİLYON DOLARLIK EKİPMAN GELİYOR

2010 yılında imtiyaz sözleşmesiyle TCDD’den 36 yıllığına limanı devraldıklarının altını çizen Durmaçalış,  “Yatırımlarımızı sürekli revize ederek, optimuma ulaşmaya çalıştık. Limanda 5 ana terminalde elleçleme yapıyoruz. Limanın maksimum draftı 8-12 metre. Faz 2 ile ilgili çalışmamız bittiğinde 14 metre drafta ulaşacağız. Böylece panamax tipi gemileri de elleçlememiz mümkün olacak. Şu anda ilk fazla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Konteyner en önemli kısmıydı. Konteyner için 18 milyon dolarlık bir inşaat yatırımı gerçekleştirdik. 20 milyon dolarlık da bir ekipman siparişi verdik, onlar da 2013 ve 2014 yılında limanda olacaklar. 2012 yılının sonunda da şu an bakan onayında olan bir imar planımız var. Onaydan sonra sıvı yük terminalimizin inşaatına başlayacağız. Orada da boru hattına bağlı 180 bin tonluk bir tank çiftliği olacak. Aynı zamanda liman kapısının büyümesi ve liman yolunu karayoluna bağlayacak 1.5 kilometrelik yolun inşaatı devam edecek” sözleriyle yaptıkları yatırımları sıraladı.

 

HIZIMIZA YETİŞİLEMİYOR ‘YAVAŞLAYIN’ TALEPLERİ ALIYORUZ

Bandırma Limanı’nı devraldıktan sonra, öncelikle fiziksel koşullarda iyileştirmelere gittiklerini ifade eden Kaptan Özgür Durmaçalış, şöyle devam etti: “Gemiler artık daha uygun zeminlere yanaşabiliyor. Limanı aldığımız gün ekipmanların tamamını yeniledik. Günlük elleçlenen yük tonajı büyük gemilerde 1200 tonken, şimdi bu oran 12-15 bin tonlara çıktı. O kadar ki, bazen müşterinin depo alış kapasitesi ya da kamyon parkı elleçleme hızımızı karşılamıyor, bize ‘yavaşlayın’ talepleriyle gelebiliyorlar. Çünkü, dünyadaki en üst teknoloji neyse ona yatırım yapıp, onu kullanıyoruz. Müşteri gözünde büyük farklar oldu.”

BALO’NUN KİLİT NOKTASI OLACAKLAR

Liman, dünyadaki birçok örnekte olduğu gibi şehir merkezinin içinde yer alıyor. Limanın arka sahası da tamamen şehirle çevrili. Ama demiryolu hattının sağlı sollu bölgelerinde yatırım arazileri bulunuyor. Durmaçalış, limanın genişleme çalışmaları hakkında da şunları aktarıyor: “Belediyenin 800 bin metrekarelik bir arazisi var. Bu arazi ile ilgili belediye yetkilileri ile görüşmelerimiz sürüyor. 2013 yılında start verilecek BALO Projesi için de limanımız stratejik öneme sahip. Çünkü liman, projenin Anadolu’daki çıkış noktası konumunda. Anadolu’dan çıkan konteynerlerin konsolide olacağı yer limanımız olacak. Sektördeki birçok ilgili gibi biz de özlemle demiryollarını serbestleştirecek kanunu bekliyoruz. Tüm ekipman ve teknoloji yatırımlarımızı gelişmelere paralel sürdürüyoruz.”

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aygaz, 59 milyon dolara LPG gemisi aldı
Danimarkalı XO Shipping'in dümenine Türk CEO geçti
İskenderun Limakport'tan İsrail'e 9 sefer yapılmış
Aliağa limanları, hız kesmeden büyümeyi sürdürüyor
Pendik’te gemi yangını: İki işçi hayatını kaybetti