Çelik devine Tofaş taktiği

Türkiye’nin demir-çelik devi Erdemir, pazarını genişletmek ve yurt dışındaki otomotiv üreticilerine de yeni ürünler satmak amacıyla Ar-Ge hamlesi başlattı....

Türkiye’nin demir-çelik devi Erdemir, pazarını genişletmek ve yurt dışındaki otomotiv üreticilerine de yeni ürünler satmak amacıyla Ar-Ge hamlesi başlattı. Erdemir, bunun için otomotiv firmalarının taktiğini uygulayacak.

Demir-çelik üretiminde Türkiye’nin dev şirketlerinden Erdemir, yurt dışına ihracatını ve iç pazardaki payını artırmak amacıyla Ar-Ge hamlesi başlattı. Tofaş eski CEO’su Ali Pandır’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildiği şirket, 1.500 kişilik mühendis kadrosuyla, otomotiv üreticilerinin taktiğini izleyip, yeni ürün geliştirme ve bu konuda üreticilerle birlikte çalışma yöntemini kullanacak.

Yatırımlarla birlikte kapasitesini yıllık 9 milyon tona çıkarmaya hazırlanan ve Türk otomotiv endüstrisinde kullanılan çeliğin yüzde 35’ini sağlayan Erdemir, Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak bu payını yüzde 50’ye çıkarmayı, ayrıca yurt dışındaki üreticilere de daha fazla ihracat yapmayı hedefliyor. Bunun için gerekli yatırımlara başlayan, Ar-Ge yapısını kapsamlı bir hale getirmeye başlayan şirket, yurt dışından teknolojik donanımları da getiriyor.

‘Asıl şimdi başlıyor’

Bir dönem Tofaş’ın CEO’luğunu yapan ve Erdemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Pandır, bugüne kadar Ar-Ge faaliyetlerinin genelde mevcut ürünlerin iyileştirilmesi konusunda yapıldığını hatırlatarak, “Ancak şimdi yeni ürünler geliştirilmesi önceliğimiz olacak. Bizim için gerçek anlamda Ar-Ge şimdi başlıyor” dedi.

Ar-ge için başlattıkları yatırımın 3-4 yıl süreceğini, bu süreç sonunda yurt dışındaki üreticilerle birlikte, taleplerine uygun yeni ürünler geliştirmeye başlayacaklarını anlatan Pandır, “Bu sayede otomotive yönelik çelik üretimimiz de artacak. Bu da, Türkiye’ye gelecek yeni otomotiv yatırımları için avantaj olacak. En basitinden yüzde 15 daha ucuza çelik alabilecekler” diye konuştu.

Tofaş, Ali Pandır döneminde Ar-Ge’sini güçlendirmiş ve tasarım dışında sıfırdan araç geliştirebilecek düzeye gelmişti. Tofaş, Ar-Ge’si, yaklaşık 20 yıl önce sadece mevcut ürünlerin iyileştirilmesi ve adaptasyonu ile ilgili çalışmalar yapıyordu.

Yüzde 50 artış olacak...

Her yıl düzenli olarak 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bunun içinde yeni tesislerin de bulunduğunu vurgulayan Pandır, “Bizim ana pazarımız elbette otomotiv değil. Türkiye’de çelik tüketiminin sadece yüzde 12’si otomotive gidiyor. Bizim otomotivdeki payımız ise yüzde 35. Ancak otomotive uygun ince ve kaliteli çelik üretimini artırmayı düşünüyoruz. İşte bu da, Ar-Ge ile gerçekleşecek. Payımızı yüzde 50’ye çıkarırken, ihracatımızı da artıracağız” ifadesini kullandı.

Halen Fas ve Romanya’ya otomotiv sacı ihraç ettiklerini ve son iki yıldır ihracatlarını ikiye katladıklarına dikkat çeken Pandır, bu yıl da yüzde 50 artış öngördüklerini kaydetti. Türkiye’nin 35 milyon ton ham çelik üretimiyle dünyanın 8. büyük çelik üreticisi olduğunu söyleyen Ali Pandır, ülkemizde üretilen yassı çeliğin yüzde 60’ını Erdemir’in ürettiğini belirtti.

Pandır, geçen yıl 1 milyar TL kar ettiklerini ve böylelikle dünyanın en karlı demir-çelik şirketi olduklarını da sözlerine ekledi.

Milliyet

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler