CE’yi 50 kat pahalı vermişler

CE işareti vermede Avrupa Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış kuruluş statüsü verilen Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı,...

CE işareti vermede Avrupa Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış kuruluş statüsü verilen Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı, üç buçuk yıl süren meydan savaşından sonra AB'nin kendilerine bu yetkiyi verdiğini belirtti. Odabaşı, bu süre zarfında CE konusunda yetkili yabancı şirketlerin Türkiye'ye yerleştiklerini söyledi.
Türk sanayicisinin CE işareti için temel amacı rant temin etmek olan bu firmalara değil, yetkilendirilen Türk kurumlarına başvurması gerektiğini söyleyen Odabaşı, "Türk Loydu kâr dağıtan bir kurum değil. Onların ihtiyacı olan şeyleri doğru yapmalarını temin edecektir ve bunu da minimal ücretle yapacaktır." diyor.
Alçak gerilim cihazları, basit basınçlı kaplar, oyuncaklar, inşaat malzemeleri, gaz yakan aletler ve basınçlı ekipmanlar gibi ürünlerin Avrupa ve Türkiye'de dolaşımı için pasaport görevi gören CE işareti, 2003 yılından bu yana söz konusu ürün gruplarında zorunlu hale getirildi.
CE işareti vermesi amacıyla Avrupa Akreditasyon Kurumu kasım 2006 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE),Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Türk Loydu'na onaylanmış kuruluş statüsü verdi. Ancak, 2003 yılından itibaren geçen 3 yılı aşkın sürede, firmalar onaylanmış Türk kurumu olmadığı için CE işaretini bu konuda yetkili Avrupalı kurumlardan aldılar. Bu süreçte Avrupa'nın Türkiye'ye çifte standart uyguladığını savunan Türk Loydu Başkanı Prof. Dr. Yücel Odabaşı, aslında bu yetkinin daha önce mümkün olması gerektiğini, ancak gecikmenin AB'den kaynaklandığını belirtti.

'GECİKME TEKNİK DEĞİL POLİTİK'
Bu gecikmenin teknik bir konu olmadığını iddia eden Odabaşı, bunun tamamen politik bir konu olduğuna işaret ediyor; "CE işaretinde kurum yetkilendirmede bu gecikmenin temel nedeni pazarı yabancılara açık tutmaktır. 1785 kimlik numarasını 2006 kasım ayında aldık. Ancak 3,5 sene meydan savaşı sürdü. Avrupalı kurumlar önce kendileri yerleşmek amacıyla bizi oyaladı."
Türkiye'de yerleşen yabancı kurumların bu belgeyi vermek için Türk firmalara ödettiği ücretin CE işareti için gerekli olan ücretin 50 katı olduğunu dile getiren Prof. Odabaşı, tamamen şirket statüsündeki bu kurumların ticari düşünmesinin doğal olduğunu belirtiyor. "Yabancı kurumların tek gayesi var Türkiye'de para kazanmak. Burada amaç mümkün olduğu kadar azami rant temin etmek." diyor.
Ticari kaygı ön planda olduğu için yabancı kurumların CE işareti verirken gerekli olan incelemeleri yapmadan ve firmaların eğitimlerini tamamlamadan 'olur' belgesi verdiği yönünde de duyumlar aldıklarını ifade eden Odabaşı, CE işareti almak zorunda olup bu şartlara uymayan kurumların da bu durum işine geldiği için karşılıklı anlaşmayla bu işareti hak etmediği halde bazı firmalara verildiğini anlattı. Odabaşı, Türkiye'de piyasayı kamu otoritesi denetlemediği sürece bu tür yanlışlığın önüne geçilemeyeceğini sözlerine ekledi. AB'nin de bunun farkında olduğunu söyleyen Odabaşı, "Taşeronların da akredite olmasını zorunlu kılacağız dedi AB. Yani bunun böyle gittiğini onlar da biliyorlar. Ancak bu tesadüf değil. Bu AB tarafından tasarlanmış bir projedir. Böylelikle kendi kurumlarına istihdam oluşturuyorlar." şeklinde konuştu.

'CİDDİ SANAYİCİ BİZE DESTEK VERECEK'
Odabaşı, önümüzdeki aylarda Anadolu'daki sanayi bölgelerinde illerin Sanayi Odalarıyla yapacakları çalışmada sanayicilere gidip konuyu anlatacaklarını söyledi. Tamamen ticari düşünen yabancı kurumların Türk firmalarını değil kendi çıkarını düşüneceğine işaret eden Odabaşı, "Sanayi odaları bizi destekliyor. Bizimle birlikte çalışmaları kendi lehine olacaktır. Çünkü Türk Loydu kâr dağıtan bir kurum değil. Türk Loydu onların ihtiyacı olan şeyleri doğru yapmalarını temin edecektir ve bunu da minimal ücretle yapacaktır."
Ciddi sanayicinin kendilerine destek çıkacağını umduklarını belirten Prof. Dr. Yücel Odabaşı, "Çünkü bu belgeyi almak zor bir iş değil. Belli bir disiplini kabul edip uyguladığı zaman alır. Bu belgeyi aldığı zaman da başı derde girmez. Ürün şartlara uyduğu zaman da yarın öbür gün riske girmez."
Odabaşı, sanayicinin biraz daha bilinçli olması gerektiğini ifade ederek, bu işareti alacaksa doğru yoldan almasının yararlı olacağını kaydetti. Odabaşı şunları söyledi: "24 saatte CE işareti alayım doğru değil. Türk kurumlarını tercih etsinler. Çünkü şu anda yetkilendirilen üç kurumun hiç birinde ana gaye kar değildir. İyi hizmete iyi fiyata iyi ürün alsınlar."

CHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

Shell ve UND, Uluslararası Taşımacılıkta Güç Birliği ile Çözümler Sunuyor
DKV Mobility'nin karbon salımını sıfırlama hedefine bilimsel onay geldi
"BP satın alımını ülkemize olan koşulsuz inancımızla gerçekleştirdik"
Sürat Kargo filosu, 2025'te 125 elektrikli araca ulaşacak
6.⁠ ⁠Hizmet İhracatının Şampiyonları Ödülleri sahiplerini buldu