Çin hızlı trenlerini pazarlıyor

Çin'in başlıca demiryolu projelerinde yer alan uzmanlardan Pekin Jiaotong Üniversitesi'nden Prof. Vang Mengşu, bu ülkelerin çoğunluğunun Güneydoğu Asya...

Çin'in başlıca demiryolu projelerinde yer alan uzmanlardan Pekin Jiaotong Üniversitesi'nden Prof. Vang Mengşu, bu ülkelerin çoğunluğunun Güneydoğu Asya ve Orta Asya'da bulunduklarını belirtti.

Aynı zamanda Çin Mühendislik Akademisi öğretim üyesi olan Prof. Vang, bu ülkelerin yeteri kadar gelişmediklerine, ancak zengin maden ve enerji kaynaklarına sahip olduklarına dikkati çekerek, görüşmelerin teknoloji ticareti olanaklarını da içerdiğini ifade etti.

 

Üç ana hat

 

Prof. Vang, Hong Kong'da yayımlanan South China Morning Post gazetesindeki açıklamasında, Çin'in bu ülkelere üç hızlı tren projesi sunduğunu kaydetti.

Güneydoğu Asya'da planlanan hat ülkenin güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'i Singapur'a bağlayacak. Bu hat Vietnam, Tayland, Myanmar ve Malezya'dan da geçecek.

Diğer bir hattın ise kuzeybatıdaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'den başlayıp Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinden geçerek Almanya'ya ulaşması planlanıyor.

Üçüncü hat ise kuzeydoğudaki Heylongciang eyaletinden başlayıp Rusya'yı geçtikten sonra Batı Avrupa'ya varacak.

Çin'in hızlı tren standartlarıyla yapılacak bu hatlarda trenler en ekonomik hız olan saatte 200 kilometre hızla seyrederken, azami hız saatte 350 kilometre olacak.

 

Çin, inşaat masraflarını üstlenecek

 

Çin'in teknoloji, donatım ve hızlı tren sağlamayı taahhüt ettiğini söyleyen Prof. Vang, hatta Çin tarafının doğal kaynaklarını verecek ülkelerde inşaat masraflarını da üstleneceğini ileri sürdü. Örneğin Myanmar, inşaat konusundaki mali desteğe karşılık olarak lityum vermeyi kabul etti.

Çin ile Rusya arasında Sibirya'da hızlı demiryolu hattı yapımı için anlaşmaya varıldı. İran, Pakistan ve Hindistan aynı konuda Çin ile görüşmeleri sürdürüyor.

Prof. Vang halen aşılması gereken bazı teknik sorunlar bulunduğuna da işaret etti. Örneğin Kırgızistan'ın demiryolu hattı Çin'inkinden dar. Çin, hızlı demiryolu hattının bu ülkelerde de aynı genişlikte olmasını istiyor. Pekin makamları bu konuda Vietnam'ı ikna etti, ancak bazı ülkelerle henüz anlaşmaya varılamadı.

Bu tür sorunların görüşme sürecini uzattığını kaydeden Prof. Wang, bu hatların 2025 yılına kadar bitirilebileceğini savundu.

 

Hızlı tren diplomasisi

 

Çin'in yurt dışındaki demiryolu projelerinin iki amacı olduğunu anlatan Prof. Wang, bunların birincisinin ülkenin batı kesimini kalkındırma ihtiyacı, diğerinin ise doğal kaynaklara duyulan ihtiyaç olduğunu belirtti.

Prof. Wang, ''Önümüzdeki yıllarda yüz milyonlarca insanın toprakların boş, kaynakların kullanılmamış olduğu batı kesimine göç edeceğini tahmin ediyoruz'' dedi. Hızlı ulaşım sayesinde insanların batı kesiminde maden, fabrika ve iş merkezleri kuracaklarını ileri süren Prof. Vang, bu insanların Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkeleriyle ticaret yapacaklarını kaydetti. ''Bu arada bu ülkelerden Çin'e gelişmesini sürdürmesi için kaynak akacak'' diyen Prof. Vang, ''Ben bunu hızlı tren diplomasisi diye adlandırıyorum'' diye konuştu.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler