BP Türkiye ve Kamil Koç, 10 numara yağın motorin yerine kullanılmasına ilişkin vergi düzenlemesinin doğru bir adım olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmadığına dikkat çekerek, “İstanbul Otogarı’na her gün TIR’larla yağ geliyor. Bunların nasıl satıldığına bakılarak denetimler kuvvetlendirilmeli. Yoksa yeni facialar yaşanacak” uyarısı yaptı
Ağırlıklı olarak motorin yerine kullanılan ‘10 numara yağ’ sorununun çözümü için yapılan vergi düzenlemesinin tek başına yeterli olamayacağı ortaya çıktı. BP Türkiye ve Kamil Koç, ağırlıklı olarak motorin yerine kullanılan “10 Numara Yağ” sorununun büyüklüğüne ve tehlikesine dikkat çekmek için ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kamil Koç Otobüsleri Genel Müdürü Kemal Erdoğan, madeni yağlara ilişkin vergi düzenlemesinin çok doğru olduğunu, ancak bunun tek başına yeterli olmadığını söyledi.
Denetlemeler eksik
10 numara yağda yapılan ÖTV artışına rağmen satışların büyüklüğünde bir değişiklik olmadığını dile getiren Erdoğan, “1.5 milyon tona yakın dizel muadili yakıt kara yolunda dolaşıyor. Bu 1.5 milyar litre demek. Bu kadar büyük oranda yakıtın dikkatlerden kaçması çok zor. Denetlemenin kuvvetlenmesi gerekiyor. Uygulama ve denetlemelerde eksiklikler var” dedi. Erdoğan, “Ekolojik olarak çok tehlikeli. İçinde solvent nedeniyle de parlama noktasının 21 dereceye kadar düştüğü tespit edilmiştir. O nedenle insan sağlığı açısından çok tehlikeli. Bizim için birçok araç kara yolunda canlı bomba halinde” uyarısında bulundu.
Erdoğan, şunları kaydetti: “Madeni yağ üreten firmaı 2010 sonunda 249 iken, şu anda 313. Yasalara saygılı bir firma, normal motorin ile aracını işletmeye çalıştığında muadil yakıtlara göre aylık 8 milyar, yıllık 100 bin lira geriden rekabete başlıyor. 500 otobüs isleten Kamil Koç her yıl rekabete 50 milyon lira geride başlıyor.”
TIR‘larla geliyor
Erdoğan, “Kaçak mazotu tespit etmek mümkün. İstanbul Otogarı’na her gün TIR’larla yağ geliyor. Nasıl satıldığına ve faturalandığına bakılabilir. Üretim noktalarında denetim yapılabilir. Aracın deposunda motorin dışında yakıt varsa çok ciddi yaptırım var. Ciddi denetleme caydırıcı olacaktır. Göz yumulduğunu söyleyemem, ama ihmal var” dedi.
BP Türkiye Akaryakıt Genel Müdürü Richard Harding de, şunları söyledi: “Yapılan vergisel düzenlemenin, 10 numara yağ sorununun çözümüne önemli bir katkıda bulunacağı açık. Sorunu saha denetimlerinin de yapılmasında yarar görüyoruz. İmalat sanayini korumak için uygulanmakta olan tecil terkin yönteminin daha sıkı bir şekilde denetlenmesi veya ÖTV iadesi yöntemine geçilmesi bu sorununun hızlı bir şekilde çözümlenmesine büyük katkı sağlaya- caktır.”
10 numara yağ nedir?
Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından teknik özellikleri belirlenmiş benzin ve motorin ürünlerinin yanında, kalite dışı ve usulsüz olarak tüketilen bazı sıvılar da tüketiciye akaryakıt olarak sunuluyor. ‘10 numara yağ’, akaryakıt piyasasına ağırlıklı olarak motorin yerine kullanılmak üzere çoğunlukla tenekeler içinde satılan, bazyağ-solvent-atık, madeni/bitkisel yağ-kaçak motorin gibi maddelerin karışımlarından, ya da sadece kaçak motorinden oluşan ticari faaliyetlere verilen genel isim. ‘10 numara yağ’ adı altında yapılan faaliyetler, Türkiye’nin hemen her yerinde, akaryakıt istasyonları gibi kayıtlı alanlar dışında, karayolu kenarlarında, kamyon ve otobüs garajlarında, sanayi sitelerinde açık bir şekilde yapılıyor.
2010 yılında Türkiye’de ‘talep fazlası’ madeni yağ (ithal edilenle sanayide kullanılan arasındaki fark), PETDER rakamlarına göre yaklaşık 840 bin ton. Bunun büyük bir kısmı kanundışı akaryakıt olarak kullanılıyor. ‘10 numara yağ’n kanundışı akaryakıt olarak kullanılmasının son üç yıl içerisinde 3.5 milyar TL düzeyinde bir vergi kaybına neden olduğu tahmin ediliyor.
Görele’de 10 kişi bu otobüste yanarak hayatını kaybetmişti
Geçtiğimiz Haziran ayında 44 yolcu ile İstanbul’dan Trabzon’un Of ilçesine gitmek için yola çıkan yolcu otobüsü Giresun’un Görele ilçesi Trabzon çıkışında trafik levhasına çarparak yanmış ve 10 kişi yanarak hayatını kaybetmişti. Görele Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi’nden gelen uzmanlar, kaza sonrası otobüsün eksoz ve motor aksamından aldıkları numuneleri incelemeye almıştı. İnceleme sonucunda kaza sonrası yanan otobüste 10 numara yağ ve solvent karışımı kullanıldığı görüldüğü belirlenmişti.
Yakında herkes çaresiz 10 numaracı olacak...
Motorine yüzde 4 zam
Benzine geçen cuma günü gelen zammın ardından dün de motorin fiyatları zamlandı. Dünden itibaren motorinin litre fiyatına yüzde 3.98 zam geldi. Böylece motorinin litresi 3.72 liradan 3.87 liraya yükseldi. Benzin fiyatları da geçtiğimiz cuma 8 kuruş zam görmüştü. 95 Oktan kurşunsuz benzinin ortalama litre fiyatı 4.27 liradan 4.35 liraya çıkmıştı.