Çin'in ihraç mallarını Türk TIR'ları taşıyacak

Uluslararası karayolu taşımacılığına Türkiye ile açılma kararı alan Çin, anlaşma için İstanbul'a geldi. Çin heyeti ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki Karayoluyla Uluslararası Taşımacılık Anlaşması taslağına son şekli verildi.

Çin ile karayolu taşımacılığı için geri sayım başladı. Uluslararası karayolu taşımacılığına Türkiye ile açılma kararı alan Çin, anlaşma için Türkiye'ye geldi. Çin heyeti ile yapılan toplantıda, iki ülke arasındaki Karayoluyla Uluslararası Taşımacılık Anlaşması taslağına son şekli verildi. Anlaşmanın bu yıl içerisnde yürürlüğe girmesi planlanıyor. İpek Yolu'nu yeniden canlandırmayı hedefleyen Çin, Türkiye'den sonra bu güzergahtaki diğer ülkelerle de benzer bir anlaşma yapacak. DÜNYA'ya konuşan UND yetkilileri, lojistik projelerine 2 trilyon dolar ayıran ve 600 milyar dolarlık lojistik pazarını dışa açma kararı alan Çin ile yapılacak bu anlaşmanın iki ülkenin ticaretine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. İlk anlaşmanın Türkiye ile olması büyük avantaj olarak görülüyor. Çin’in Rusya ve AB hatta Türki Cumhuriyetlere olan ihracat mallarını Türk nakliyeciler taşıyabilecek. İki ülkenin yetkilileri karayolu anlaşması için ilk olarak 25-26 Mayıs 2015 tarihinde Pekin’de gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelmişti. DÜNYA'nın manşetten duyurduğu toplantıda "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karayoluyla Uluslararası Yük ve Yolcu Taşımacılığı Anlaşması” taslağı detaylı bir şekilde görüşülmüş ve karşılıklı olarak parafe edilmişti. 30- 31 Mayıs 2016 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Nurhan Tüfekçioğlu’nun başkanlığındaki Türk heyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Taşıma Hizmet Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Wang Shuiping’in başkanlığındaki Çin heyeti arasında İstanbul’da 2. Karayoluyla Uluslararası Taşımacılık Görüşmesi toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Nurhan Tüfekçioğlu başkanlık etti. Toplantıda UND’yi Genel Sekreter Nagihan Soylu ve Uzman Berkalp Kaya temsil etti.

Türkiye ilham kaynağı oldu

UND Genel Sekreteri Nagihan Soylu, 58 ülkeyle karayolu anlaşması olan, dünyada en fazla TIR karnesi kullanan Türkiye’nin Çin tarafından ilham kaynağı olarak görüldüğünü vurguladı. Çin heyeti toplantıda Türkiye ile yapacakları karayolu anlaşmasının Çin için örnek bir anlaşma olacağı ve devamında İpek Yolu güzergahında yer alan diğer ülkelerle de benzer anlaşmaların yapılmasının hedeflendiklerini açıkladı. İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması noktasında bu iki ülkenin ilişkilerinin ve çalışmalarının en önemli faktör olduğu hem Türk, hem de Çin heyetince vurgulandı.

Şirketler arası ortaklıklar artacak

Soylu, "Çin’in AB’ye ticaretinde denizyolu ve demiryolu kullanılıyor. Karayolunun çok önemli bir faktör olduğu ve ticareti hızlandıracağı ortak fikir. Bu anlaşma ile Hazar güzergahı üzerindeki işlem hacminin daha da artacağı düşünülüyor. Çin heyeti, ulusal taşımalarında karayolu payının yüzde 75 olduğunu ve diğer modların yüzde 25’i temsil ettiğini söyledi. Karayolu taşımacılığının iki ülkenin ekonomisine çok olumlu katkılar sağlayacağı iletildi" diye konuştu.

Çin ve Türkiye’deki şirketler arasında yapılacak ortaklılar ile uluslararası boyutta çok kapsamlı büyümeler olmasının beklendiğini belirten Soylu, şöyle devam etti: "Revize edilmiş taslak anlaşma metni üzerinde genel bir mutabakat sağlanarak parafe edildi. Bununla birlikte, Çin tarafı söz konusu taslak anlaşmada yer alan bazı konular hakkında ilgili otoriteleri nezdinde görüş alındıktan sonra, en kısa sürede Türk tarafına bilgi vereceğini belirtti. Türk Heyetince üzerinde büyük önemle durulan, sürücülere çok girişli vize verilmesi hususu da Çin heyetince müzakereler sonrası kabul edilmiş, uygulama anlaşmaya eklenmiştir. Konu Çin ilgili makamlarına sunulacak. Soylu, "Türk tarafının bahse konu anlaşmayı 2016 yılı içerisinde imzalamaya hazır olduğunu ifade ettiğini Çin tarafının da anlaşmanın en geç 2016 yılı sonuna kadar imzalanması için gerekeni yapacağını ifade ettiğini aktardı.

Aysel YÜCEL – DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

UND, kadın profesyonel Tır sürücüsü adaylarını bekliyor
Lojistik konjonktürde maliyet ve insan kaynağı kalitesi öne çıkacak
Lojistik sektöründe kadın istihdam oranı yüzde 11,2’ye yükseldi
UND'den İran'a çağrı:Türk araçlarını zorlayan uygulamaları kaldırın!
Diginak.com, LojiPay’e yatırım yaptı