Continental, Bayram seyahati öncesi uyarıyor

Continental, yaklaşık bin 500 aracın lastik diş derinliği ve hava basıncı ölçümü çalışmaları sonucunda dikkat çekici verilere ulaştı. Araçların...

Continental, yaklaşık bin 500 aracın lastik diş derinliği ve hava basıncı ölçümü çalışmaları sonucunda dikkat çekici verilere ulaştı. Araçların yüzde 77’sinin hava basıncı düşük ve yüzde 94’ünün lastik diş derinliği araç üreticilerinin önerdiği seviyelerde değil!

Bayram ve yaz tatili zamanlarında uzun yol seyahatleri artıyor. Continental’in, Türkiye genelinde düzenli aralıklarla ve farklı bölgelerde gerçekleştirdiği lastik diş derinliği ve hava basıncı ölçümü çalışmalarının sonuncusunda karşılaşılan olumsuz tablo nedeniyle, firma uzun yola çıkmaya hazırlanan sürücüleri uyarıyor.

İncelemeler doğrultusunda kontrol edilen 1320 aracın yaklaşık yüzde 77’sinde lastiklerde yeterli hava olmadığı ölçümlendi. Sürücülerle yapılan görüşmeler; sürücülerin az havalı lastiklerdeki esnemeyi konfor ve rahatlık olarak algıladıkları için bu duruma müdahale etmediklerini gösterdi. Ayrıca araçların yüzde 2’sinin lastiklerinde gerektiğinden fazla hava olduğu da görüldü.

Yapılan saha çalışması neticesinde ortaya çıkan bir diğer önemli sonuç diş derinliklerinde gözlemlendi. Önerilen diş derinliği 8 mm olan lastiklerin yüzde 94’ünün diş derinliğinin 3 mm sınırında olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de yasalara göre diş derinliği 1,6 mm’ye düştüğünde değiştirilmeli. Continental ise kullanıcılarına en iyi performans için yaz lastiklerinde 3 mm, kış lastiklerinde ise 4 mm’ye düştüğünde değiştirilmesini öneriyor.

Hava basıncı düşük lastikler, kısa kullanım ömrü ve fazla yakıt harcanmasına yol açıyor

Gerek az hava gerekse fazla hava lastiğin yol yüzeyi ile temas ettiği alanın küçülmesi anlamına geliyor. Lastiğin yola tutunan alanı küçüldükçe, güvenlik de aynı oranda azalıyor. Bunun yanı sıra aracın tüm yükü daha küçük bir alan tarafından taşındığı için yıpranma payı da artıyor ve lastik düzensiz aşınarak hizmet ömrünü daha çabuk tamamlıyor. Ayrıca az havalı lastik, yakıt tüketimini de olumsuz etkiliyor.

Avrupa da yapılan son araştırmalar yeterli havaya sahip olmayan lastiklerin ortalama bir yılda araç başına yaklaşık 200TL fazladan yakıt tüketimine yol açtığını ve bunu da toplamda havaya fazladan salınan tonlarca mt3 karbondioksit salınımı anlamına geldiğine işaret ediyor.

Düşük diş derinliği, fren mesafesini artırırken, direksiyon hakimiyetini azaltıyor

Bir lastikten beklenen performansın alınabilmesi için önemli kriterlerden biri de lastik dişi olarak adlandırılan desenlerin derinlikleridir. Continental yaptığı araştırmalar doğrultusunda; diş derinliğinin yaz lastiklerinde 3 mm, kış lastiklerinde ise 4 mm gelinmesi durumunda lastiklerin artık değiştirilmesini öneriyor. Yapılan testler, lastik diş derinliğinin 1.6 mm’ye düştüğünde fren mesafesinin yaklaşık yüzde 30-35 düzeyinde artığını ve özellikle ıslak zeminde direksiyon hakimiyetini 8 kata kadar güçleştirdiğini ortaya koyuyor.

Mevsimine uygun lastik kullanmak sürüş güvenliği için önemli

Araçlarda mevsime uygun olmayan lastik kullanmak; yazın bot veya kışın sandalet tercih etmeye benziyor. Continental’in saha çalışması ile ortaya çıkan bir başka şaşırtıcı sonuç ise araçların yüzde 5’inde yaz mevsiminde olunmasına rağmen kış lastiklerinin kullanılmasıydı.  Mevsime uygun lastik kullanılmadığında lastikler çabuk aşınıyor ve daha önemlisi, fren mesafesinde kayda değer bir oranda artış gözlemleniyor. Continental bu nedenle güvenlik için kış döneminde kış lastiği, yaz döneminde ise yaz lastiği kullanılmasını öneriyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler