Çözüm, Adalet Divanı'nda

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, taşımacılık kotalarındaki sorunun, Ortaklık Konseyi'ne başvurulması ve konseyin Adalet...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, taşımacılık kotalarındaki sorunun, Ortaklık Konseyi'ne başvurulması ve konseyin Adalet Divanı'ndan bir "mükteza" (görüş) istemesiyle çözülebileceğini söyledi. Nuhoğlu, bu çözümün Ankara Anlaşması'nda yer aldığını ifade ederek, "Biz konuyu Ortaklık Konseyi'ne taşımalıyız. Ortaklık Konseyi, Adalet Divanı'na başvurarak bir 'mükteza' isteyecek. Adalet Divanı'nın bugüne kadar bu yolla verdiği 40 tane karar var" dedi.

Sorunun çözümü için Galatasaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Işın Karakaş ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden Eser Karakaş'a bir rapor hazırlattıklarını söyleyen Nuhoğlu, raporda, kota sorununu aşmak için Ankara Anlaşması'nın 25. maddesi uyarınca, Türkiye'nin her türlü uyuşmazlıkta Ortaklık Konseyi'ne başvurma hakkı olduğunun ortaya konduğunu söyledi. Raporda, Ortaklık Konseyi'nin, uyuşmazlığı kendi karar vererek çözebileceği gibi, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'na başvurarak bir mükteza isteyebileceği de belirtiliyor.

DÜNYA Gazetesi yöneticileri ile bir araya gelen Nuhoğlu, hazırlanan raporu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a götürerek sorunun çözümü hakkında bilgi verdiklerini belirterek şunları söyledi: "Bakan Yıldırım bize 'Karayolu taşımasındaki payınız yüzde 90. Onlara biraz pay verseniz sorun çözülür' diye cevap verdi. Bu sorunu ancak Ortaklık Konseyi'ne giderek çözebiliriz ama bundan çekinmemiz lazım. Sayın Bakan, Ortaklık Konseyi'ne başvurun." Nuhoğlu, AB üyelerinin, Adalet Divanı'nın vereceği her karara uymak zorunda olduğunu belirterek, Ortaklık Konseyi'ne gidildiği takdirde sorunun 6 ayda çözümleneceğini vurguladı.

 

Gemiciler el üstünde tutuluyor

 

Nuhoğlu, karayolu taşımacılığının Türkiye'de hak ettiği desteği göremediğini söylerek, "Çok güçlü olan sektörümüze yatırım yapmamız gerekirken, sanal  söylemlerin üzerine hikayeler uyduruyoruz. Bütün ülkeler için rekabette karayolu taşımacılığı değişmez bir üstünlüktür. Bu tren ve denizcilik değildir. Balıkçılara o kadar ÖTV indirimi yapıldı; şu an dünyadaki en pahalı balığı yiyoruz. Siz kara taşımacılarına hiçbir şey yapmayın ama denize her şeyi verin. Deniz taşımacılığındaki Türk taşımacıların payı sadece yüzde 20. Bizim payımız ise yüzde 87. Ama gemiciler el üstünde tutuluyor" şeklinde konuştu.

 

"Biz kamyoncu değil lojistikçiyiz"

 

 

 

Türkiye'nin artan ihracatına paralel olarak pazar paylarını artırdıklarını dile getiren Nuhoğlu, şöyle dedi: "Türkiye'nin karayolu ile yapılan ihracatında Türk nakliyecilerin payı 2002'de yüzde 81 iken bu oran 2006'da yüzde 87'ye yükseldi. Karayolu ile yaptığımız ithalatta ise payımız 2002'de yüzde 75 iken bu oran 2006'da yüzde 78'e çıktı. Toplam taşıma sayımız 2002'de 229 binden 2006'da 456 bine ulaştı. Biz kamyoncu değiliz, kamyonları olan lojistikçileriz. Bu rakamlar bunu gösteriyor." Nuhoğlu, araç sayısının 2002'de 21 bin iken 2006'da 38 bin 700'e çıktığını, firma sayısının 2002'de 892 iken 2006'da bin 360'a yükseldiğini de kaydetti.

 

Halkalı Gümrüğü'nü Hadımköy'e TOBB taşıyacak

 

Halkalı Gümrüğü'nün şehrin içinde kaldığını söyleyen Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez 15 kişilik lojistik ekibi kurarak, hangi mal çeşidinin nasıl taşındığının envanterini oluşturduğuna değindi. Nuhoğlu, bu çalışma sonucunda Hadımköy'de lojistik merkezleri oluşturarak Halkalı Gümrüğü'nün de buraya taşınacağını bildirdi. Konteyner limanının Silivri-Gümüşyaka'ya yapılmasının düşünüldüğünü anlatan Nuhoğlu, alternatif olarak Terkos-Karaağaç'ı önerdiklerini aktararak, yap-işlet-devret modeliyle yeni gümrüğü TOBB'un yapacağını ifade etti.

 

ABD'den Türkiye'ye 'İpek Yolu' teklifi

 

ABD'nin Çin'den getirdiği malları Pasifik üzerinden taşınmasının son derece maliyetli olduğunu bildiren Nuhoğlu, ABD'nin yeni güzergahlar üzerinde çalıştığını ve ABD Ticaret Odası'nın, TOBB-TEPAV'a bir yazı yazarak tarihi ipek yolunu canlandırmak istediğini belirtti. 2008'de geçerli olacak Çin, İran, Bulgaristan, Özbekistan, Türkmenistan nakliyeci dernekleriyle bir işbirliği sözleşmesi imzaladıklarını bildiren Nuhoğlu, ipek yolunun canlandırılması için çalışacaklarını aktardı.

Türkiye'de ulaştırma enstitüsünün olmamasını büyük bir kayıp olarak değerlendiren Nuhoğlu, "Biz İTÜ'ye ulaştırma enstitüsü kurmak istedik.  Bakanlık 'biz atama yaparız' deyince vazgeçtik. Şimdi TOBB ve TEPAV'la birlikte özel sektör ulaştırma enstitüsü kuracağız" diye konuştu. Nuhoğlu, bu yıl genel kurulda seçimin de yapılacağını belirterek, aday olmak istemediğini söyledi.

 

Bulgaristan'la lojistik merkezi kurma hazırlığı

 

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Avrupa'nın en büyük kamyon üreticilerinden birinin gazeteye ilan vererek bin işçi almak istediğini ancak sadece 55 kişinin bu ilana başvuru yaptığını anlattı. Ulaştırmada bölgesel işbirliklerinin kurulması gerektiğini işaret eden Nuhoğlu, Bulgaristan'a lojistikte 'gelin işbirliği yapalım' dediklerini söyledi. Bulgaristan'da Svilengrad Belediye Başkanı ile görüştüklerini ve belediyenin yer vermeye hazır olduğunu söyleyen Nuhoğlu, Türkiye'de ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir çalışma yaptıklarını bildirdi.


Seher YAŞAYACAK - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı