Çözüm Adalet Divanı'nda

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, kota ve vize uygulamasıyla ilgili olarak Adalet Divanı'nda haklarını arayacaklarını ancak...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, kota ve vize uygulamasıyla ilgili olarak Adalet Divanı'nda haklarını arayacaklarını ancak bu sürecin çok uzun olduğunu belirtti.

UND'nin 33'üncü Genel Kurul Toplantısı açılışında konuşan Nuhoğlu, nakliyecilik sektörü hakkında bilgi vererek, 40 bin araçlık filo ile Türkiye toplam ihracatının yüzde 53'ünü, ithalatının ise yüzde 24'ünün taşımasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Nuhoğlu, 2006 yılında 3,5 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörün sefer sayılarında ciddi artışlar kaydedildiğini, Orta Doğu ülkelerine yapılan sefer sayısının yüzde 300 artış gösterdiğini belirtti.

Nuhoğlu, sadece Türkiye'nin ithalat ve ihracat işlemlerinin taşımasını yapmayı değil, doğu-batı arasındaki ticaretten, yani üçüncü ülke taşımacılığından daha fazla pay almayı hedeflediklerini kaydetti.

Son yıllarda Avrupa'da "lojistik köyü" kavramının öne çıktığını ve 30 yılda 100'den fazla lojistik köyü kurulduğunu hatırlatan Nuhoğlu, bu köylerin verimliliğin ve dolayısıyla rekabetin artışında ne kadar önemli bir rol oynadığını vurguladı.

"Birinci sınıf rekabetçi olmanın tek şartı küresel oyuncu olmaktır. Küresel oyuncu olmanın tek şartı da küresel iş süreçlerine sahip yapıyı Türkiye'ye transfer etmektir" diyen Nuhoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve Başbakanlığa, 500 hektarlık alan üzerine, demir yollarıyla entegre, gümrük ve yükleme işlemlerinin aynı yerde yapıldığı bir lojistik merkezi oluşturma projesi sunduklarını söyledi.

 

İpek Yolu?nu canlandıracağız

 

UND tarafından yap-işlet-devret projesi kapsamında düzenlemesi yapılan Gürbulak Sınır Kapısının Orta Asya ticareti açısından önemine değinen Nuhoğlu, 2008 yılında İstanbul'da bir kongre düzenleneceğini ve bu kongre ile tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Nuhoğlu, bu proje kapsamında Çin'den yola çıkan TIR'ların, Türkiye üzerinden batıya, hatta ABD'ye kadar taşınmasını planladıklarını belirterek, Çin limanlarından çıkarak ABD'nin doğusuna giden malların kara yoluyla batıdaki New York gibi kentlere taşınmasının çok maliyetli olduğunun tespit edildiğini dile getirdi.

Öte yandan İran'a yönelik taşımalarda 1 Ocak 2007 tarihinden sonra bir sorun yaşamaya başladıklarını kaydeden Nuhoğlu, İran'ın yeni uygulaması nedeniyle yıllık 18 milyon dolar ek maliyet oluştuğunu ifade etti.

Nuhoğlu, "Batıya olan ihracat taşımalarını yüzde 90 artırdık ama asıl doğu ülkelerinden bu ülkelere taşıma yapmak istiyoruz" ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin kara taşımacısı olarak kalitesi, teknolojik altyapısı ve teknik gücüyle böyle bir rolü oynayabileceğinin altını çizdi.

 

Gümrük Birliği eşit uygulanmıyor

 

"1996 yılında bir yanlış yaptık, Gümrük Birliğine girdik" diyen Nuhoğlu, Gümrük Birliğinin, malların serbest dolaşımı anlamına geldiği ve bu dolaşımı engelleyecek her türlü "eş etkili tedbir"in de kaldırılması gerektirdiğini belirtti.

Kota ve vize uygulamalarının, malların dolaşımını kısıtlayan birer eş etkili tedbir oluşturduğunu vurgulayan Nuhoğlu, bu konuda özellikle Bulgaristan'la yaşanan sorunlara değindi.

Nuhoğlu, Bulgaristan'ın kendilerine kota uygulamak istediğini, ancak Avrupa'ya giden 170 bin seferin bu ülke üzerinden taşındığını anlatarak, Bulgaristan'ın buna karşılık ya kendisine para ödenmesini, ya da kendi boş TIR'larının Türkiye'ye girerek buradan aldığı malları Avrupa'ya taşımasına izin verilmesini istediğini kaydetti.

Ankara Antlaşmasının 25'inci maddesine göre her türlü anlaşmazlığın Ortaklık Konseyinde çözüleceğini, Ortaklık Konseyi'nin de sorunu Avrupa Topluluğu Adalet Divanına götürebileceğini veya görüş (mukteza) isteyebileceğini hatırlatan Nuhoğlu, şöyle konuştu:

"Biz Adalet Divanı'nda hakkımızı arayacağız ama yolumuz çok uzun.Macaristan, Avusturya ve İtalya'da yerel mahkemelere başvurduk. Mahkemeler sonuçlanacak, Danıştay'a gidecek, Türkiye'de olduğu gibi bütün hukuki süreç bitecek, ondan sonra Adalet Divanına başvurma hakkımız doğacak.

Ama Ortaklık Konseyi'nde eğer Türk tarafı derse ki, bir mukteza isteyelim, şunu soracağız: Kota ve vize eş etkili tedbir midir, miktar kısıtlaması yapar mı? Bu sorunun cevabı 6 ay içinde gelir."

Nuhoğlu, hükümetten bu konuda girişimde bulunulmasını istedi.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı