Çukurova Havaalanı'nı Icon Group devraldı

Üstlenici firmanın yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle uzun bir süredir yapımı devam etmeyen Çukurova Havalimanı projesini Icon Group devraldı. Bu...

Üstlenici firmanın yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle uzun bir süredir yapımı devam etmeyen Çukurova Havalimanı projesini Icon Group devraldı. Bu ayın sonuna doğru inşaat faaliyetlerine tekrar başlayacak olan şirket, Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanını 31 Aralık 2015 tarihine yetiştirmeyi hedefliyor.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda önceki günkü sunumunda, Çukurova Havalimanı’nın yapım ihalesini kazanan firmanın mevcut şirket teknik yeterlilik sahibi olan yüzde 20 hisseli ortağın dışındaki diğer hisseleri yeni bir şirkete devredildiğini açıkladı. Yeni Şafak’a konuşan Icon Group Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, DHMİ Genel Müdürü Birdal’ın açıkladığı yeni şirketin kendileri olduğunu belitti. Söz konusu devir işlemleriyle ilgili sözleşmelerin yapıldığını ifade eden Alkış, ”DHMİ yönetimi bu devir işlemini onayladıktan sonra 16 Ocak 2015'de TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu tarafından da kayıt altına alındı. Buna göre Çukurova Havalimanı, Icon A.Ş. tarafından sahiplenilmiş olarak sürecek“ dedi.

YÜZDE 60'I DIŞ FİNANSMAN

Bu ayın sonuna doğru inşasına yeniden başlanacak söz konusu havalimanının 31 Aralık 2015 tarihinde hizmete girmesi bekleniyor. Icon Group Yönetim Kurulu Başkanı Alkış, Çukurova Havaalanı’nın çok hızlı şekilde tamamlanması için kapsamlı olarak çalışılacağını dile getirdi. İlk görüşmede yabancı sermaye ortaklığı ile projeye talip olan Icon Group, gelinen son aşamada ise projede tek şirket olarak yola devam edecek. 370 milyon Euro’luk proje için gerekli finansmanın yüzde 60’ını yurtdışı, yüzde 40’ını ise yurtiçinden temin edecekleri bilgisini veren Alkış, iflas süreci nedeniyle Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.’yi devretmek zorunda kalan Koçoğlu Holding’e de mevcut yatırımlarının bedelini ödeyeceklerini aktardı.

KARGO TAŞIMACILIĞINA MERKEZ

Erdal Alkış, projenin bitmesiyle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz ile birleştiren bir havayolu taşımacılığı merkezinin hayata geçeceğine dikkat çekti. Büyük kargo taşımacılığının da merkezi olmak için özellikle Orta Asya menşeili firmalarla görüştüklerini anlatan Alkış, “Dünyanın sayılı, ülkemizin de en uzun ve geniş pistine sahip olacak Çukurova Havaalanı, özellikle Asya’dan Avrupa ve Amerika kıtasına taşımacılık yapan büyük uçakların ara transfer ve yakıt ikmal noktası olacaktır” diye konuştu.

PROJEYE ABD VE İNGİLTERE'DEN TEKNİK DESTEK

15 milyon yolcu kapasiteli Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olacak Çukurova Havalimanı, aynı bölgedeki serbest bölgenin de sisteme dahil edilmesiyle birlikte Ortadoğu’da Dubai gibi havacılık merkezleriyle yarışır hale geleceği öngörülüyor.

TANITIM TÖRENİ ŞUBATTA

Adana ve Mersin vali ve belediye başkanlarıyla ortak projeler hakkında görüşmelere başladıklarını da vurgulayan Erdal Alkış, Çukurova Havalimanı’nın şubat ayı sonunda yapılacak olan tanıtım törenine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’nın katılımını beklediklerini söyledi. Alkış ayrıca, projeyi çizen Emre Aralot ile çalışmaya devam edeceklerini, bunu yanında da ABD ve İngiltere’den teknik mühendislik ve pazarlama destekleri alacaklarını da sözlerine ekledi.

YENİ ŞAFAK

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak